Megjelent: 12 éve

Szociológusok vitáztak a diplomások kihasználatlanságáról

Szociológusok cseréltek eszmét egyetemi újságírók előtt a hallgatói életről, elhelyezkedési esélyekről, a jelentkezési statisztikák alakulásáról és a felsőoktatás egészének változásairól március 13-án, Budapesten a Felsőoktatási Média Konferencia első napján.

A kerekasztal-beszélgetésen a szakemberek érintették az elmúlt években tapasztalható jelentkezői létszámcsökkenést. Fábri István, az Educatio Kht. kutatója előre vetítette, hogy az idei jelentkezések nem növekedtek a tavalyi 108 000 fős felvételi jelentkezésekhez képest.

Ezt több okkal indokolta a szakember. Álláspontja szerint részben a korábbi években felhalmozódott idősebb korosztály került be a felsőoktatásba, másrészt bebetonozódtak a különböző társadalmi csoportok, egyes rétegek gyermekei szinte teljesen el vannak zárva a felsőoktatás lehetőségétől. Elsősorban az elit középiskolákból, gimnáziumokból kerülnek be az egyetemekre és főiskolákra a jelentkezők, a szakközépiskolákban érettségizettek jóval kevesebben nyernek felvételt.

Szerepet játszik a felsőoktatás elnépszerűtlenedésében még a BSc/BA képzésben résztvevők elbizonytalanodása, akik nem feltétlenül terveznek további MSc/MA képzésben folytatott tanulmányokat, és nem látják a megszerzett végzettségük értékét a munkaerőpiacon. A szociológus álláspontja szerint jövőkép-bizonytalanság jellemzi a potenciális korosztályt, pedig nem sok jobb befektetés van ma Magyarországon, mint a felsőoktatás - mondta.

Diplomával sem találnak munkát a fiatalok

Kabai István szociológus, a Zsigmond Király Főiskola oktatója szerint a jelentkezői létszámcsökkenés oka, hogy a fiatalok egyre racionálisabban látják a jövőjüket. Egyik oldalról azt tapasztalják, hogy növekszik a felsőoktatásba befektetett költségek összege, másrészről növekszik a diplomás munkanélküliek aránya. "Saját, öt felsőoktatási intézmény végzettjei között végzett kutatásunk szerint a közép-magyarország régióban nyolc százalékos az aktív, és további két százalékos a passzív diplomás munkanélküliek aránya" - mondta.

Krémer András szociológus, az Országos Felsőoktatási Intézet munkatársa szerint azonban a felsőoktatás iránti érdeklődésvesztés sokkal komplexebb jelenség, mint azt egyszerű érvekkel meg lehetne magyarázni. Jancsák Csaba, a Szegedi Tudományegyetem oktatója a bolognai rendszerre és az ezzel megváltozott hallgatói életterekre tért ki, valamint a kitolódott felnőtté válás jelenségét taglalta.

Nem használjuk ki a bolognai rendszert

Matiscsák Attila az EIKKA munkatársa, szociológus szerint a magyar felsőoktatás legnagyobb problémája, hogy a bolognai rendszerrel lehetővé vált mobilitással nem tud megfelelően élni, valamint a külföldi hallgatók idecsábítása is a jó minőségű angol nyelvű oktatás és a megfelelő szolgáltatási rendszer hiánya miatt hiúsul meg. "A lehetőségek tárháza a multinacionál színterek elérhetőségével azonban az utóbbi években jelentősen nőtt" - mondta.

Gábor Kálmán szociológus ehhez csak annyit fűzött hozzá, hogy a magyar hallgatóknak sokkal nagyobb támogatásra lenne szükségük a külföldi trendek vizsgálatához, ami versenyképességüket növelné a munkaerőpiacon.

Edupress.hu
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Elmaradnak a ballagások is

Online búcsúztatják a diákokat. Vannak iskolák, ahol később megtartják az ünnepséget. Teljes cikk

Kieshet a nyelviskolák bevételeinek 50-90 százaléka

A járványhelyzet mellett az is csökkenti a nyelviskolák iránti keresletet, hogy a hallgatók idén nyelvvizsga nélkül is megkapják a diplomájukat. Teljes cikk

LMP: a sajátos nevelési igényű gyermekek iskoláit fokozatosan újra kell nyitni

Ungár Péter szerint semmilyen támogatást nem kapnak a sajátos nevelési idényű gyermekek szülei a távoktatáshoz. Teljes cikk