Megjelent: 2 éve

Több mint 10 százalékkal csökkent a ledolgozott munkaórák száma tavaly

Az Európai Unió összes államát vizsgáló legfrissebb, a tavalyi évre vonatkozó Eurostat felmérés adatai szerint a főállásban ledolgozott munkaórák száma átlagosan 12 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

images

Az Eurostat adatai szerint az Unió minden államában csökkent a munkával töltött órák száma, a mérték azonban nagyon eltérő. Görögországban például 19,7 százalékos volt a visszaesés 2019-hez képest, és csaknem ennyivel kevesebbet dolgoztak Spanyolországban is (19,5 százalék), valamint a szintén dél-európai régióhoz tartozó Portugáliában és Olaszországban is (19-19 százalék).

Magyarországon az uniós átlag alatt maradt a munkaórák csökkenése. Mi átlagosan 7,7 százalékkal dolgoztunk kevesebbet, mint egy évvel korábban - írja a Pénzcentrum.

Hollandiában viszont szinte alig volt hatással a járvány a ledolgozott munkaórák számára, itt mindössze 3,2 százalék volt a csökkenés, Finnországban pedig csupán 4,4, Dániában és Luxemburgban pedig 4,1-4,1 százalék.

Az EU-s állampolgárok által ledolgozott órák számának ilyen drasztikus mértékben csökkenése egyértelműen a pandémiát kísérő intézkedések és az azzal járó átmeneti munkanélküliség következménye. Nagy számú aktív korú kényszerült ugyanis munkahelyet váltani, az álláskeresés idejének kitolódása miatt a két munkahely között az átlagosnál hosszabb szünettel.

Fotó: unsplash.com

  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek