Megjelent: 6 éve

Tóth Tünde, a BAT Szerbiáért, Montenegróért és Bulgáriáért felelős HR-igazgatója

Tóth Tünde a Budapesti Corvinus Egyetemen közgazdászként végzett vezetés-szervezés szakirányon 2006-ban. Az egyetemi tanulmányaival párhuzamosan egy nemzetközi menedzsment másoddiplomát is szerzett a CEMS (Community of European Management Schools) program keretében. A külföldi tapasztalatszerzés már ebben az időszakban is felkeltette az érdeklődését. Ösztöndíjasként tanult kint Moszkvában, illetve a kölni egyetemen is eltöltött egy félévet.

Első HR-es szakmai tapasztalatát Németországban szerezte meg a Henkel düsseldorfi központjában, ahol gyakornokként a globális képzés-fejlesztési csapat munkáját támogatta. Ekkor szeretett bele a HR-területbe, és döntötte el, hogy hosszú távon is ezen a pályán szeretne dolgozni.

A diploma megszerzését követően 2006-ban itthon a BAT-nál helyezkedett el, ahol azóta is dolgozik. Felvételt nyert a cég belső vezetői utánpótlás programjába, az úgynevezett Management Trainee programba. A program soran a HR-funkción belül több területet is megismert 3-6 hónapos rotációk keretében. Dolgozott toborzás-kiválasztas, employer branding, szervezetfejlesztés, marketing készségfejlesztés területeken, illetve egy rugalmas munkavégzési keretrendszer bevezetésén is, amely a munkatársak számára támogatást jelent a munka-magánélet egyensúlyának megteremtésében. „A program alatt volt egy kiváló coachom, aki rendszeres visszajelzésekkel, tapasztalat megosztásával és kihívó feladatok delegálásával segítette fejlődésemet” – teszi még hozzá szakmai életútja ezen szakaszához Tünde.

A program befejezését követően business partner pozíciókat töltött be. HR-generalistaként támogatta először az értékesítési szervezetet, majd a támogató osztályokat. Több nagy szervezeti átalakításban is részt vett, amelyek között volt vállalatfelvásárlás, shared service center (SSC) migráció, valamint az értékesítési szervezet hatékonysági felülvizsgálata. Ezen időszak alatt rengeteg munkajogi tapasztalatot szerzett a napi szintű munkajogi kérdések mellett a szakszervezetekkel és üzemi tanácsokkal történő egyeztetéseknek, valamint az új Munka Törvénykönyve bevezetésének köszönhetően.

2012 őszén egy angliai kiküldetés keretében 3 hónapot töltött a cég globális központjában Londonban marketing talent management területen. Fő feladatai a nemzetközi karriermozgások tervezése, a marketing HR-projektek és a külföldi kiküldetésre készülő családok támogatása volt. „Nagyon izgalmas volt bepillantást nyerni az anyavállalat életébe, ahol több mint 60 különböző nemzetiségű kolléga dolgozik együtt azzal a 180 országgal, ahol a BAT jelen van. Itt tapasztaltam meg, hogy mit jelent a valódi nemzetközi környezet, illetve, hogy mennyire fontos a diverzitás, nemzetiségek, nemek és korcsoportok tekintetében” – fejti ki Tünde.

2013 márciusától egy újabb külföldi kiküldetési lehetőséget kapott, ezúttal Belgrádba. Szerbia ás Montenegró HR-igazgatójának nevezték ki, majd néhány hónappal később a felelősségi köre kibővült Bulgáriával is. A legnagyobb változást ebben a pozícióban az jelentette, hogy tagja lett a cég felsővezetésének és ezáltal minden eddiginél nagyobb részesévé vált az üzleti döntések meghozatalának. Mint mondja, a vezetéssel közösen az idén sokat dolgoztak a cég stratégiai irányának és prioritásainak kijelölésében. A másik fő fókuszterület a felsővezetés fejlesztése volt, annak érdekében, hogy igazi csapatként egymást kölcsönösen támogatva dolgozzanak együtt es vezessék sikeresen a vállalatot. „Nagyon büszke vagyok a saját csapatomra, a HR-esekre, akik átmentek idén egy szervezeti átalakításon, s ezt követően gyorsan beletanultak az új szerepkörükbe és folyamatokba. Lelkesen és profin végzik a munkájukat és mindennapjaink elmaradhatatlan részét képezi a barátságos és jó hangulatú légkör” – mondja a HR-vezető.

Szakmai hitvallását tekintve Tóth Tünde szerint a HR fő feladata az üzleti stratégia és igények támogatása, azokra megfelelő és proaktív HR-megoldások szolgáltatása. Kiemelt HR-vezetői feladatnak tartja az üzlettel való szoros kapcsolatot, a szervezet igényeinek és problémáinak felismerését és az időben történő reagálást, valamint a vezetők támogatását párosítva aktív, értő figyelemmel és empátiával.

Vezetőként – es egyben sportrajongóként – Kemény Dénes elveivel ért maximálisan egyet, aki szerint „a vezetés szívvel kezdődik”, illetve „az egyéni érdekek nem előzhetik meg a csapat érdekeit”. Egy vezető Tünde szerint nem lehet sikeres egy kiváló csapat nélkül. A támogató, coaching szemléletű vezetési modellben hisz, amely teret ad a kollégáknak arra, hogy nap mint nap fejlődjenek és még jobb teljesítményt érjenek el. A csapatmunkát tekintve a sokszínűséget és az összhangot tartja fontosnak, olyan csapattagokkal, akik a maximum nyújtására törekszenek es megfelelő attitűddel rendelkeznek.

A szellemi terhelést követően Tünde szabadidejében próbál fizikailag feltöltődni és sokat sportolni. Régebben versenyszerűen pingpongozott, mára ez abbamaradt, de rendszeresen jár úszni és futni. A társasági élet kedvelője, szeret kávézóba járni és rendszeresen látogat sporteseményeket.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék vezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese a közszféra szervezetei kategóriájában a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék.... Teljes cikk

Arnhoffer András, az Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. elnök-vezérigazgatója

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese, az 51-500 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában, az Észak-zalai Víz- és... Teljes cikk

Bertók Attila, a Webstar Csoport cégvezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese az 1-50 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában a Webstar Csoport Kft. Bertók... Teljes cikk