Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Vámosi-Nagy Szabolcs: A lakosság fizeti a tervezett adókat

Minden adóemelést így vagy úgy, de a lakosság fizeti Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő szerint, aki az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a gazdasági növekedésre egyértelműen negatívan hat, hogy azokban a szektorokban, ahol komolyabb nyereség képződik, és fejlesztések indulnának be, és ezek a különadók miatt leállnak.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányülést követően jelentette be, hogy egy ezrelékes mértéket javasol a pénzügyi tranzakciós illetékre, más néven tranzakciós adóra, amely a költségvetés számára 130 milliárd forint bevételt jelent 2013-tól. Továbbá július elsejétől vezetik be, de ténylegesen augusztustól működik a távközlési adó is. Eszerint havonta 10 perc mentesül az adó alól, afölött 2 forint adót kell fizetni percenként, a magánszemélyek esetében 700 forintos havi korlátot, a cégeknél 2.500 forintost vezetnek be.

A miniszter elmondta, hogy az adók a társaságokat terhelik, és véleménye szerint egyebek mellett az erős verseny miatt ezeket nem tudják áthárítani a lakosságra.

Az Ernst and Young szakértője azt mondta: ne legyen kétség afelől, hogy végül a lakosság fogja megfizetni. Példaként azt mondta, a bankokat terhelő adó nyomán alacsonyabb betéti kamatok, drágább hitelek jöhetnek, illetve a biztosításoknál, a távközlési cégeknél például elképzelhető, hogy nem úgy csökkennek a díjak, mint az adó nélkül.

Megjegyezte, "persze nincs jó döntés az adóemelésben". Rámutatott: a költségvetési kiadások csökkentése mellett adót is kell emelni a válságnak ebben a szakaszában, az eladósodás ezen szintjén, ez nemzeti érdekből is szükséges.

A szakértő szerint a kormány egy viszonylag ügyes módját találta ki annak, hogy hogyan terítse minél szélesebb körben ezt a terhet, ha tabunak tekinti a személyi jövedelemadóban az egy kulcsot, illetve az egy alacsony kulcsot és a vagyonadóztatást.

Helyesnek tartotta a vállalkozások egymás közötti pénzmozgásnál a banki átutalási kötelezettséget, de az 5 millió forintos határt magasnak minősítette, szerinte alacsonyabb szinten kellene ezt meghatározni. Szavai szerint Magyarország első számú adózási problémája a feketegazdaság nagysága. Vannak olyan becslések, amelyek a bruttó hazai termék negyedére teszik az adózatlan gazdaságot - tette hozzá.

A Széll Kálmán Terv 2.0 programban szereplő, az átutalásoknál meghatározott 30 ezer forintos felső határról a gazdasági miniszter szerdán nem tett említést. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint ha ezt eltörlik, egyenes következményként a nagy összegű utalásokat nem Magyarországon fogják bonyolítani.

Kiemelte, "2013-ban kettős bankadó lesz érvényben, a jelenlegi fele, plusz ez". Magyarországon egyébként is nehézkes és drága a hitelezés, a fejlődés mozgatórugója az olcsó hitel - jegyezte meg. Jelezte, az ideiglenesnek szánt különadókat kivezetik ugyan, de a most bejelentett adókkal állandó terheket vetnek ki a fejlődőképes szektorokra.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk