Megjelent: 2 éve

Vezetőnek születni kell! Vagy mégsem?

Szinte minden cégvezető és menedzser fejében ott motoszkál a kérdés: vezetőnek valóban születni kell, vagy csakis kőkemény munkával lehet azzá válni? Ismerd meg cikkünkből a legfontosabb vezetői képességeket, illetve a leghatékonyabb vezetőfejlesztési technikákat!

Mitől válik valaki jó vezetővé?

Ezekkel a tulajdonságokkal minden sikeres vezető rendelkezik:

 • Remekül kommunikál. A határozott fellépés és a kifinomult kommunikációs képességek egyaránt szükségesek a stratégiák ismertetésekor, illetve az elvégzendő feladatok kiosztásakor. Egy valódi vezető mindenkivel megtalálja a közös hangot, és még a pattanásig feszült szituációkban is képes lehűteni a kedélyeket.
 • Motiválja a munkatársakat. Legyen szó bármilyen projektről is, a siker nagymértékben függ a motivációtól. Az eredményes vállalkozások ezt persze egyáltalán nem bízzák a véletlenre, ezért olyan embereket jelölnek ki a menedzseri és vezetői pozíciókra, akik minden nap inspirálják a dolgozókat.
 • Tolerálja a hibákat. Kisebb-nagyobb baklövések sajnos minden cég életében becsúsznak. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a vezetőség higgadtan és megértően kezelje a helyzetet. Így a hibák súlyos felrovása helyett a megoldás tanítására kerül a hangsúly, amely stresszmentesebb és boldogabb munkahelyi légkört teremt.
 • Odafigyel az önreflexióra. Minél jobban ismeri önmagát egy vezető, annál könnyebben tud fejlődni. Hiszen senki sem hibátlan, és időnként még a legtürelmesebb embereknél is elszakadhat az a bizonyos cérna. Éppen ezért fontos, hogy a menedzsment időnként a saját döntéseit is ellenőrizze, és beismerje az esetleges hibákat.
 • Mindig példát mutat. A szavak mit sem érnek tettek nélkül. Egy cégvezető minden reggel elmondhatja a világ legütősebb motivációs szövegét, mégsem megy vele semmire, ha a tettei nem ezt a fajta elszántságot tükrözik. A legjobb vezetők ugyanis gyakorlati példamutatással igyekeznek még hatékonyabb munkára ösztönözni a munkatársakat.
 •  

Vezetőnek születni vagy tanulni kell?

Vannak, akik azt mondják, hogy vezetőnek kizárólag születni lehet. Mások pedig inkább azt állítják, hogy bár léteznek született vezetők, mégis rengeteg múlik az alapvető készségek fejlesztésén. Egy viszont biztos: a munkatársak csak azokat követik szívből, akik megfelelő szakmai képességekkel és értékes emberi tulajdonságokkal rendelkeznek.

Milyen tulajdonságai lehetnek egy igazán tehetséges dolgozónak, aki később vezetővé is válhat?

 • Magabiztosan áll a kihívásokhoz.
 • Nem hajszolja túl magát a munkában.
 • Folyamatosan új dolgokat tanul.
 • Kitűnő hallgató.

Milyen tréninggel csiszolhatók a vezetői képességek?

Vezetőfejlesztés

Ha gyorsan és eredményesen szeretné valaki elsajátítani, illetve finomítani a vezetői képességeket, akkor a vezetőfejlesztés jelenti a tökéletes megoldást. Egy ilyen fejlesztési program először is mindig az önismereti alapok lerakásával kezdődik. Így a vezetőnek, coachnak vagy éppen mentornak készülő egyén a saját személyiségét sokkal jobban megismerve léphet a fejlődés útjára.

Milyen területek fejleszthetők?

 • Időmenedzsment. Napjainkban az időgazdálkodás az egyik legnagyobb kihívás a dolgozók körében, különösen a home office berobbanása óta. Szerencsére a Pomodoro technika vagy éppen a GTD-módszer segítségével többé nem kell aggódni a rosszul beosztott idő miatt.
 • Változás-menedzsment. A folyamatosan változó világ ritmusát bizony nem mindig könnyű felvenni. Legyen szó a piaci verseny átalakulásáról vagy az új technológiai eszközök bevezetéséről, a változás mindig könnyebb, ha a vezetők is számíthatnak szakértői támogatásra.
 • Bármi, ami a vezetői szerepre készít fel. Akár a vezetői szerep megértése, a rendszerszintű gondolkodás fejlesztése vagy a konfliktuskezelés elsajátítása a cél, a legkorszerűbb vezetőfejlesztési módszerekkel mindezek már könnyedén megvalósítható teendők.
 •  
 • Léteznek tehát született vezetők, azonban az esetek többségében mindig komoly felkészülési munka áll a háttérben. Akik már gyermekként is mindig a csoport élére álltak, és teljes felelősséggel vállalták a szervezést, azok minden bizonnyal gördülékenyebben válnak sikeres cégvezetőkké. Ezzel szemben a visszahúzódóbb, introvertáltabb személyiségtípusoknak valószínűleg többet kell dolgozniuk a képességeiken. Vezetőfejlesztési technikákkal viszont a vezetőnek születettek és a vezetőnek tanultak is rengeteget javíthatnak a munkavégzési hatékonyságukon.
 • 2021.10.28Távmunka, home-office - eltérő jogi álláspontok - eltérő munkajogi gyakorlatok. Hol hibázhatunk? Rizikók és irányok. Dr. Fodor T. Gábor elismert munkajogász, munkajogi előadó hazai és nemzetközi szinten munkajogi tárgyú cikkek szerzője. Előadásában a Covid19 járványhelyzet kapcsán felmerülő kérdések, tapasztalatok, munkajogi gyakorlatok kerülnek előtérbe, ide értve a home office és távmunka sajátosságait, különbségeit, de szóba kerülnek a veszélyhelyzetet követő időszak várható munkajogi aspektusai is. Részletek Jegyek
 • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
 • 2021.11.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Egy közútkezelő meghalt, kettő megsérült az M1-esen történt balesetben

A Magyar Közútkezelő Zrt. egyik munkatársa a helyszínen vesztette életét. Teljes cikk

A szakképzett fiataloknak kedvez a vállalkozások munkaerő-támogatásának kiegészítése

A program kibővítésével a 30 év alattiak után így összesen kilenc hónapig kaphatnak támogatást a vállalkozások. Teljes cikk

Ezeken a helyszíneken ellenőriz a NAV a következő hetekben

A koszorúkat és virágokat árusító vállalkozások országszerte számíthatnak az adóellenőrök megjelenésére. Teljes cikk