Megjelent: 3 éve

Vezetőnek születni kell! Vagy mégsem?

Szinte minden cégvezető és menedzser fejében ott motoszkál a kérdés: vezetőnek valóban születni kell, vagy csakis kőkemény munkával lehet azzá válni? Ismerd meg cikkünkből a legfontosabb vezetői képességeket, illetve a leghatékonyabb vezetőfejlesztési technikákat!

Mitől válik valaki jó vezetővé?

Ezekkel a tulajdonságokkal minden sikeres vezető rendelkezik:

 • Remekül kommunikál. A határozott fellépés és a kifinomult kommunikációs képességek egyaránt szükségesek a stratégiák ismertetésekor, illetve az elvégzendő feladatok kiosztásakor. Egy valódi vezető mindenkivel megtalálja a közös hangot, és még a pattanásig feszült szituációkban is képes lehűteni a kedélyeket.
 • Motiválja a munkatársakat. Legyen szó bármilyen projektről is, a siker nagymértékben függ a motivációtól. Az eredményes vállalkozások ezt persze egyáltalán nem bízzák a véletlenre, ezért olyan embereket jelölnek ki a menedzseri és vezetői pozíciókra, akik minden nap inspirálják a dolgozókat.
 • Tolerálja a hibákat. Kisebb-nagyobb baklövések sajnos minden cég életében becsúsznak. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a vezetőség higgadtan és megértően kezelje a helyzetet. Így a hibák súlyos felrovása helyett a megoldás tanítására kerül a hangsúly, amely stresszmentesebb és boldogabb munkahelyi légkört teremt.
 • Odafigyel az önreflexióra. Minél jobban ismeri önmagát egy vezető, annál könnyebben tud fejlődni. Hiszen senki sem hibátlan, és időnként még a legtürelmesebb embereknél is elszakadhat az a bizonyos cérna. Éppen ezért fontos, hogy a menedzsment időnként a saját döntéseit is ellenőrizze, és beismerje az esetleges hibákat.
 • Mindig példát mutat. A szavak mit sem érnek tettek nélkül. Egy cégvezető minden reggel elmondhatja a világ legütősebb motivációs szövegét, mégsem megy vele semmire, ha a tettei nem ezt a fajta elszántságot tükrözik. A legjobb vezetők ugyanis gyakorlati példamutatással igyekeznek még hatékonyabb munkára ösztönözni a munkatársakat.
 •  

Vezetőnek születni vagy tanulni kell?

Vannak, akik azt mondják, hogy vezetőnek kizárólag születni lehet. Mások pedig inkább azt állítják, hogy bár léteznek született vezetők, mégis rengeteg múlik az alapvető készségek fejlesztésén. Egy viszont biztos: a munkatársak csak azokat követik szívből, akik megfelelő szakmai képességekkel és értékes emberi tulajdonságokkal rendelkeznek.

Milyen tulajdonságai lehetnek egy igazán tehetséges dolgozónak, aki később vezetővé is válhat?

 • Magabiztosan áll a kihívásokhoz.
 • Nem hajszolja túl magát a munkában.
 • Folyamatosan új dolgokat tanul.
 • Kitűnő hallgató.

Milyen tréninggel csiszolhatók a vezetői képességek?

Vezetőfejlesztés

Ha gyorsan és eredményesen szeretné valaki elsajátítani, illetve finomítani a vezetői képességeket, akkor a vezetőfejlesztés jelenti a tökéletes megoldást. Egy ilyen fejlesztési program először is mindig az önismereti alapok lerakásával kezdődik. Így a vezetőnek, coachnak vagy éppen mentornak készülő egyén a saját személyiségét sokkal jobban megismerve léphet a fejlődés útjára.

Milyen területek fejleszthetők?

 • Időmenedzsment. Napjainkban az időgazdálkodás az egyik legnagyobb kihívás a dolgozók körében, különösen a home office berobbanása óta. Szerencsére a Pomodoro technika vagy éppen a GTD-módszer segítségével többé nem kell aggódni a rosszul beosztott idő miatt.
 • Változás-menedzsment. A folyamatosan változó világ ritmusát bizony nem mindig könnyű felvenni. Legyen szó a piaci verseny átalakulásáról vagy az új technológiai eszközök bevezetéséről, a változás mindig könnyebb, ha a vezetők is számíthatnak szakértői támogatásra.
 • Bármi, ami a vezetői szerepre készít fel. Akár a vezetői szerep megértése, a rendszerszintű gondolkodás fejlesztése vagy a konfliktuskezelés elsajátítása a cél, a legkorszerűbb vezetőfejlesztési módszerekkel mindezek már könnyedén megvalósítható teendők.
 •  
 • Léteznek tehát született vezetők, azonban az esetek többségében mindig komoly felkészülési munka áll a háttérben. Akik már gyermekként is mindig a csoport élére álltak, és teljes felelősséggel vállalták a szervezést, azok minden bizonnyal gördülékenyebben válnak sikeres cégvezetőkké. Ezzel szemben a visszahúzódóbb, introvertáltabb személyiségtípusoknak valószínűleg többet kell dolgozniuk a képességeiken. Vezetőfejlesztési technikákkal viszont a vezetőnek születettek és a vezetőnek tanultak is rengeteget javíthatnak a munkavégzési hatékonyságukon.
 • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
 • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
KSH: 16 ezerrel nőtt a külföldön dolgozók létszáma

Októberben a munkanélküliek száma 176 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalékos volt. Teljes cikk

Izer Norbert: 97 ezer cég spórolhatna jövőre kisvállalati adóval

A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára szerint a kiva népszerűsége nő a leggyorsabban. Teljes cikk

Magyar fiatal a Volkswagen Konszern legjobbjai között

A Volkswagen Konszern nemzetközi szakmunkástanuló versenyének idei díjazottja az Audi Hungaria munkatársa, Rácz Alexandra. Teljes cikk