Megjelent: 1 éve

10 jó tanács az új korszak sikeres vezetőinek

Nem csak akkor vagy vezető, ha egy hatalmas szervezetet irányítasz, vezető vagy akkor is, ha csak néhány fős csapatot vagy egy kisebb szakmai területet fogsz össze. Meg kell felelned személyesen és a virtuális térben is. A személyes és online vezetői lét közt nincs lényegi különbség, azonban van néhány olyan szabály, amelyeket az online térben kifejezetten érdemes alkalmazni.

images

1. Az ÚJ KORSZAKra épülő eszköztár

Életünk manapság változékony, bizonytalan, komplex és homályos. Úgynevezett VUCA világban élünk. A változékonyság alatt azt értjük, hogy turbulens környezet vesz körül minket, ahol folyamatosan fokozódik a változás dinamikája. A bizonytalanság arra utal, hogy napról napra új, ismeretlen területeket fedezünk fel. Csak egy dolog marad állandó: a változás!

2. Checklista alapú, mérhető megközelítés

Az üzleti eredményességhez karbantartani és fejleszteni kell kollégáid tudását, képességét, hozzáállását és az általuk alkalmazott módszereket. A teljesítmény 9 tényezőjének keretrendszere rávilágít ezekre a kulcsfontosságú területekre. Alkalmazásával behatárolhatók a legfontosabb fejlesztési / beavatkozási területek, hatékonnyá és mérhetővé válik a vezetői tevékenység.

3. Digitális kollaboráció

A digitális csapatmunka remek alternatívát kínál a csoportos projektmunkával szemben. Rengeteg értékes időt és energiát takaríthatsz meg magad és csapatod számára, ha rendelkezel a megfelelő digitális infrastruktúrával és az erre optimalizált munkafolyamatokkal.

4. Egyensúly az egyéni és csoportos fejlesztés között

Olyan csapatot építs, amelyben mindenki megtalálja a helyét és saját szerepét! Építs egyéni erősségeikre és azokat fejleszd még tovább, ugyanakkor fontos, hogy mint csapat is lépést tudjatok tartani. Terjeszd ki a fejlődést! A személyes szint mellett legyen előrelépés csapat szinten is.

5. Érzelmekre hatás azonnali szembesítéssel

A visszajelzés adásával nem késlekedhetsz! Mindig a jóval, pozitívval kezdd és azzal is fejezd be! Fejlesztés során mindig menj el a végsőkig, vesd be a teljes fejlesztési eszköztárad. Emellett fordíts időt arra is, hogy fejleszd érzelmi intelligenciádat, hiszen a szakmai tudás mellett nélkülözhetetlen a sikerhez!

6. A csapat 100%-ának bevonása

Amellett, hogy egy-egy projektet külön projektcsoportokra osztasz fel, ne feledd el a kisebb sikerélményeket és mérföldköveket megosztani a többi munkatárssal is. Tartsd szem előtt a hibrid vezetést és csapatkohézió fenntartását, mert ezek hiányában az online térben könnyen szétszóródhat a csapatod.

7. Dinamizmus és szenvedély

Mindig a vezetőnek kell a legdinamikusabbnak és legszenvedélyesebbnek lenni, mert csak így adhatja át lendületét csapatának. Legyél csapatod példaképe ezen a területen is - nem beszélve arról, hogy könnyebben haladsz előre dinamikus, szenvedélyes stílust képviselve!

8. Fenntartható változás

A változásokat kezeld következetesen. Amellett, hogy alkalmazkodsz hozzájuk, inkább tartsd kézben őket. Amit csak lehetséges, formálj saját magad és csapatod javára.

9. Praktikusság és következetesség

Nem kell mindent tudnod! Vezetőként nem megoldanod kell a feladatot, hanem azt a megfelelő embernek delegálni. Hagyd, hogy csapatod hibázzon, és engedd, hogy a csapattagok saját maguk ismerjék fel hibáikat. Ezzel felelősségvállalásra neveled őket, ami nélkülözhetetlen a szervezetben.

10. Vezetői szerepek egyensúlya

Vezetőként több szerepben kell helytállnod, ha fenntartható sikereket szeretnél elérni. Helyzettől függően alkalmazd vezetői szerepeidet - szükség szerint legyél coach, menedzser, leader! Kiegyensúlyozott és hiteles vezető úgy lehetsz, ha megtanulsz nemet mondani és olyan csapatot építesz, amely akkor is működik, ha nem vagy jelen.

krízis


Alapvető, de változás esetén különösen igaz: kell az elkötelezett és rugalmas csapat. A vezetők egyik dilemmája, hogy egy változásban/válságban a veszélyeket vagy lehetőségeket látják. Te fókuszálj a lehetőségekre! Tanulj meg hátra lépni és elengedni az állandó kontrollt! Tartsd észben: sosem csak egyetlen helyes út van, mindig mindenre létezik több másik megoldás!

X-SIGHT Vezetési Tanácsadó Kft.

  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.09Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit. Képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba. Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Új vezetők és új belépők számára kulcs lehet a mentorálás

A második női elsőszámú vezető a cégénél, illetve egyike a három magyar női vezetőnek a HVG Top 50-es vállalati listáján. Istenesné Solti... Teljes cikk

A mentorálás üzleti értéket teremt - itt vannak a 10. Mentor Oscar nyertesei

10. alkalommal adták át a Mentor Oscar Díjakat, amelyet azok a szervezetek és egyének kapnak, akik munkájuk során jelentős eredményeket értek el a... Teljes cikk

A kiégés nem csak az egyén, hanem a cég problémája is

A kiégést nem lehet csak az egyén szintjén kezelni, anélkül, hogy a környezetét, a szervezetet, ahol a probléma kialakult ne vennénk nagyító alá.... Teljes cikk