Megjelent: 8 éve

2014 leadership és vállalati trendjei

A 2013-as év sok cég számára nem volt egyszerű: igen sok vállalat gondolkozott el üzleti stratégiáján és vitt végbe markáns változásokat. Vajon milyen trendek fogják befolyásolni a munkavállalókat és munkáltatókat a 2014-es év folyamán? Az alábbiakban 7+1 olyan trendet mutatunk be, melyekről úgy gondoljuk, hogy vállalati és vezetői oldalon markáns befolyásoló erejük lesz ez évben.

1. Agilitás: a leader-i kulcsképesség

Hol van már az az idő, amikor minden vezető pontosan tudta, hogy mikor, mit és hogyan kell csinálni ahhoz, hogy a cége sikeres legyen? A gyors környezeti változások alapjában megváltoztatták a "jó vezetői" képességeket. A mit-ről sokkal inkább áthelyeződött a hangsúly a hogyan-ra.

Mitől lesz ma sikeres egy vezető? Ha alapvetően a kíváncsiság hajtja, ha képes gyorsan dönteni, reagálni és tanulni. Ha vállalja, hogy nem tud mindent, de megbízik mások döntéseiben. Ha nem áll meg az első miértre adott válasznál, mert érdeklik a 2. és 3. körben adott válaszok is. Ha sok időt szán arra, hogy olyanokkal beszélgessen és vitázzon, akik másképp gondolkoznak, mint ő, vagy mint a csapata. Ha aktív hallgató, ha nyitott és befogadó. Ha vállalkozói és tulajdonosi szemlélete van, ha tudja ösztönözni csapatát. Ha nem prédikál, hanem ott van, csinálja, viszi. Ha elfogadja a hibákat, mert az a kísérletezés és új utak keresésének természetes velejárói.

2. Agy- és idegkutatás eredményeit mind szélesebb körben használja a menedzsment

Az elmúlt években megszaporodott azon ismeretterjesztő publikációk száma, ami az idegtudományok eredményeit teszi közérthetővé és kapcsolja össze őket a mindennapi viselkedés megértésével, a változásokra adott emberi válaszokkal. A vezetéstudomány és a munkahatékonyság mind erőteljesebben kötődik a friss eredményekhez. Ismert, hogy amire fókuszálunk, ahová figyelmünket helyezzük, befolyásolja érzelmeinket, fizikai egészségüket és teljesítményünket.

Egy könnyen olvasható, pszichológiai, szociológiai kísérleteket is felvonultató könyv, amit szívesen ajánlok e témakörhöz: 59 Seconds: Think a Little, Change a Lot.

3. Analitikák, adatok a döntések szolgálatában

Mi kell ahhoz, hogy a HR és üzleti döntéshozatal minőségét javítsuk? A jövő trendjei szerint a válasz: adat, adat, adat! A nagy kérdés a rendelkezésünkre álló rengeteg adat értelmezése, helyes használata. Az adatok felhasználása, belőlük való értelem nyerés és az adatokra támaszkodó döntéshozatal egy új tudás, új készség. Nem kérdés: légy nyitott az újdonságokra, kísérletezz a megjelenő applikációkkal, új megközelítésekkel, programokkal, módszerekkel!

4. Munkahelyi wellness programok szélesebb körben lesznek elérhetők

Mind több és több vállalat ismeri fel, hogy egészséges és kiegyensúlyozott munkatársakkal magasabb pénzügyi eredményeket lehet elérni. Az elmúlt évek trendjei ugyanakkor azt mutatják, hogy a magas munkahelyi stressz a társadalom szélesebb rétegeit érinti. 2006-ban 18 százalék, 2013-ban 29 százalék mondta magát stresszesnek egy magyarországi reprezentatív felmérésben (Hungarostudy, 2013).

Az adatokat folytathatjuk. Elég meggyőzőek. Egy dohányzó munkavállaló éves szinten $5,800 költséget jelent a munkáltatónak. Az európai uniós felmérések azt mutatják, hogy a kiesett munkanapok 50-60 százalékért valamilyen munkahelyi stresszel kapcsolatos megbetegedés felel.

A munkahelyi egészségfejlesztő programok egyre szélesebb körben elérhetőek. Az egészségfelméréstől kezdve a különböző csoportokra testreszabott energiaprogramok, stressz programok, kiégés programok mind azt segítik, hogy egy teljes, kiegyensúlyozott és egészséges munkavállalói csapattal álljunk neki az új évnek.

5. A folyamatos munkakeresés

Az Egyesült Államok Munkaügyi Hivatalának statisztikája szerint az Y generációsoknak (1980 és a 2000-es évek eleje között születettek) 18-34 éves koruk között átlagosan 11 munkahelyük volt. Ugyanezen generáció majd' fele meglévő munkája mellett is folyamatosan nézi a munkalehetőségeket és keres új munkaköröket. Ahogy pedig az internet terjed, az átlagérték várhatóan nőni fog, mert még nagyobbá válik a munkaerő piac.

6. "Szabadúszó vagyok." - ez lesz a természetes

Amerikai trendkutatások szerint USÁ-ban 6 éven belül több lesz a szabadúszó, mint a teljes munkaidős munkatárs. Szabadúszók olcsóbbak és rövidebb, specializáltabb projektekre behívhatók. Ez azt is jelenti, hogy a szakértők leginkább otthonról fognak dolgozni, ami a hagyományos irodák számának csökkenését és további költségmegtakarításokat fog eredményezni. A Gallup kutatásai alapján -a hiedelmekkel ellentétben - minél többet dolgozhatsz otthonról, annál elkötelezettebb munkatárs vagy.

7. Munkavállalói elkötelezettség erősítése a munkahelyen

Rugalmasabb, szabadságot igénylő, nehezen elkötelezhető munkatársak. Talán éppen ezért kap még kitüntetettebb szerepet a munkavállalói elkötelezettség 2014-ben. Hogy miért fontos ez vállalati szempontból, jól magyarázza a Gallup felmérése: azoknál a vállalatoknál, ahol magas munkavállalói elkötelezettség eredményt kaptak, 37 százalékkal kevesebb hiányzást és fluktuációt mértek, 48 százalékkal ritkábbak a munkahelyi balesetek és 41 százalékkal kisebb a selejtes áruk száma valamint 21 százalékkal magasabb hatékonyságot és 22 százalékkal magasabb jövedelmezőséget könyvelhettek el.

Accelir's 2014 Trends Riportja azt mondja, hogy idén a hangsúly azon lesz, hogy a viszonylag "friss", sikeres kollégákat megerősítse a cég, azaz már az első évük során adjanak sok megerősítő üzenetet. A munkavállalói elkötelezettség emelhető az értelem teli munkával, támogatással, eszközökkel, munkahelyi jólléttel: fizikai, érzelmi, szociális téren egyaránt.

+ 1 tipp: Próbálj ki idén egy MOOC-ot, azaz egy Massive Online Open Course-t!

Olyan egyetemek, mint a Harvard, a MIT és a Stanford ingyenes kurzusokat kínálnak, hogy világszerte ezreknek adják meg a tanulás lehetőségét. Egy kurzus tipikusan 5-10 hétig tart, minden hetet egy-egy témakörnek szentelve. Adj magadnak egy új élményt idén: tanulj, gondolkozz, lépj kapcsolatba új módon!

Szabó Zsófia
szervezetfejlesztési konzulens, coach

ASCON-Változás blog
HR Blog
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter