Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 2 éve

217 év múlva kerülnek a nők és a férfiak egyenlő helyzetbe a munkaerőpiacon

A Világgazdasági Fórum jelentése szerint 2234-re azaz 217 év múlva kerülhetnek egyenlő helyzetbe a nők és a férfiak a munka világában - írja a HVG.

images

images

A Világgazdasági Fórum 2006 óta méri milyen tempóban csökkenek a bérkülönbségek a nemek között, valamint, hogy milyen előrelépési, karrierépítési lehetőségeik vannak. Idén először mértek rosszabb eredményt, mint a korábbi évek statisztikája. Ha minden változás ilyen ütemben halad, akkor több, mint 200 évet kell várni, hogy az egyenlő helyzet kialakuljon - írják.

Más mutatók ennél korábbi egyenlőséget mutatnak pl. az oktatáshoz való hozzáférés, vagy a politikában való részvétel. Ezeken a területeken nagyjából 100 év múlva következik be az egyenlőség, ez is 17 évvel több, mint amit a tavalyi adatok alapján jósoltak.

Országokra lebontva, Magyarország nem került be az első száz közé sem, 103. hely lett a miénk. Az első három helyezett: Izland, Norvégia és Finnország lettek.

Magyarországon a nők lehetőségei a munkaerőpiacon 67 százalékát érik el a férfiakénak. A fontos döntéseknek a közelébe sem engedik a magyar nőket: 3 százalék az esélye annak, hogy egy nő fontos politikai szerepet kap, mint a férfiaknál.

Fotó: Pixabay
HVG
Follow hrportal_hu on Twitter