Megjelent: 4 éve

5 tipp angol nyelvű állásinterjúhoz

Olyan pozícióra pályázol, ahol az angolt, még ha nem is napi szinten, de használni kell? Akkor nagy eséllyel számíthatsz arra, hogy kétnyelvű vagy kifejezetten angol nyelvű állásinterjúra hívnak majd be, főleg ha egy multinacionális nagyvállalat, kisebb szolgáltató cég vagy startup hirdette meg az állást. Egyre gyakrabban tartják az első körös telefonos beszélgetést (angolul phone screening interview) is idegen nyelven. Egy angol nyelvű interjú pedig sokkal nagyobb stresszhelyzetet jelenthet az álláskeresők számára, mintha „csupán” az anyanyelvükön kellene helytállni. A jó hír az, hogy az angol nyelvű állásinterjúhoz szükséges készségek kis gyakorlással elsajátíthatóak. Nézzük meg, hogyan!

images

Íme 5 tipp, hogy felkészültebben és magabiztosabban vágj bele az angol nyelvű interjúba!

1. Ismerd meg a standard interjú kérdéseket angolul is!

Sok ügyfelem keresett meg azzal az utóbbi években, hogy attól tartanak, már magát a kérdést sem fogják megérteni a fokozott idegeskedés miatt az interjún. Ilyenkor azt szoktam tanácsolni, hogy a felkészülés során keressenek rá a leggyakoribb interjú kérdésekre a neten. Nem szabad azonban túlzásokba esni, 20 kérdés ismerete bőven elegendő! Jó ötlet kiemelni bennük a kulcsszavakat, ugyanis ha ezek ismerősen csengenek és „kihalljuk” őket a kérdésekből, már kapunk egy jó támpontot arról, amiről beszélnünk kell. Nézzük most meg a leggyakoribb kérdéseket a kiemelt kulcsszavakkal együtt.


 • Tell me a little about yourself. - Beszéljen magáról egy kicsit.
 • What are your strengths? - Mik az erősségei?
 • What are your weaknesses? - Mik a gyengeségei?
 • Tell me about a stressful situation or a professional problem you have handled well. - Meséljen egy olyan stresszes helyzetről vagy szakmai problémáról, amit jól kezelt.

2. Gyakorold a válaszokat, de ne magold be őket!

Az angol nyelvű interjúkat általában anyanyelviek vagy angolul jól beszélő, a cégnél magasabb beosztásban dolgozó külföldiek készítik. Ha magyarok az interjúztatók, akkor is egyre többször lehet számítani kétnyelvű interjúra multinacionális környezetben. Ez utóbbi esetben az a bevett szokás, hogy magyarul zajlik a beszélgetés eleje, majd hirtelen történik a váltás angolra, végül az interjút ismét magyar nyelven fejezik be.

Az idegen nyelvi rész felölelheti a beszélgetés nagyobb részét, de lehet egészen rövid, akár 10 perces is. Ennyi idő ugyanis már elég, hogy meggyőződjenek nyelvtudásunkról. Arra azonban mindig figyeljünk, hogy válaszaink ne tűnjenek betanultnak, mert a tapasztaltabb interjúztatók könnyen rájönnek, hogy bemagolt szöveget mondunk. Jegyezzünk inkább meg néhány kifejezést és szófordulatot, amit mindenképpen el szeretnénk mondani. Gyakoroljunk hangosan, hiszen önmagunkban sokkal folyékonyabban tudunk beszélni, mint amikor valóban ki is mondjuk ezeket a kifejezéseket. Nézzünk meg pár példát arra, hogy mit érdemes használni:


 • to be exposed to something - jártasnak lenni valamiben
 • to be in charge of something (e.g. a team) - valamiért felelősséggel tartozni, valamit vezetni (pl. csapatot)
 • to work well under pressure - jól tűrni a stresszes munkát

3. Tudj kérdezni és beszélni a cégről angolul!

Tegyünk fel egy-két kérdést mi is, hogy megmutassuk az interjúztatóknak, hogy ténylegesen érdeklődünk a pozíció és a cég iránt. Ehhez előzetesen gondoljuk át, hogy hogyan épülnek fel a kérdő mondatok az angolban! Jó ötlet gyakorlásképpen pár kérdést előre megfogalmazni és leírni. Mindig kerüljük el azonban azokat a kérdéseket, amelyekre a válasz szerepel a cég honlapján. Íme egy példa, ami minden helyzetben jól jöhet:

What are the ongoing projects at the department? - Mik a jelenleg futó projektek az osztályon?

Nézzünk tehát utána a cégnek, mert ha annál a kérdésnél, hogy mit tudunk rólunk, alig mondunk érdemben valamit, az mindenképpen rossz benyomást kelt. Természetesen ne essünk át a ló túloldalára se, és ne dicsőítsük hosszasan a szervezetet. Koncentráljunk inkább a szolgáltatásaikra, termékeikre és a jelentősebb eseményekre a cég életében. Itt érdemes előzetesen a passzív, azaz a szenvedő szerkezetet átismételnünk, hiszen szükség lehet a használatára. Nézzünk meg pár példát erre is:


 • The company was founded in 2000. - A céget 2000-ben alapították.
 • The company was reorganised last year. - A céget tavaly átszervezték.

4. Készülj fel az angol nyelvű a CV-dből!

Először is legyen egy naprakész angol nyelvű CV-nk, amiben szerepelnek az eddigi munkahelyeink, pozícióink, feladatköreink, projekteink, gyakorlati és újonnan szerzett készségeink. Ezekről ugyanis egészen biztosan kell majd beszélnünk az önéletrajzunkkal kapcsolatban. Az interjúztatók gyakran kíváncsiak a jövőbeli terveinkre is, így jó, ha ez a kérdéskör sem ér minket váratlanul. Íme pár CV-vel kapcsolatos kérdés:


 • What were your responsibilities as a project manager? - Mik voltak projektmenedzserként a feladatai?
 • What was the most important thing you learnt in this position? - Mi volt a legfontosabb dolog, amit megtanult ebben a pozícióban?
 • What were your greatest accomplishments? - Mik voltak a legnagyszerűbb eredményei?
 • What are your future goals as a project manager? - Milyen jövőbeli tervei vannak projektmenedzserként?

5. Használj felkapott kifejezéseket!

A beszélgetés során érdemes olyan divatos kifejezéseket használni, amiket multikultúrális munkahelyi közegben gyakran hallani, mint például a team player vagy a think outside the box. Ezeket az angolban buzzword-nek nevezik. Természetesen az általános vagy a saját szakterületünk aktuálisan felkapott kifejezései közül válasszunk. Így könnyebb lesz megtalálni a közös hangot az interjúztatókkal is, hiszen egyértelművé válik számukra, hogy pontosan mire gondolunk egy adott helyzetben.

Nézzük is meg, hogyan használhatod ezt a két buzzword-öt!


 • I'm a real team player but I can work individually as well. - Igazi csapatjátékos vagyok, de egyedül is tudok dolgozni.
 • As a marketing assistant my greatest asset is that I can think outside the box. - Marketing aszisztensként a legnagyobb erényem, hogy tudok valóban kreatívan gondolkodni.


Remélem sikerült kedvet csinálnom ahhoz, hogy bele merj vágni angolul is az állásinterjúba! Amit még fontos tudni, hogy a legtöbb multinacionális vállalat középfokú vagy a feletti nyelvtudást vár el alkalmazottaitól. Ha ez megvan, akkor a szakkifejezéseket, szófordulatokat kell már csak megtanulnod és nyelvi kompetenciáidat fejleszteni ahhoz, hogy használható üzleti nyelvtudásod legyen a jövőben.

Csender Anikó
nyelvtanár, nyelvi coach, tréner, szerző

 • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
 • 2021.12.10joee tesztesemeny2 tesztesemény2 Részletek Jegyek
 • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
 • 2022.01.04HAPPY NEW WORK! meetup Vajon 2022 milyen kihívásokat tartogat a számunkra, ki hogyan látja a munka(végzés) jövőjét, milyen akadályokkal szembesülhetünk és hogyan készülhetünk fel mindezekre? Ha érdekel a téma, akkor regisztrálj a KÜRT Akadémia ingyenes, online meetupjára! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Egyre több a bumerángozó munkatárs

A volt alkalmazottak nagyszerű, ám korábban méltatlanul hanyagolt lehetőséget jelentenek a cégek toborzási erőfeszítései számára – állítja... Teljes cikk

Dőlnek az önéletrajzok a MÁV-hoz

Több mint 18 ezer jelentkezés érkezett eddig idén a MÁV által meghirdetett állásokra, most év végén különösen felpörgött a... Teljes cikk

Munkaerőhiánnyal küzdenek a létesítményüzemeltetők is

Előtérbe került a robotika a létesítményüzemeltetéssel foglalkozó cégeknél a munkaerőhiány miatt, amely már a koronavírus-járvány megjelenése... Teljes cikk