Megjelent: 4 éve

6 tipp a sikeres karrierváltáshoz

Sokan érzik úgy,hogy elakadtak karrierútjukon, teljesen más munkára vágynak, mint amit épp végeznek vagy éppen nem találnak elvárásaiknak megfelelő munkahelyet, A portálunknak eljuttatott közlemény szerint ilyenkor megfontolandó egy új szakma kitanulása.

images

"Ma már nem jellemző, hogy sok-sok évet töltünk ugyanazon a munkahelyen, vagy ugyanabban a munkakörben. Míg régen megszokott volt, hogy sokan az első munkahelyükről mentek nyugdíjba, ma már teljesen természetes, hogy gyakran váltunk nemcsak munkahelyet, hanem hivatást is, ha megváltoznak a körülményeink, vagy már nem elégít ki minket a korábbi munkakör." - mondta Lázár Imre, a Focus Oktatóközpont vezetője. A szakember hozzátette: mostanában sok olyan sikertörténetet olvashatunk, amelynek szereplője a médiában vagy pénzügyi területen dolgozott, és ma saját cukrászdát, kutyakozmetikát, vagy sajtműhelyet vezet. A váltást megélni természetesen nem könnyű, és ahhoz is bátorság kell, hogy elszánjuk magunkat a változtatásra.

Van, aki egyik pillanatról a másikra kezd új karriert, mégis érdemes alaposan felkészülni egy ilyen szintű változásra. Ez így kényelmesebb és biztonságosabb is, és van idő arra, hogy akár hobbi szinten kipróbáljuk magunkat az új munkaterületen, és megszerezzük az ehhez szükséges szakmai képzéseket.

A következő tippek segíthetnek, hogy mi alapján találjuk meg a hozzánk leginkább illő szakmát:

1. Összeírni, hogy mit szeretünk csinálni

Ez az első és talán a legfontosabb lépés. Érdemes időt szánni arra, leüljünk és átgondoljuk, hogy mi az, amivel szívesen foglalkoznánk, mi az a munka, amiért szívesen felkelnénk reggel. Az is segíthet, ha összeírjuk, mi az, amit szeretünk a mostani munkánkban, és amit továbbra is szívesen csinálnánk, esetleg más keretek között.

2. Keressük azt a szakmát, amiben jól érezzük magunkat és sikereket érhetünk el

Persze ilyenkor sokan gondolják azt, hogy ez eddig szép és jó, de hogyan fogunk mindezzel pénzt keresni. Végezzünk egy kis kutatómunkát, és keressük meg azokat a létező szakmákat, amelyek összeillenek az álomhivatásunkkal.

Mostanában a legtöbben az alábbi szakmákat választják: kutyakozmetikus, kertész, sajtkészítő, cukrász, fogászati asszisztens, szakács.

3. Írjuk össze, hogy mi az, amit már tudunk!

Gyűjtsük össze azokat a készségeket, képességeket, amelyeket tudunk hasznosítani az új munkánk során! Meg fogunk lepődni, milyen sok van belőlük.

4. Tanulj a legjobb helyen!

Ha az új munkakörhöz képzésre van szükségünk, mérjük fel a terepet alaposan, és iratkozzunk be egy oktatási központba! "Nagyon fontos, hogy jól válasszunk iskolát, nem mindegy, milyenek az oktatók, milyen a gyakorlati képzés, és az is fontos, hogy az oktatás ne csak a tananyag átadásából álljon"- árulta el a Focus Oktatóközpont vezetője.

5. Építsünk kapcsolatokat!

A már meglévő kapcsolati tőkénk mellett jól fog jönni, ha az új szakmánkkal kapcsolatos ismeretségi körünk is bővül. Járjunk szakmai eseményekre, csatlakozzunk szakmai körökhöz! A munkalehetőségekről is hamarabb tudomást szerezhetünk így,

6. Ne adjuk fel! Keressünk olyan szakmát, amit valóban szeretünk!

Ne feledjük el, változtatni és változni mindig és minden életkorban lehet! Előfordulhat, hogy időnként úgy érezzük, ez az egész rossz ötlet volt, és félünk a jövőtől, de ha egy olyan szakmát választunk, amiben örömünket leljük, hamar megtérül a befektetett munka.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter