Megjelent: 5 éve

A boldogság titka: exkluzív interjú dr. Tal Ben Shaharral, a világ leghíresebb Boldogság Gurujával

A hazánkban élő brit-india pozitív pszichológus, Paul Pahil egészen New Yorkig utazott, hogy találkozzon a 21. század úttörő pszichológusával és tolmácsolja üzenetét a magyar olvasók számára, amiből megtudhatjuk, hogyan válhatunk boldogabbá és virulhatunk ki saját életünkben.

Az anyai ágon magyar származású dr. Tal Ben Shahar fiatal kora ellenére már történelmet írt: miután a Harvard Egyetemen elvégezte a filozófia és pszichológia szakot és szervezeti viselkedés témában megszerezte doktori fokozatát a Cambridge Egyetem pedagógia szakát is elvégezte. Majd visszatérve a Harvardra Boldogságot kezdett el tanítani, megteremtve ezzel a Harvard történetének legnépszerűbb tantárgyát.

Pahil: Könyveid a Being Happy, Happier, és Even Happier világszerte a legolvasottabb könyvek közé tartoznak több, mint 25 nyelvre fordították le őket. Miben rejlik a sikerük titka?

Ben-Shahar: A legtöbb embernek az a célja, hogy boldogabb legyen az életben és szeretnék tudni, hogy hogyan.

Pahil: Az általad tartott pozitív pszichológia kurzusok szemeszterenként 1400 hallgatót vonzottak, ami a Harvardon végzős diákok kb. 20%-át teszi ki. Hogyan növekedett a diákjaid boldogságszintje?

Ben-Shahar: A pszichológia ezen új irányzatának alapjait a magyar Csíkszentmihályi Mihály és Martin Seligman dolgozták ki, kutatásuk középpontjában a boldogság áll és egy újfajta megközelítéssel vizsgálják a tartós boldogság kialakításának lehetőségeit...

A diákjaim is ezen pozitív pszichológia - a boldogság tudományának tanait kezdték el alkalmazni az életükben. Például jobban fókuszáltak arra, hogy mi ad értelmet az életüknek, több testedzést végeztek, és több minőségi időt töltöttek el a családjukkal, barátaikkal.

Pahil: Megosztanád velünk az általad legfontosabbnak tartott boldogság teremtő lehetőségeket?

Ben-Shahar: A kulcsfontosságú boldogság leckéim a következők:

1. lecke: Engedd meg magadnak, hogy emberi légy. Ha természetesnek fogadjuk el az olyan érzelmeket - mint a félelem, a szomorúság, vagy a szorongás - nagyobb valószínűséggel győzzük le őket. Az érzelmek elutasítása, legyenek akár pozitívak vagy negatívak, frusztrációhoz és boldogtalansághoz vezetnek. A mi kultúránk megszállottja az élet élvezetének. Manapság a legtöbb ember úgy gondolja, hogy egy élni érdemes életben nincsenek kellemetlenségek; ezért amikor fájdalmat élünk át úgy gondoljuk, ez annak a jele, hogy valami nem stimmel velünk. Valójában akkor nem stimmel velünk valami, ha néha nem tapasztalunk meg olyan természetes emberi érzéseket, mint a szomorúság vagy szorongás. Az ellentmondás az, hogy éppen akkor, amikor elfogadjuk az érzéseinket, amikor megengedjük magunknak, hogy 'emberiek' legyünk és átélünk fájdalmas érzelmeket is, akkor lesz nagyobb annak a valószínűsége, hogy meg tudunk nyílni a pozitív érzelmek előtt is.

2. lecke: A boldogság az élet élvezete és annak értelmének találkozásánál „keletkezik”. Akár otthon vagy a munkában, a cél az, hogy olyan tevékenységekkel foglaljuk el magunkat, amelyek fontosak és élvezetesek a számunkra. Kutatások szerint egy-két óra értelemmel bíró és élvezetes tevékenység képes befolyásolni egy egész nap vagy akár egy teljes hét minőségét.

3. lecke: Ne feledkezzünk meg arról, hogy a boldogság elsősorban a tudatállapotunktól függ, nem pedig a státuszunktól vagy a bankszámlánktól. Szélsőséges körülményeket leszámítva, a jóllétünk szintjét az határozza meg, hogy mire összpontosítunk, és, hogy hogyan értelmezzük a külső eseményeket. A félig üres vagy a félig teli poharat látjuk? A balsikereket katasztrófának vagy fejlődési lehetőségnek tekintjük?

4. lecke: Egyszerűsítsünk! Általában mindannyian túl elfoglaltak vagyunk, egyre kevesebb időbe egyre több mindent próbálunk belepréselni. A mennyiség hatással van a minőségre és veszélyeztetjük a boldogságunkat, ha túl sok mindent próbálunk egyszerre csinálni. Ha tudjuk, hogy mikor mondjunk 'nemet' másoknak, gyakran azt jelenti, hogy 'igent' mondunk magunknak.

5. lecke: Ne feledjük a test-lélek kapcsolatát. Amit teszünk, vagy nem teszünk a testünkkel, az mind befolyásolja az elménket is. A rendszeres testedzés, a megfelelő alvási szokások és az egészséges étrend mind fizikai és lelki egészséghez vezetnek.

6. lecke: Amikor csak lehet, fejezzük ki hálánkat! Az életünket túl gyakran magától értetődőnek vesszük. Tanuljuk meg értékelni és élvezni az élet pillanatait kezdve az emberekkel való találkozásainktól a természet csodáin keresztül az ételek ízén át egészen egy kedves mosolyig.

7. lecke: A boldogság első számú meghatározó tényezője, hogy mennyi időt töltünk el azokkal az emberekkel, akik fontosak számunkra, és akik számára mi fontosak vagyunk. A boldogságunk legfőbb forrása lehet az az ember, aki mellettünk ül. Becsüljük meg és élvezzük a velük töltött időt!
 Tal Ben Shahar

Pahil: Hogyan látod, mit tanulhatnak a 'nyugati' emberek a boldogságról a 'keleti' emberektől?

Ben-Shahar: A boldogság nem az anyagi jólétről, a presztízsről, vagy más hasonló tényezőkről szól. A boldogság a szemléletmódunkban, kapcsolatainkban és egyszerű napi rituáléinkban rejlik.

Pahil: Tudom, hogy több évet Izraelben éltél. Ott az emberek rendkívül optimisták, magas szintű a jóllétük és a várható élettartamuk is 81 év fölöttire tehető. Az ország több ezer éves komoly történelmének ellenére mivel magyarázod a jóllétnek és a várható élettartamnak ezt a magas szintjét?

Ben-Shahar: A számos ok közül a leginkább azt emelném ki, hogy ebben a kultúrában az emberi kapcsolatok állnak a középpontban. És boldogságnak ez a záloga.

Pahil: Mi motivált arra, hogy gyerekeknek szóló könyvek írásában is részt vegyél?

Ben-Shahar: Fontos, hogy a felnövekvő generációnak megfelelő példaképe legyen, hogy olyan hősöktől tanulják meg az élet leckéit, mint Thomas Edison, Helen Keller, Dian Fossey vagy Beethoven.

Pahil: Mit tanulhatnak a szülők és gyerekek ezekből a könyvekből?

Ben-Shahar: Hogy elfogadják saját maguk és gyermekeik balsikereit; hogy ne vegyék természetesnek azt, amijük van, hanem, hogy megtanulják értékelni és megbecsülni az életet, és nem utolsó sorban, hogy merjenek bátrak lenni!

Pahil: Hogyan erősíthetjük meg a jövő generációit a pozitív pszichológia tudományának segítségével?

Ben-Shahar: Kövessék a boldogság-leckéket, mivel ezek mentálisan megerősítenek és érzelmileg stabilizálnak!

Pahil: Az egyik könyvedben azt olvastam, hogy mindenben szinte kényszeresen a tökéletességre törekszel. Változtattál ezen a szemléletmódodon?

Ben-Shahar: Igen, dolgozom rajta.. de ez egy élethosszig tartó utazás.

Pahil: Közismert, hogy lelkes squash játékos és egyben izraeli bajnok vagy. Mit tanultál a sporttól és a versenyzéstől? Az ebből merített tapasztalataid alkalmazhatóak a boldogabbá válásban?

Ben-Shahar: A testedzés elengedhetetlen az egészségesebb és a boldogabb élethez: segít megtanulni a kudarc és siker feldolgozását, összehoz emberekkel, megtanulunk megbirkózni a ránk nehezedő nyomással és természetesen közben még a játékot is élvezzük.

Pahil: Kik voltak a példaképeid, milyen hatással voltak rád?

Ben-Shahar: Marva Collins ösztönzött arra, hogy tanítani akarjak, a szüleim pedig arra, hogy jó akarjak lenni. A szüleim mindig komolyan vették az álmaimat. Amikor gyermekkoromban beszámoltam édesapámnak arról a témáról, ami éppen érdekelt, ő azonnal megismertetett az adott tudományban elért legfrissebb eredményekkel. Vagy amikor édesanyámnak bejelentettük a bátyámmal, hogy mi szeretnénk lenni a squash 'William testvérei', és ő mindenben kitartóan támogatott bennünket, de ugyanakkor nem erőltetett semmit. Habár világbajnokok nem lettünk, de azért több nemzeti bajnoki címet elnyertünk. Ami viszont ennél is fontosabb, hogy megtanultuk a kemény munka és a kitűzött cél iránti elköteleződést, megbirkózni a kihívásokkal, a bukásokkal és a győzelmekkel; de legfőképpen megtanultuk, hogy az álmaink igenis számítanak.

 Tal Ben Shahar

Ma reggel elmeséltem édesanyámnak a legújabb álmomat: egy pozitív pszichológia online mesterképzést szeretnék létrehozni, azoknak hallgatóknak, akik jobb hellyé szeretnék tenni a világot. Később felhívott, és elmondta, hogy sokat gondolkodott ezen a dolgon, és végül számos ötlettel járult hozzá a tervemhez. Komolyan veszi az álmaimat, ahogy mindig is tette.

Pahil: Mikor jártál legutóbb Magyarországon és milyen emlékeid vannak a látogatásaidról, milyen benyomást tettek rád?

Ben-Shahar: 2000-ben látogattam Magyarországra. Tanárok egy csoportjával találkoztam, és lenyűgözött, mennyire fontos számukra, hogy hozzájáruljanak országuk jövőjéhez.

Pahil: Megosztanád velünk a következő 5 évre kitűzött céljaid és törekvéseid?

Ben-Shahar: Jelenleg az oktatásra összpontosítok, kisgyerekektől egészen a felnőtt korosztályig. A boldogság tudománya rengeteget tud adni, és remélem, hogy ezt minél szélesebb körben elérhetővé tehetem. Akár egy egyetemi boldogságtudomány szak létrehozásával.

A boldogság tudományát ugyanolyan tudományként kell majd tanítani, mint a matematikát, a földrajzot vagy akár a nyelveket. A jövőnk függ tőle.

Pahil: Mikorra várhatunk téged egy magyarországi előadásra?

Ben-Shahar: Amikor meghívnak!

Paul Pahil pozitív pszichológus szerint az emberek túl sok negativitást éreznek, miközben túlságosan ritkán tapasztalnak meg pozitív érzelmeket. Ahhoz azonban, hogy fokozzuk és fenntartsuk boldogságunkat, fontos, hogy kicsi, de rendszeres adagokban pozitív érzelmeket éljünk meg a mindennapokban, legyőzve ezzel a velünk született hajlamot a negatív érzelmekre. A pozitív érzelmek feltöltenek, nyitottá tesznek, és segítenek a kihívásokkal való gyorsabb és hatékonyabb megküzdésben is.
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter