Megjelent: 2 hónapja

Merd kérni a munkahelyeden, amire szükséged van!

Nehéz karrierünk és kapcsolataink korai szakaszában "hidegvérrel" kérni. De ha alkalmazzuk azt a tudományt, ami a kapcsolatainkat egyébként is működőképessé teszi, és kombináljuk a kapcsolatteremtés művészetével, akkor remélhetőleg megkapjuk, amire szükségünk van anélkül, hogy elesettnek vagy éppen erőszakosnak tűnnénk - derül ki a Harvard Business Review cikkéből.

Ez a cikk négy stratégiát mutat be, amelyekkel a legtöbbet hozhatjuk ki az új munkakapcsolatok első szakászból:

"Két éve végeztem a főiskolán, amikor felajánlották álmaim állását. Majdnem minden megvolt benne, amire vágytam: munka egy olyan területen, amit szerettem, egy küldetésközpontú szervezetnél, lenyűgöző cím, okos kollégák, világkörüli utazások, szakmai fejlődési lehetőségek, és könnyű ingázás a New York-i otthonomból.

 

De két dolog hiányzott: egy harmadik hét szabadság és további 10 000 dolláros fizetés.

Megkerestem a felvételért felelős menedzsert a kéréseimmel, és néhány nappal később visszahívott: "Azt mondták, hogy vagy az egyiket, vagy a másikat tudom felajánlani - a szabadságot vagy a fizetésemelést. Melyik a fontosabb?" - kérdezte.

Annak ellenére, hogy nagyon, de nagyon akartam ezt az állást, őszintén válaszoltam. "Mindkettő egyformán fontos számomra. Mindkettőt szeretném."

Láttam rajta, hogy kissé meglepődött, és nem erre a válaszra számított. Ennek ellenére másnap felhívott, hogy felajánlja nekem az állást a fizetéssel és a szabadsággal együtt, amit kértem."

Bármennyire is fontos és értékes a belső és külső kapcsolatrendszerünk kiépítése, a kollégák és a vezetők jóindulatának kialakítása, valamint az, hogy hitelesnek, megbízhatónak és csapatjátékosnak tekintsenek bennünket, a karrierünk során korábban kell elkezdenünk kérni, mint gondolnánk - írja a Harvard Business Review.

Íme, négy stratégia, hogy a legtöbbet hozhasd ki egy új kapcsolat kezdeti napjaiból:

1. ) Alkalmazd az egészséges kapcsolatok "mágikus arányát".

John Gottman párkapcsolat-kutató szerint az egészséges, stabil kapcsolatok "mágikus aránya" 5:1. Ez azt jelenti, hogy minden egyes negatív érzésre vagy interakcióra, ami az emberek között a kapcsolatban történik, öt pozitív érzésnek vagy interakciónak kell jutnia.

Ahelyett, hogy azzal töltenéd az időt, hogy azon töprengj, hogy megkérj-e valakit, hogy tegyen meg neked valamit, használd ezt az időt arra, hogy növeld a pozitív interakciókat vele.

2.) Kéréseket fogalmazz meg, ne követeléseket!

Ha éppen nehezen találod meg a szépségeket a munkádban vagy az életedben, írj le minden nap három olyan dolgot, ami jól sikerült, és azt is, hogy miért sikerült jól. Seligman szerint azok az emberek, akik ezt hat hónapon keresztül csinálják, kevésbé depressziósak, kevésbé szoronganak és elégedettebbek az életükkel.
A követelés olyan dolog, amelyre a másik személy úgy érzi, hogy köteles igent mondani, míg a kérés olyan dolog, amelyre a másik személy igent vagy nemet is  mondhat, vagy ellenajánlatot tehet. Ez lehetővé teszi a párbeszédet, a rugalmasságot és a kompromisszumot. A másik személy igényeinek, értékeinek és érdekeinek figyelembevételéről is tanúskodik, és lehetőséget ad a másik félnek.

"Szeretném, ha jövő hónapban elmehetnék egy négynapos hétvégére. Van elég szabadságom, de szeretném, ha ez összeegyeztethető lenne a csapat többi tagjának időbeosztásával. Mit gondolsz?"

3.) Légy kíváncsi arra, mit jelent a "nem", hogy eljuss az igenig.

Ha mondjuk 5000 dollár adományt kérünk, a "nem" jelentheti azt:

Nem, nem most. (Mikor lenne alkalmasabb az időpont?)
Nem, nem ekkora az összegben. (Milyen összeg lenne megfelelő?)
Nem, nem erre az ügyre. (Milyen ügyek érdeklik Önt?)
"Nem, mert nem kedvelem Önt".

Előfordulhat, hogy a kéréseire kapott "nem"-et az ember magára veszi.

De ezek mindaddig csak kitalált történetek, amíg nem vagy hajlandó megkérdezni, tulajodnképpen mit is jelent a "nem". Légy kíváncsi arra, hogy a főnököd miért döntött úgy, hogy a munkatársadat küldi el az útra, nem téged.

4.) Ápold a pozitív hatást.

Mint a legtöbb érzelem, a pozitivitás is ragályos.

Martin Seligman pszichológus szerint, aki a pozitív pszichológiát népszerűsítette, az öröm, a kényelem és a derű érzései a kielégítő élet alapját képezik. Ha látható örömmel (és nem frusztrációval vagy dühvel) közelítesz mások felé, az valószínűleg átragad. Ha a kérést nem a kétségbeesés érzésével fogalmazod meg, nagyobb valószínűséggel éred el, hogy a másik ember is jól érezze magát.

Mi a legrosszabb, ami történhet? Az, hogy az illető azt mondja, nem tud segíteni, de Te a pozitív hozzáállásodat kihasználva azonnal talpra pattanhatsz.

Fotó: unsplash.com

 

 

  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
  • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Metaverzum: másra használnák a fogyasztók, mint a vállalatok

A PwC legfrissebb felmérésben 5000 amerikai fogyasztó és 1000 üzleti vezető bevonásával vizsgálta a metaverzummal kapcsolatos vélekedéseket és... Teljes cikk

Merd kérni a munkahelyeden, amire szükséged van!

Nehéz karrierünk és kapcsolataink korai szakaszában "hidegvérrel" kérni. De ha alkalmazzuk azt a tudományt, ami a kapcsolatainkat egyébként is... Teljes cikk

Értékesítési csapatok mentális egészsége 2022-ben

A covid, a háború, a gazdasági válság és az ebből következő áremelkedés negatív hatásait mindenki saját bőrén érzi és megküzdési... Teljes cikk