kapubanner for mobile
Szerző: Berta László
Megjelent: 12 éve

A családokat kötelezik a rokkantak ellátására?

A kormány intézkedései miatt súlyosan egészségkárosodott emberek tízezreinek csökken és szűnik meg az ellátása, miközben a munkaerőpiacon nincsen számukra hely. A lépések eddig is több emberi tragédiához vezettek: volt, aki öngyilkos lett –- állítja a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége.

A rokkantnyugdíj eltörlése és az érintettek szerint sok esetben embertelen felülvizsgálat miatt tiltakoztak július elején az idősek, a fogyatékkal élők és az elesettek jogaiért. Iványi Gábor metodista lelkész beszédében visszautasította, hogy méltatlanul várna el bárki is segítséget, aki arra rászorul. Seres Mária, a Civil Mozgalom elnöke bejelentette, hogy csatlakozik ahhoz az éhségsztrájkhoz, amelyet a demonstráción több, fogyatékkal élő kezdeményezett és éhségláncot szervez, melyhez várja a csatlakozókat. Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy Európában a rehabilitáció kedvezményeket jelent, nem elvonásokat, ahogy nálunk az unortodox rehabilitációs politika gondolja.

A demonstrációt követő fórumbeszélgetések közül az egyikre az Országgyűlés egészségügyi bizottságának tagjait várták a szervezők a Hősök terére, hiába, mert egy politikus sem jött el. Az előző nap eredményesebb volt, az Országgyűlés foglalkoztatási bizottságának két tagja, Szűcs Erika volt munkaügyi miniszter, a Demokratikus Koalíciótól és Vágó Sebestyén, a Jobbik politikusa több órán át beszélgetett a demonstrálókkal. Az egészségügyi fórumra egyetlen politikus futott be, Kónya Péter, de a pártalapításban utazó Szolidaritás-vezető sem maradt sokáig, beállt egy közös fényképhez a demonstráció szervezőjével, majd távozott.

A demonstrációt Tóth Kata szociális gondozó, a Civil Mozgalom országos koordinátora szervezte, magánemberként, hangsúlyozva, nehogy politikai nézetei miatt véletlenül is kizárjon valakit a támogatók köréből. A társadalom minden rétegének részvételével megvalósuló teljes összefogásban hisz, a "mozgósítás" érdekében tartott főrendezvényre mintegy ezer érdeklődő jött el. Az egy hónapja indított mozgalomról a Facebookon olvasható rövid szövegen kívül keveset tudni, Tóth Kata elmondta, hogy pénze és fizetett segítői nincsenek a Civil Mozgalom néhány önkéntesén kívül. A demonstrációt az hívta életre, hogy a kormány sok ismerősétől elvette a rokkantnyugdíj-jogosultságot, vagyis megkérdőjelezhető eljárásban egészségesnek nyilvánították őket az országszerte végzett ellenőrző vizsgálatok során.

- Az alaptörvény a családokat kötelezi a rokkantak ellátására, csökkentett összegű rehabilitációs és rokkant ellátást folyósítanak, a rehabilitációs ellátás mellett munkát vállalóktól megvonják az ellátást, még akkor is, ha a kettő összege (rehabilitációs ellátás + munka) nem éri el a minimálbért - foglalta össze Tóth Kata, miért ül tucatnyi beteg ember egy sátor alatt a tűző napon. Sérelmezik, hogy kötelezővé tették az önkéntes felülvizsgálatra való jelentkezést, melyen az orvosok az előzetesen kiállított leletek átnézése nélkül, a pillanatnyi állapot alapján döntenek a jelentkezők helyzetéről. A komplex felülvizsgálati rendszer szigorítása miatt súlyos betegek kerülnek ki az ellátásból, a szociális és rehabilitációs szakértők szempontrendszerei súlyos diszkriminációhoz vezetnek - foglalta össze Tóth Kata.


Csalással vádolva



Az egészségügyi bizottság politikusai talán nem találtak tiszta inget vagy elromlott a légkondi az autójukban? - találgattak a demonstrálók, míg közben a szél kicsavarta a fejük fölött ingázó sörsátor lábait. Átmeneti megoldásként minden résztvevőre jutott egy láb, amit megfoghatott. Ebben az összefogásban nem volt hiba. Amíg páran a sátor földön tartásán dolgoztak, Szűcs Sándor Győző elmondta, három napja kólán él, így tiltakozik a rokkantnyugdíjasok visszaminősítése ellen. A szintén éhségsztrájkoló Lencsés Mária szerint a rokkantakat halálra ítélte a kormány. Autóbalesetben elveszítette a férjét, gyerekeit egyedül neveli. Győző és Mária kerekesszékben ülnek. Mária kikéri magának, hogy csaló lenne, mégis meg kell jelennie a felülvizsgálaton. 50 százalékos rokkant, és ha csak egy százalék-kal visszaminősítik, elveszíti az özvegyi nyugdíját, a nyílt munkaerőpiacon pedig semmi esélye az elhelyezkedésre.
Háttal a munkaügyi központoknak
Az alapvető jogok biztosa szerint vannak ugyan kedvező jogszabályi változások, de a fogyatékossággal élő embereket továbbra is aránytalan módon kirekesztik a munkaerőpiacról - közölte az ombudsman hivatala az MTI-vel. Szabó Máté "A munka méltósága" című munkajogi projekt keretében a hazai szabályozást és a fogyatékossággal élők munkavállalásának lehetőségeit vizsgálta. A munkaügyi központok szinte kivétel nélkül arról számoltak be, hogy kevés fogyatékossággal élő keresi fel őket, vélhetően azért, mert a hivatalokban és az eljárásokban való eligazodás nehézségeitől tartva nagyobb bizalommal fordulnak a civil szervezetekhez, amelyek saját módszertanukkal több száz ilyen embert tudtak visszavezetni a munka világába.

Az ombudsman a civil szervezetek és a munkaügyi központok szorosabb együttműködését látná eredményesnek. A hivatal kitért arra, hogy a fogyatékossággal élők foglalkoztatási helyzetének javítását célzó pályázati rendszer működése a jelenlegi formában "kiszámíthatatlan és kaotikus, ezáltal nem teszi lehetővé a foglalkoztatást elősegítő hosszú távú stratégiák kidolgozását és végrehajtását". További korlátozó tényező a nem költséghatékonyan működő támogatási rendszer, valamint az, hogy az igen bonyolult eljárások nem ösztönzik a munkaadókat a fogyatékos emberek foglalkoztatására - olvasható a közleményben. Az ombudsman megállapította, hogy a vizsgálata idején hatályos jogszabályi környezetben sérült a fogyatékossággal élő személyeket megillető, emberi méltósághoz és a munka szabad megválasztásához való jog. Nem valósult meg a fogyatékossággal élő embereknek az alaptörvényben deklarált védelme és az egyenlő bánásmód követelménye sem, valamint csorbult a jogbiztonság is - olvasható a közleményben. Szabó Máté a megállapításait és a javaslatait megküldte a nemzetgazdasági miniszternek.



Hiányoznak a munkahelyek



A demonstrálók elfogadhatatlannak tartják a rokkantnyugdíj eltörlését - adta hírül közleményében a MEOSZ. Míg az alkotmányos garanciákkal védett rokkantnyugdíj összege arányban állt a ledolgozott évek alatt befizetett járulékokkal és az átlagkeresettel, addig a helyébe léptetett ellátásokat csak az előző év átlagkeresetéből számítják ki, ráadásul bármikor csökkenthetők vagy elvonhatók. Súlyos gondot okoz a tartós betegségekkel küszködő embereknek, hogy az új ellátások rendkívül alacsony összegűek, sok esetben mindössze 28 ezer forintot állapítanak meg, ami a létfenntartáshoz sem elég, nemhogy gyógyszerre, utazásra, álláskeresésre jutna belőle. A januárban kezdődött rendkívüli felülvizsgálatokon - amelyek kapcsán a kormány előre megmondta, hogy 100-120 ezer embert vissza fog terelni a munka világába - féllábú, daganatos beteg, bénult emberekről állapítják meg, hogy rehabilitálhatók, vagy egészségkárosodásuk nem elegendő mértékű ahhoz, hogy bármilyen ellátást kapjanak - sérelmezi a MEOSZ.

A munka világába való visszavezetésből egyelőre csak az ellátások megvonása és csökkentése valósult meg, a munkahelyek még hiányoznak hozzá. Jelenleg is több mint 30 ezer megváltozott munkaképességű ember keres munkát sikertelenül, rehabilitációs foglalkoztatásra pedig a kormány kevesebbet tervez költeni, mint eddig. A MEOSZ korábban már kérte a kormányt, hogy legalább a cégektől beszedett, mintegy 60 milliárdos rehabilitációs hozzájárulást költse foglalkoztatási rehabilitációra.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk