Megjelent: 5 éve

A főnöknő ma szül, de holnap bent lesz!

Kristóf Györgyi interim szakértő véleménye egy örökzöld témában.

Mivel 20 éves személyes tapasztalatom is van, azt gondolom, hogy ez egy nehéz, de mindenképp egyedi válaszokat, megoldásokat igénylő kérdés.

Minden ember, így minden anyuka különböző, nincsenek itt sem konzervmegoldások, és a legfontosabb egy gyermeknek, bármekkora legyen: újszülött, kamasz, de akár fiatal felnőtt is, hogy az anyukája jól érezze magát a bőrében és rugalmasan rendelkezésre álljon, amikor szükség van rá, tehát annyi különböző jó megoldás van, amennyi anyuka.

Marissa Mayer valószínűleg úgy fog járni, mint a viccbéli nyuszika, akit akkor is elnáspángol a róka meg a farkas, ha van rajta sapka, és akkor is, ha nincs.

A Yahoo negyvenéves vezérigazgatója ugyanis nemrég jelentette be: hároméves kisfiának decemberben két testvére is születik, karácsonyra ikrek érkeznek a családba.

Hozzátette: a szülés után csak néhány hetet tölt távol munkahelyétől. Emiatt lángoltak fel a viták: csak a befektetők megnyugtatása a lényeges szempont?

Honnan veszik majd a bátorságot Mayer kolléganői, hogy éljenek az éppen Mayer által kiharcolt 16 hetes szülési szabadsággal, ami jóval felülmúlja az USA-ban szokásos 6-8 hetes fizetett időszakot.

Mayer döntése nem jó vagy rossz, hanem a jelen helyzetről szól, amit adott esetben módjában áll megváltoztatni. Hiszen az ikercsecsemők ellátása nem piskótadolog: aki csinálta, tudja, hogy a kezdeti időszak 0-24-ben igényli a rendelkezésre állást. Akkor is, ha a mama vezérigazgató, kékgalléros gyári munkás vagy akár cukrász, háziasszony.

Nem kell a Yahoo vezérigazgatójának lenni ahhoz, hogy egy vezető beosztású nő hasonló döntésért kapjon hideget és meleget is a környezetétől. A "mikor mész már vissza dolgozni?", a "nem félsz, hogy megszűnik az állásod, találnak valakit helyetted" kérdések a skála egyik végéről harsognak, míg az ellentábor azt kiabálja: "ki lesz azzal a szegény gyerekkel?", "hát nem a család lenne a legfontosabb?".

Miközben az IT-szektor csúcsvállalatainak világából érkező híreken szörnyülködünk, megfeledkezünk arról, hogy nem is olyan régen a nők túlnyomó többségének néhány nap jutott a gyermekágyra, utána várta a munka dandárja. Otthon volt, gondoljuk naivan, pedig dehogy: a mezőn, az istállóban, a szőlőben, a szántón - és ha otthon is volt, dolgozni ment, két hét vagy nem sokkal hosszabb idő után, ahogy a szüret vagy az aratás kívánta. Ha nem így tett volna, éhen hal ő és a családja is.

Egy CEO nem egyedül menedzseli egy vállalat életét, mint ahogy egy édesanya sem egyedül gondoskodik gyermekeiről, munkaszervezés, logisztika és kommunikáció, mint ahogy ezt bármilyen más vezető is teszi. Valamint döntéseket is hoznak mindannyian, és joggal feltételezhetjük, hogy Marissa Mayer tud döntéseket hozni, illetve időben képes rá, hogy újratervezzen.

Mondják, hogy Napóleon keveset aludt, ébersége egyedülálló volt, munkabírása közvetlen környezetét is próbára tette. Kutuzov épp ellenkezőleg: egy anekdota szerint, amikor épp jóízű alvását tette szóvá valaki, azt válaszolta, hogy amikor alszik, akkor is bízik a vezérkarában. Nem mellékes adalék, hogy Kutuzov visszavonulásra kényszerítette Napóleont, de nem ez a lényeg: Marissa Mayernek is lesz lehetősége másokban bízni, segítséget kérni.

És nemcsak bébiszittertől vagy bejárónőtől, nemcsak azzal, hogy babaszobát rendez be az irodája mellett. Egy CEO munkakörét, feladatait is fel lehet osztani, kaphat, vállalhat plusz feladatokat a menedzsment, megtarthat operatív és stratégia feladatokat a nem teljes munkaidőben dolgozó CEO, és egy interim menedzser is támogathatja átmenetileg a CEO- t és a vállalatot. Az interim menedzsment intézménye évtizedek óta biztosítja, hogy hasonló helyzetekben nemcsak operatív, de stratégiai kérdésekben is segítséget kapjon az a vállalat, ahol átmenetileg vezetői kompetenciák támogatására van szükség. Egy felkészült és tapasztalt interim vezető hatalmas terheket vesz le a CEO válláról, miközben a cég működésén nem érzékelhető a hosszabb-rövidebb időszakot felölelő változás.

A huszonegyedik században a nők elképesztő szerepösszevonások terhe alatt próbálnak egyszerre megfelelni: a dolgozó nő, a tökéletes anya, a jó feleség és a patyolat tiszta otthonban tüsténkedő konyhatündér ideálképének. Az, hogy ez még eddig senkinek nem sikerült párhuzamosan, egy időpillanatban, talán éppen azt bizonyítja, hogy nem is kell.

Egy menedzser, akár férfi akár nő, nagyon fontos, hogy a "make or buy" - azaz csináld magad, vagy vedd meg a piacról - szabályt jól alkalmazza, egy ilyen helyzetben pedig még fontosabb."

Kristóf Györgyi nyilatkozata, 2015. szeptember

Hvg

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Corporate zen

Nem kell semmi újat kitalálni. Évezredek óta mindent tudunk, csak nem figyelünk rá. Mindenre megvan a megoldás! Benned! Vezetőként, tanító szerepben... Teljes cikk

A jövőt 3 W formálja: Weather, Web, Women

A 3 W elmélet szerint a 21. századot három feltörekvő erő formálja majd: az időjárás, a világháló és a nők. Az Angliából származó feltevés... Teljes cikk

Így használhatja ki az interim menedzsment előnyeit egy kisvállalkozás

Családi kisvállalkozásból nőtt ki a cégcsoport, amely az elmúlt három évben négy interim menedzsert is fogadott. A legfiatalabb családtag, az egyik... Teljes cikk