Megjelent: 14 éve

A grafológia, mint a munkaerő kivlasztás egyik segédeszköze I.

Hogyan segítheti a grafológus a humán tanácsadók munkáját, milyen árulkodó jegyei vannak a kézírásnak - erről kérdeztük meg dr. Balog Edina jogász - grafológust, a Grafológiai Intézet szakértői ágazatvezetőjét.

A grafológia a személyiség és az írás közötti összefüggéseket keresi. Nem újkeletű tudomány, története az Ókorig vezethető vissza, már a római császárok idejében a mai írás-szakértéshez hasonló kérdésekkel foglalkoztak. A középkori papok és írástudók is használták és foglalkoztak az írás tudományával. A grafológia igazán a XIX. században teljesedett ki Nyugat-Európa területén, főképpen Franciaországban és Németországban. A grafológia újkori története során számos alkalmazási lehetőséget derítettek fel az íráselemzéssel foglalkozó szakemberek.
Magyarországon hosszas küzdelem árán sikerült elismertetni, sokáig kávéházi, tenyérjóslási szintre helyezték. - mondta dr. Balog Edina.

Mi a kapcsolat a humánerőforrás és a grafológia között?

A személyiség (az egyén mentális képességei, munkamódja, energiakészlete, érzelmi élete, szociabilitása stb) feltérképezése után több vonalat vizsgálhatunk a különböző célok szerint

Amennyiben a munkaerő-kiválasztásra - vagy másik oldalról, a személy számára legmegfelelőbb munkakör megtalálására - irányul szándékunk, akkor általában a munkamód vizsgálatán túl az energiakészletet, szociabilitást érdemes vizsgálni. Célszerű meghatározni, ha egy adott munkakörre keresnek valakit, melyek a speciális tulajdonságok, amelyek elengedhetetlenek, és melyek, amelyek ajánlottak annál a munkánál. Amikor a személy számára pályaorientációhoz vagy pályamódosításhoz szeretnénk segítséget nyújtani, akkor mindezek feltérképezésén túl motivációkat, és az esetleg rejtett adottságokat is igyekszünk feltárni - nyilatkozza Balog Edina

Mi lehet egy pozíció sikeres betöltésnek az alapfeltétele?

Egy pozíció sikeres betöltésének alapfeltétele, hogy az adott munkakör elvárásai és a jelölt képességei, motivációi minél jobban lefedjék egymást. Ez a kölcsönös megfelelés ugyanakkor nem csak a szakmai tudásban, a felkészültségben merül ki, hanem a jelentkező egyéb, személyiségbeli tulajdonságaiban is. Fontos a munkakör betöltéséhez az alaposság, precizitás, stressztűrő képesség, monotónia tűrés, teherbírás, stb.. Ugyancsak hasznos a munkaadóknak is, ha a munkára jelentkezők lojalitását és motivációs hátterét ismerik, ebben is gyorsabban eligazodhatnak grafológiai segítséggel - folytatja Balog Edina.

A hatékonyabb munkavégzést segíti a csoportok "átvilágítása", a team-építés, az emberi kapcsolatok fejlesztése, melyhez a grafológia módszerével gyorsan fel lehet térképezni az emberi viszonyokat. Szintén tréningek része lehet a kapcsolatépítés és információcsere hatékonyságának vizsgálata. Célszerű a tárgyalási stratégia kidolgozása a kommunikációs képességek javítására, a teherbíró képesség és az aktuális terheltség felmérése, a menedzserbetegségek megelőzése a tartósan megbízható munkavégzés érdekében.

Mit és hogyan vizsgál a grafológia?

A kézírás és a gondolkodás szoros összefüggésben van, a kézírásunkat a központi idegrendszerünk vezérli. Manapság, amikor a jelentkezők számos tréningen tanulhatják önmaguk eladását egy megcélzott munkakörre - ezzel kismértékben megtévesztve a munkáltatót - ekkor válhat fontossá a grafológia szerepe. Egy új munkaerő kiválasztása és betanítása jelentős költségekkel jár a munkáltatónak. Amennyiben személyzeti tanácsadókat hív segítségül a vállalat a kiválasztáshoz, sok esetben több hónapos garanciavállalással írják alá a szerződéseket. Balog Edina szerint ezért a tanácsadók és munkáltatók igyekeznek a lehetőségükhöz mérten a legjobban kizárni az esetleges tévedéseket, s minél sokoldalúbban megismerni a leendő munkatársat.

Másik kérdéskör az életvezetési problémák esetén igénybe vehető grafológiai vizsgálat. Ennek az élet sokféle területén láthatjuk hasznát: a párkapcsolati analízis feltárja, melyek azok a területek, ahol a kapcsolat jól működik, amire építeni lehet, és hol vannak azok a pontok, ahol erősíteni kell a harmónia fenntartása érdekében. Külön kutatási terület a szexuális magatartás és a kézírás vizsgálata.

Milyen tulajdonságokat fedezhet fel a grafológus egy önéletrajz láttán?

Egy kézzel írt önéletrajz a szakembereknek sok mindenről árulkodik. A látszólag csúnyának ható "macskakaparás" épp úgy rejthet kiváló szellemi kapacitással bíró embert, míg egy rendezett, szépnek mondható írás egy nehéz felfogású, nehezen kommunikálni tudó személyt takarhat. - mondja a grafológus szakértő. A grafológus több mint 150 jegyet vizsgál meg egy adott írásból és a jellemzők együttes kombinációjának ismeretében már szakvéleményt mondhat, ezért fontos, hogy a munkánkat nagy körültekintéssel végezzük. Ritkán mondunk véleményt egy oldal szöveg láttán. Mivel az írásunkat is több tényező befolyásolhatja, - úgy, mint a fáradtság, erős gyógyszerszedés, rossz szemüveg használata, alkoholos befolyásoltság - előre meg szoktuk kérni, hogy a lehető legoptimálisabb körülmények között készítsék a vizsgálandó írást. Optimális körülmény lehet a megfelelő asztal, íróeszköz, világítás, papír minőség stb.

Egy-egy írásjellemző önmagában, a szövegkörnyezetből kiragadva semmitmondó, míg az egyéb jellemzők együttes vizsgálata már igen informatívvá, s adott személyre kizárólagos érvényűvé válhat.

A vizsgálat előtt megkérdezzük, hogy nő vagy férfi a vizsgálandó alany, az életkorát valamint, hogy a személyiségi jogokat ne sértsük, engedélyt kérünk a vizsgálatra.

Az írásjegyeket vizsgálva különbség van a nehéz fizikai munkát végzők - akiknek a keze nehézkessé válhat - valamint a szellemi dolgozók írása között, idős és fiatal között, mivel a fiataloknak általában még kiforratlan az írásuk. A kézírásvizsgálat előnyei között említhető, hogy nem igényli a vizsgált személy jelenlétét, valamint ez a vizsgálati eljárás nem becsapható, így az interjúra még oly felkészült jelöltről is reális képet kaphatunk.

Folytatatás >>

  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az európai műszaki diploma rendszerét kidolgozó szövetség tagja lett a Műegyetem

Az európai műszaki diploma rendszerének kialakítását célzó egyetemi szövetség része lett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BMGE)... Teljes cikk

A munkaerőpiaci boldogulás kulcsa a digitális tudásszint növelése

A Neumann Társaság a CEPIS tagszervezeteként (Council of European Professional Informatics Societies) bekapcsolódott az Európai Unió digitális... Teljes cikk

Válságállóbbak a cégek, ha nők is vannak a vezetésben

Azt már nem egy kutatás bizonyította, hogy a sokszínű cégek jövedelmezőbbek, sőt a válságokat is sikeresebben vészelik át. Bár számos... Teljes cikk