Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 8 éve

A kiküldetés vége - A hazatérés nehézségei

Kevesen foglalkoznak vele, de a kiküldetésnek nem csak az a nehézsége, amikor a munkavállaló egy új országba kerül és egy idegen kultúrába kell beilleszkednie. Sokszor nehéz a hazatérés és az azzal járó "kultúrsokk" is. Ez annál nehezebb, minél tovább tartott a kiküldetés és minél távolabbra esett az otthontól.

images

Mit érez ilyenkor a hazatérő munkavállaló? Legfőképp azt, hogy idegen a saját otthonában.

Hazatérve egy hosszú útról, az ember általában nagyon izgatott és minden élményét meg szeretné osztani a többiekkel. És akkor észreveszi, hogy nemcsak ő, hanem a többiek is változtak az évek során és semmi nem ugyanolyan, mint évekkel azelőtt. Ez az átmeneti időszak, amikor valaki a régi életéből egy újat kezd, egy elég bonyolult, pszichikai, lelki és közvetetten fizikai tüneteket is produkáló időszak. Ez hazatéréskor ugyanúgy jelentkezhet, mint egy kiküldetés megkezdésekor.

Hogyan segíthet nekik a HR?

A HR feladata az, hogy a munkavállalóknak megkönnyítsék ezt az időszakot. Ehhez először is meg kell érteni, hogy mi zajlik a hazatérők fejében. Enélkül a HR sem tud segíteni, mert nem ismerik fel, hogy az adott viselkedés és a teljesítmény hiánya miből fakad és milyen időtávon, mivel lehet "gyógyítani".

Jó megoldás lehet egy belső tréning a hazatérőknek. Az új emberekkel, az elutazás óta kialakult vállalati szabályokkal való megismerkedés segít az akklimatizálódásban. A jó munkahelyi légkör is hozzájárulhat a sikerhez, hiszen, akit tárt karokkal fogadnak vissza és meghallgatják a külföldi tapasztalatait, az jó eséllyel hamarabb visszarázódik a közösségbe.

Az is segíti a visszarázódást, ha van lehetőség a kapcsolat folyamatos fenntartására az otthoni munkatársakkal a kiküldetés ideje alatt. Akár rövid időn belül is annyi szervezeti változás alakulhat egy cégnél a vezetőségben, szabályzatban, technológiában..stb, amikről az ember hiába kap információt, sokszor csak akkor érti meg teljesen, amikor napi szinten találkozik az újdonságokkal. Néha egy apróbb változás, például a számlák elszámolásában, ami a napi szinten ott lévőknek nem okoz felfordulást, gondot okozhat a hazatérő munkatársaknak. Vannak, akik például megtartják az otthon használt céges email címüket, így továbbra is megkapják a belső köremaileket és lépést tudnak tartani az iroda történéseivel.

Hasznos lehet az is, ha a hazatérőnek van lehetősége hazautazás után is vissza-visszatérni a kiküldetés helyszínére, vagy legalább valamilyen kapcsolatban maradni az ottani kollegákkal. Ez nemcsak ez emlékek, de az ott felszedett tudás, új szemléletmód megőrzésében is segít, amit aztán az otthoni környezetben is kamatoztathat.

A hazatérést tehát nem csak egy költözésnek kell tekinteni, sokkal inkább egy összetettebb pszichológiai és HR-es szakértelmet valamint felkészülést igénylő folyamatnak.

Cziczárdi Györgyi
GMS, Expat-Center Kft.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Sok magyar munkavállaló ingázik naponta Ausztria és Magyarország között

Negyvenezer magyar melós naponta kétszer lépi át az osztrák határt, mert Ausztriában az itthoni bérének a háromszorosát keresi meg - írja az Index. Teljes cikk

Egyre több külföldi munkavállaló érkezik Magyarországra

Csak négy európai országban nagyobb a munkaerőhiány, mint nálunk éves - áll a Work Force munkaerőkölcsönző- és közvetítő piaci kitekintésében. Teljes cikk

Az MNB külföldi irodáinak munkatársai Budapesten dolgoznak júniustól

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) külföldi irodáinak munkatársai 2019. június 1-jétől Budapesten folytatják tevékenységüket - írja az MTI. Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár