kapubanner for mobile
Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 9 éve

A közösségi műhely nem csak hobbistáknak való: innen indulhat az asztaloskarrier

Bizonyos családtagjaim rendre a szívükhöz kapnak, amikor amerikai filmekben azt látják, hogy az újságíró/postás/teherautósofőr családfő egy polc felfúrása előtt kivonul a saját műhelyébe, ahol (itthon) magas árkategóriába tartozó gépek tömege fogadja a nem túl nagy szaktudást igénylő munka elvégzéséhez. Nálunk nem ez a jellemző. Jó, egy-két csavarhúzó, kalapács és villáskulcs még a nagymamák háztartásában is van, de nyilván nincsenek olyan gépek egy átlagos háztartásban, melyekkel bútorokat lehetne alkotni, fát lehetne megmunkálni. Annyira kézenfekvő az ötlet a közösségi kertek és munkahelyek után: legyen egy közösségi barkácsműhely. Ezt hozta létra a HelloWood.

A műhely a Közgazdasági Politechnikum épületében nyílt, így kettős célt szolgál: délután betérhetnek a barkácsolók, délelőtt pedig a fémből hajtogatott hamutartókon túlmutató technikaórára ad lehetőséget az ide járó diákoknak. A jellegében első hazai Do It Yourself co-working iroda fiatal, még műhellyel nem rendelkező asztalosokat, tervezőként végzett egyetemistákat vár, de nem a szakterületen dolgozó, ám barkácsolni vágyók is kiélhetik itt hobbijukat.

Az egyik alapító a Hello Wood alkotócsoport, amely pár nappal ezelőtt elnyerte a Magyar Formatervezési Tanács által alapított 2015-ös Design Management Díjat. “A Do It Yourself (csináld magad) mozgalom élénkülésével és az asztalos és ács szakmák presztízsének növekedésével nő az igény a profin felszerelt műhelyekre.” - mondják az alapítók.

A magyar építész- és dizájnerképzés egyik legnagyobb hátránya, hogy a diákoknak kevés olyan műhely áll rendelkezésükre, ahol élőben is kipróbálhatják az elméletben megszerzett tudást. A Technika 1 ráadásul nem csupán műhelyként, hanem íróasztalokkal felszerelt coworking irodaként is funkcionál, ahol az építészek, dizájnerek, asztalosok, ácsok nyugodt körülmények között dolgozhatnak együtt.

Az építészettel és dizájnnal professzionális szinten foglalkozók mellett folyamatosan bővül azoknak a köre, akik számára a barkácsolás inkább hobbi, vagy egyszerűen csak ki akarják próbálni, hogy milyen egy háztartási tárgyat vagy bútort a saját kezükkel elkészíteni.

A Technika 1 ad otthont a Hello Wood és a Politechnikum közös termékfejlesztési projektjének, az iskolabútor projektnek, melynek célja nem csupán a tárgyak létrehozása, hanem egy új, “csinálva tanuláson” alapuló képzési forma tesztelése is. A projektben részt vesznek az iskola diákjai, azaz beleszólhatnak milyen székeken, asztalok mellett töltsék el a napi 7-8 tanórájukat.

Az iskola vezetése arról is beszámolt, hogy ők azért támogatták a projektet, azért nyitották ki az iskolát a nagyközönség előtt, mert véleményük szerint a műhely segít a pályaorientációban. És most nem csak azokra kell gondolni, akik a faipar területén dolgoznának, hanem egy konkrét üzleti modell működését is közvetlen közelről szemlélhetik az itt tanulók. Hogyan kell elindítani egy vállalkozást, hogyan lehet sikeresen működtetni azt. Az iskolának két szempont volt fontos: hogy a vállalkozás magában is működőképes legyen, de kötődjön is az iskolához.

A műhely vezetője, Dávid a Kozma Lajos Faipari Iskolában tanult, három évvel ezelőtt került kapcsolatba a HelloWood csapattal. A műhelyvezető feladata felmérni, hogy kinek milyen előképzettsége van, odaengedhető-e az elektromos fűrészekhez vagy előtte képzésre szorul. „Ezzel a műhellyel ma nagyon jól el tud indulni egy asztalos. Én voltam korábban olyan helyzetben, hogy lett volna megrendelésem, de nem volt hol és mivel elkészítenem a bútort. Itt el tudom készíteni a megrendeléseket.” Valószínűleg évfolyamtársai is így fogják elkezdeni: hiszen egy asztalosműhely felszerelésének ára a pár milliótól a csillagos égig bármennyi lehet.
A Technika 1 klubkártya-rendszerben működik, egyelőre tesztüzem van.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek