Megjelent: 5 éve

A lakástakarék a legjobb befektetés 2018-ban

A lakástakarék több, mint egy megtakarítási forma. A lakástakarék elsősorban államilag támogatott, kis kockázatú befektetés, amely jelenleg az egyik legjobb a hazai piacon. Ha hozzávesszük, hogy kombinálható a gyerekek után járó állami támogatásokkal, akkor könnyű belátni, hogy a lakástakaréknál jobbat nem találni.

lakástakarék
Miért ekkora a hozam a lakástakarékon?

A (jelenleg) garantált, 10% feletti hozam, az állami támogatással együtt akár 1,2-1,3 millió forintot is eredményezhet a futamidő végén. Az állam 30%-kal - de legfeljebb évi 72 ezer forinttal - egészíti ki a befektetett összeget, tehát évente 240 ezer forint a befizethető maximum összeg. Az elköltés módja is erősen szabályozott.

Ebből már sejthető, miért támogatja az állam a lakástakarékot: olyan középtávú befektetést jelent, amely a lakhatást segíti elő, ezáltal mindenki jól jár. Az emberek az alacsony kockázatú befektetési piacon kiemelkedő hozammal, a bankok a lekötésekkel, az állam pedig azzal, hogy megkönnyíti az emberek lakáshoz, házhoz jutását.

A lakastakarekpenztarak.hu oldalon található kalkulátor segítségével bármikor leellenőrizhető, hogy a négy pénzintézetnél mekkora befizetéssel mennyi lakáscélra használható összeg jön össze. Ráadásul a lakastakarekpenztarak.hu abban is segít, hogy mindenki kiválaszthassa a számára legmegfelelőbb konstrukciót!

Vegyünk egy 46 hónapos futamidőt. Ekkor 920 000 forintot fizetünk be a lakástakarékba, amihez 276 000 forint állami támogatás jár, továbbá a betéti kamat. A 46 hónapos futamidő lejártával összesen 1,2 millió forintunk gyűlik össze a számlán. Ez kb. 11%-os éves gyarapodást jelent!
Ráadásul a hozam garantált, nincs olyan kockázat, mint a tőzsdén vagy startupok támogatása esetén, és ha valaki kiegészítheti a gyerekek után járó támogatással, akkor kaszálhat igazán nagyot.

Több mindenre lehet fordítani a lakástakarékot, mint elsőre látszik

Első pillantásra úgy tűnik, hogy nagyon is korlátozott azon lehetőségek köre, amelyekre igénybe lehet venni a lakástakarék-pénztárban felgyűlt, állami támogatással növelt befektetést:

• új vagy használt lakás vásárlása (kivéve a nyaralót),
• lakás vagy ház építése, bővítése,
• lakás vagy ház korszerűsítése, felújítása, helyreállítása,
• meglévő lakáshitel visszafizetése,
• az ingatlanhoz kapcsolódó infrastruktúra és közművek fejlesztése vagy kialakítása,
• öregek otthonában lakáshasználati jog megvásárlása.

A megkötések itt nem érnek véget, számlával is igazolni kell a cél megvalósulását - azaz el lehet felejteni az „okosba' számla nélkül” megoldásokat. Számlát csak két esetben nem kell felmutatni: lakásvásárlásnál és lakáshitel előtörlesztésnél.

Végül az ingatlanok típusa is kötött: csak lakást, családi házat, vagy tanyát lehet belőle (a segítségével) vásárolni vagy felújítani, a nyaraló, üzemcsarnok és vadászkastély kizárva.

Viszont a lakáscélú felhasználás messze többet takar, mint ami elsőre nyilvánvaló lenne. Egyetlen aranyszabály van: ne legyen elmozdítható az ingatlanból a beszerzés tárgya. Padló, sarokkád, vagy konyhabútor lehet, ülőgarnitúra vagy állólámpa nem.

Ha valaki medencét szeretne kialakítani a kertjében (a nyarak egyre hosszabbak és forróbbak), vagy szaunát a kisszobában, esetleg végre belevágna a régóta halogatott nyílászárócserébe, akkor a lakástakarék tökéletes megoldást kínál.

Aki még nem tette, fontolja meg alaposan, hogy már holnap szerződést köt valamelyik pénzintézménnyel, hiszen a lakástakarék pénztárban elhelyezett összeg a futamidő végén, megfelelő konstrukciónál bár nem teszi lehetővé, hogy házat vegyünk belőle, de jelentősen megkönnyíti a felújítást, a lakáshitel törlesztését vagy éppen egy új konyhabútor beszerzését.
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj

Januárban újabb nyugdíjemelés várható. A 13. havi nyugdíj februárban érkezik - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter. Teljes cikk

Egyre többen nyúlnak hozzá nyugdíjpénztári megtakarításaikhoz

Az első három negyedévben az előző évihez képest majdnem ötödével nőtt az önkéntes nyugdíjpénztárakból egyösszegben kivett pénz. Teljes cikk

Év végére meghaladhatja a 460 ezret az adókedvezményes nyugdíjbiztosítások száma

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége szerint egy átlagos, alkalmazotti bérből és fizetésből élő kezdő nyugdíja általában... Teljes cikk