Megjelent: 4 éve

A lakástakarék a legjobb befektetés 2018-ban

A lakástakarék több, mint egy megtakarítási forma. A lakástakarék elsősorban államilag támogatott, kis kockázatú befektetés, amely jelenleg az egyik legjobb a hazai piacon. Ha hozzávesszük, hogy kombinálható a gyerekek után járó állami támogatásokkal, akkor könnyű belátni, hogy a lakástakaréknál jobbat nem találni.

lakástakarék
Miért ekkora a hozam a lakástakarékon?

A (jelenleg) garantált, 10% feletti hozam, az állami támogatással együtt akár 1,2-1,3 millió forintot is eredményezhet a futamidő végén. Az állam 30%-kal - de legfeljebb évi 72 ezer forinttal - egészíti ki a befektetett összeget, tehát évente 240 ezer forint a befizethető maximum összeg. Az elköltés módja is erősen szabályozott.

Ebből már sejthető, miért támogatja az állam a lakástakarékot: olyan középtávú befektetést jelent, amely a lakhatást segíti elő, ezáltal mindenki jól jár. Az emberek az alacsony kockázatú befektetési piacon kiemelkedő hozammal, a bankok a lekötésekkel, az állam pedig azzal, hogy megkönnyíti az emberek lakáshoz, házhoz jutását.

A lakastakarekpenztarak.hu oldalon található kalkulátor segítségével bármikor leellenőrizhető, hogy a négy pénzintézetnél mekkora befizetéssel mennyi lakáscélra használható összeg jön össze. Ráadásul a lakastakarekpenztarak.hu abban is segít, hogy mindenki kiválaszthassa a számára legmegfelelőbb konstrukciót!

Vegyünk egy 46 hónapos futamidőt. Ekkor 920 000 forintot fizetünk be a lakástakarékba, amihez 276 000 forint állami támogatás jár, továbbá a betéti kamat. A 46 hónapos futamidő lejártával összesen 1,2 millió forintunk gyűlik össze a számlán. Ez kb. 11%-os éves gyarapodást jelent!
Ráadásul a hozam garantált, nincs olyan kockázat, mint a tőzsdén vagy startupok támogatása esetén, és ha valaki kiegészítheti a gyerekek után járó támogatással, akkor kaszálhat igazán nagyot.

Több mindenre lehet fordítani a lakástakarékot, mint elsőre látszik

Első pillantásra úgy tűnik, hogy nagyon is korlátozott azon lehetőségek köre, amelyekre igénybe lehet venni a lakástakarék-pénztárban felgyűlt, állami támogatással növelt befektetést:

• új vagy használt lakás vásárlása (kivéve a nyaralót),
• lakás vagy ház építése, bővítése,
• lakás vagy ház korszerűsítése, felújítása, helyreállítása,
• meglévő lakáshitel visszafizetése,
• az ingatlanhoz kapcsolódó infrastruktúra és közművek fejlesztése vagy kialakítása,
• öregek otthonában lakáshasználati jog megvásárlása.

A megkötések itt nem érnek véget, számlával is igazolni kell a cél megvalósulását - azaz el lehet felejteni az „okosba' számla nélkül” megoldásokat. Számlát csak két esetben nem kell felmutatni: lakásvásárlásnál és lakáshitel előtörlesztésnél.

Végül az ingatlanok típusa is kötött: csak lakást, családi házat, vagy tanyát lehet belőle (a segítségével) vásárolni vagy felújítani, a nyaraló, üzemcsarnok és vadászkastély kizárva.

Viszont a lakáscélú felhasználás messze többet takar, mint ami elsőre nyilvánvaló lenne. Egyetlen aranyszabály van: ne legyen elmozdítható az ingatlanból a beszerzés tárgya. Padló, sarokkád, vagy konyhabútor lehet, ülőgarnitúra vagy állólámpa nem.

Ha valaki medencét szeretne kialakítani a kertjében (a nyarak egyre hosszabbak és forróbbak), vagy szaunát a kisszobában, esetleg végre belevágna a régóta halogatott nyílászárócserébe, akkor a lakástakarék tökéletes megoldást kínál.

Aki még nem tette, fontolja meg alaposan, hogy már holnap szerződést köt valamelyik pénzintézménnyel, hiszen a lakástakarék pénztárban elhelyezett összeg a futamidő végén, megfelelő konstrukciónál bár nem teszi lehetővé, hogy házat vegyünk belőle, de jelentősen megkönnyíti a felújítást, a lakáshitel törlesztését vagy éppen egy új konyhabútor beszerzését.
  • 2021.10.28Távmunka, home-office - eltérő jogi álláspontok - eltérő munkajogi gyakorlatok. Hol hibázhatunk? Rizikók és irányok. Dr. Fodor T. Gábor elismert munkajogász, munkajogi előadó hazai és nemzetközi szinten munkajogi tárgyú cikkek szerzője. Előadásában a Covid19 járványhelyzet kapcsán felmerülő kérdések, tapasztalatok, munkajogi gyakorlatok kerülnek előtérbe, ide értve a home office és távmunka sajátosságait, különbségeit, de szóba kerülnek a veszélyhelyzetet követő időszak várható munkajogi aspektusai is. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Öregedő Európa: nagy bajban lesz a magyar nyugdíjkassza is

Lesz olyan uniós tagállam, ahol 2080-ra megközelíti a 40 százalékot a 65 év felettiek aránya. Magyarországon akkor "csak" a lakosság 30 százaléka... Teljes cikk

Ennyi pluszpénzre számíthatnak a nyugdíjasok novemberben

Minden jogosult, 2,5 millió nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő ember maximális, 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot kap novemberben a... Teljes cikk

Izlandon és Svájcban a legjobb nyugdíjasnak lenni, Magyarországon nem javult az idősek helyzete

Magyarország továbbra is a 33. helyen áll a listán, mely a nyugdíjasok jóléte és pénzügyi biztonsága szerint rangsorolja az országokat. Teljes cikk