kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 7 hónapja

A munkád mondja meg, hogy ki vagy?

Vajon manapság mekkora szerepe, súlya van önmeghatározásunkban a munkának? Abban, ahogy magunkról gondolkodunk, csökkent-e a munka jelentősége az elmúlt évtizedekben? Milyen különbségek vannak az egyes generációk között a munkához való viszonyulás terén? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ szakértőkkel beszélgetve.

munka, identitás, generációk-
images

Azt, hogy az elmúlt századokban a munkának milyen döntő szerepe volt az egyes emberek életében, talán mi sem mutatja jobban, hogy valakinek a mestersége egyben a nevévé is válhatott, és lett Szabó, Takács, Halász vagy Molnár (hogy aztán a névvel együtt gyakran a kenyérkereső szakma is öröklődjön). Ma már nyilvánvalóan nem elképzelhető ez a fajta és az ilyen fokú azonosítás, több egyértelmű ok miatt. Sokkal többször váltunk munkahelyet, akár új foglalkozást is kereshetünk, beindítva ezzel egy második, harmadik karriert - két-öt-tízévente pedig nem szokás átkeresztelni magunkat. A munkakörök is kevésbé megfoghatóak és gyorsan változnak; új foglalkozások születnek, egyesek megszűnnek. Sok pozíciónak (már maga ez a szó is némiképp átmenetiséget sugall) egész egyszerűen nem is létezik megfelelő, szabatos elnevezése anyanyelvünkön. 

A munka évszázadok óta nagyon komoly identitást formáló tényező. Azt, hogy miként határozzuk meg magunkat, jelentősen befolyásolja, hogy egyáltalán dolgozunk-e. Felmérések bizonyítják, hogy fokozza a frusztrációt és negatívan hat az önértékelésre, ha valakinek tartósan nincs munkája” - mondta el Bereczki Enikő generációkutató.

Ő úgy látja, amíg a világ kiszámíthatóbb volt, és lassabban mentek végbe a változások, az emberek egy életre választottak munkát, az évtizedek alatt aztán teljesen a lényük, identitásuk része lett a foglalkozásuk. Ráadásul a korábbi generációk még úgy szocializálódtak, hogy “azért élünk, hogy dolgozzunk”.

Az egyén önmeghatározására a különféle ideológiák, társadalmi elvárások, kulturális hatások is rányomták a bélyegüket. A közösségekben azt tisztelték, aki éjjel-nappal robotolt” - teszi hozzá Bereczki Enikő. A szocializmusban senki nem lehetett munka nélkül, legalábbis papíron (és közben kialakult a kapun belüli munkanélküliség), emellett a jobb megélhetésért, kereset-kiegészítésként százezrek “fusiztak”, vagy estébe nyúlóan dolgoztak a hobbitelken. A generációkutató szerint ennek a szemléletnek tömegesen jelentkeztek a káros hatásai a Baby boomer és az X-generációnál is, akár stresszbetegségek formájában, akár úgy, hogy rengetegen feláldozták családi életüket a munkahelyi előmenetel vagy - amikor már lehetett vállalkozni - a cégépítés oltárán. 

Bereczki Enikő, generációkutató
Bereczki Enikő, generációkutató és tréner

Az Y-generációnál már kezd halványulni a korábbi munkaközpontú-felfogás, és megjelenik az az attitűd, hogy a munka ugyan fontos összetevője életünknek, de nem határozhatja meg teljes identitásunkat. Manapság, a life long learning korában a boldoguláshoz új készségeket, szakmákat kell elsajátítani, sokan eleve nem is tudnak elhelyezkedni a végzettségüknek megfelelő pályán. A 2008-as gazdasági válság nagy tanulsága volt, hogy a jövő egyre kiszámíthatatlanabb, könnyen el lehet veszteni a munkahelyet, érdemes több lábon állni. A rugalmasság, a változásra való készség az egyik legfőbb előnyös tulajdonság és egyben elvárás is. Így a kötődés egy munkához, foglalkozáshoz már sokkal lazább. Persze egyes hivatások kivételt jelenthetnek, így az orvosoké vagy művészeké” - véli Bereczki Enikő.

Mi a helyzet a legfiatalabb munkavállalókkal? Nekik mennyire fontos a munka?

A Z-generációval kapcsolatban olyan sztereotípiák fogalmazódnak meg - főleg az idősebbek részéről -, hogy ez egy nagyon lusta nemzedék, és nehéz velük dolgozni. Engem is sokszor keresnek meg cégvezetők ilyen panaszokkal. Úgy tapasztalom és a kutatások is ezt mutatják, a mai huszonéves munkavállalók már tényleg máshogy működnek, de ez nem az ő hibájuk. Egyszerűen a világ lett más, máshogy szocializálódnak. Túlféltő, ‘helikopter’ szüleik otthon kevesebb felelősséggel ruházzák fel őket, viszont a döntésekbe nagyon korán beengedik gyermekeiket. Ennek a nevelésnek a hátrányai sokszor akkor válnak feltűnővé, amikor belépnek a felnőtt életbe és elkezdenek dolgozni. Nagy részük igyekvő, szorgalmas, rátermett, csak egyeseknek hosszabb idő kell a munka világába való beszokásra” - hívta fel a figyelmet a generációkutató, aki A rejtélyes Z generáció címmel egy könyvet is írt a témában.

Erős M. Attila pszichológus és coach is úgy látja, hogy - noha minden általánosítással lehet vitatkozni, de - a mai fiatal generáció tagjai kevésbé fontos motívumként tekintenek a munkára önmeghatározásuk során. 

Ha nem tetszik nekik valamilyen munka, akkor akár pár hónap után is váltanak. Szabadságra készülve már akár egy-két héttel korábban elkezdenek ‘kicsekkolni’, nem koncentrálnak, nem figyelnek annyira a feladatokra. Az idősebbek a szabadság előtt sokkal intenzívebben dolgoznak, hogy minden rendben legyen, míg távol lesznek. Egyszerűen a mai fiatalok, az Insta-TikTok nemzedék tagjai máshogy szemlélik az életet. Persze ez nem feltétlen igaz mindenkire, nyilván sokan nagyon tudatosan építik a karrierjüket.

Erős M. Attila, pszichológus
Erős M. Attila, pszichológus és coach

A felfogásbeli különbség Erős M. Attila szerint abból is adódhat, hogy a múltban kevesebb mozgástere volt az embereknek, nem volt ennyire nyitott a világ, és ezt a legtöbben el is fogadták, nem “hajszolták” a lehetőségeket. A szűkebb keretek miatt a munka szorosabban be tudott épülni az egyének személyiségébe. Most viszont könnyebben lehet váltani.

A fiatalokkal szemben a munkaadók részben tapasztalatból azt az általános előítéletet fogalmazzák  meg, hogy nem lehet rájuk számítani, nem elég elkötelezettek és nem vállalnak munkát, ha a home office nem biztosított. De valljuk be őszintén, hogy a munkahelyeknek kell az új generáció elvárásaihoz igazodniuk. Munkaerő-toborzási és -megtartási problémák jelentkeznek a szervezeteknél, és ez sokkal intenzívebb a Covid19 és az elmúlt évek krízisei óta. A munkaadóknak fel kell ismerniük, hogy szükséges változniuk” - hangsúlyozza Kiss Orhidea Edith, az ELTE Pszichológiai Intézetének egyetemi docense, aki egyben munka- és szervezetpszichológus is. Azaz szerinte a cégeknek muszáj nyitottnak lenni a munkaidő-munkavégzés megszokottól eltérő, alternatív szervezésére. Sok helyen még mindig nincsenek meggyőződve arról, hogy a távolléti munkavégzés egy alternatíva lehet, küszködnek azzal, hogy a munkavállalókat visszacsábítsák az irodákba. De az előrelépés elkerülhetetlen. 

Az új generáció legfontosabb elvárása: tudni, látni, hogy értelmes munkát végez. Nagy probléma, ha a szervezet nem képes átadni a munka értelmes jellegét és azt éreztetni a munkavállalóval, hogy fontos a szervezet számára, és, hogy ő maga is részese a stratégia megvalósításának. A mai munkavállalók, különösen a fiatal generáció tagjai ugyanis értékorientáltan gondolkodnak a világról, jobban eléri őket a klímaprobléma, a környezettudatosság, a fenntartható fogyasztási kérdések és a technológiai ugrások. Kiemelt szempont a fiatal munkavállalók számára, hogy higgyenek és bízzanak bennük, partnernek és elég érettnek tartsák őket például ahhoz, hogy felelősséget vállaljanak akár szigorú kontroll nélkül is, lásd a távolléti munkavégzési formákhoz való ragaszkodásukat. Hibás irány a szervezet részéről mereven ragaszkodni ahhoz, hogy az irodákba feltétlenül vissza kell térni, főleg azután, hogy a Covid alatt kiderült, működik és eredményes az otthoni munkavégzés. Világossá vált az is, hogy nem szükséges a vezető szoros kontrollja ahhoz, hogy a munkavállaló ellássa a feladatait” - emeli ki Kiss Orhidea Edith. Véleménye szerint az is nagyon hiányzik a szervezetekben - viszont a munkavállalók elvárják -, hogy a vezető csupán célt tűzzön ki és rábízza a dolgozóra a teljesítés több aspektusát, hogyanját. 

Kiss Orhidea Edith, szervezetpszichológus
Kiss Orhidea Edith, szervezetpszichológus

Az ELTE docense úgy összegzett, ha a munkát értelmesebbnek érzi az egyén, akkor szívesebben is dolgozik, és mellette bőven juthat energiája, ideje az élet más területein betöltött szerepeire.

Az ember életében betöltött szerepek - munkavállaló, szülő, barát, gondozó - lehetnek kompenzatorikusak, a munkának nem kell feltétlenül csorbítania a többit - ha ez történik, akkor gond van. Értelmes munka mellett az ember sokkal teljesebb szülői vagy egyéb szerepet tölthet be.”

Hraskó István

Nyitókép: My Networking Apparel az Unsplashen

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kihirdették Az Év Irodája verseny győzteseit - mutatjuk a legtrendibb munkatereket

Folyamatos az innováció az irodapiacon, amely az elmúlt évek változásaira új megoldásokat és alternatívákat kínál. A legfontosabb trendek... Teljes cikk

Honnan tudhatjuk, hogy már nem egészséges az, amennyit dolgozunk?

"Ha elfelejtjük, hogy kell feltöltődni. Elfelejtjük, hogy az este nem arra való, hogy hazavigyük a munkát és otthon folytassuk, hanem arra, hogy... Teljes cikk

Hogyan támogassuk a stresszel küzdő kollégát? - Ezt tanácsolja a mentálhigiénés szakértő

Egy friss felmérés szerint az Egyesült Királyság tízből kilenc dolgozó érzett magas vagy extrém mértékű nyomást és stresszt az elmúlt egy... Teljes cikk