kapubanner for mobile
Szerző: Paraszt Imre
Megjelent: 16 éve

A munkahelyi wellness-programok csapdái

Manapság egyre több vállalat ismeri fel, hogy az egészséges életmód propagálásával jelentős költségektől szabadíthatja meg magát, ennek ellenére sokszor elbuknak a dolgozók helytelen ösztönzése, illetve a munkaadói túlkapások miatt.

A munkaerő-megtartás nemcsak a céghűség lelki tényezőinek megteremtését jelenti, arról is gondoskodnunk kell, hogy a dolgozótól ne egészségének leromlása folytán kelljen megválnunk hosszabb-rövidebb időre. Tény, hogy a megelőzés olcsóbb, mint a már kialakult betegségek kezelése, és mivel életünk közel felét a munkahelyünkön töltjük, kézenfekvő, hogy érdemi változást a vállalat érhet el a helytelen életmód feladása terén.

Az "egészségügyi hittérítést" számtalan módon valósíthatják meg a cégek; Amerikában például nemcsak fitness-bérletet biztosítanak a dolgozóknak, hanem sportrendezvényeket is szerveznek a munkahelyen, füstmentesítenek dohányzásról leszoktató programmal, vagy ingyenes oltással óvják az egészségüket. Sőt, egyes cégek még biztosítási bónuszokat is felajánlanak, hogy ezzel ösztönözzék őket az egészséges életmódra. Egy ilyen egészségmegőrző program bevezetése azonban nem megy mindig könnyen, sokszor számolnunk kell azzal, hogy az alkalmazottak ellenállnak a különböző egészségi törekvéseknek. Nehéz ugyanis megváltoztatni a hosszú évek során berögzült étkezési szokásokat, vagy felkelteni a testmozgás iránti vágyat egy egyre jobban elkényelmesedő világban.

Csak óvatosan

Az egészségre "nevelt" dolgozó nem csupán azért hasznos, mert minden nap bizton számíthatunk rá a munkahelyen, hanem mert kisebb kockázatot jelent a munkavégzéssel kapcsolatos sérülések terén. Arról nem is beszélve, hogy az ereje teljében lévő alkalmazott jobban teljesít, kevesebbet stresszel, jobban kijön a munkatársakkal, s így végső soron a morálra is pozitív hatással van. E nemes céloktól vezérelve azonban nem eshetünk túlzásokba, intézkedéseinkkel nem diszkriminálhatjuk a munkavállalókat sem a toborzás-kiválasztás, sem a teljesítmény-értékelés, és főleg nem a mindennapi munkavégzés során.

Azt sem követelhetjük meg az alkalmazottaktól, hogy szabadidejükben is a vállalat egészség-megőrzési rendelkezéseit kövessék, hiszen fennhatóságunk csupán a munka helyére és idejére szól - erősítette meg a HR Portalnak Kerek Judit, az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület főtitkára. A munkatársak egészségügyi adatait egyébként sem kezelhetjük az engedélyük nélkül, még a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok során sincs felhatalmazásunk arra, hogy azokkal sáfárkodjunk. Erre kizárólag az alkalmasságot megállapító orvosnak van joga, aki csupán azt az információt továbbíthatja, hogy az illető a munkára egészségileg alkalmas-e vagy sem.

Egy kaliforniai cég például éppen ezzel sértette meg a törvényt, amikor egy dolgozóját pozitív nikotinteszt alapján bocsátotta el, miközben ő kizárólag a munkahelyétől távol gyújtott rá a cigarettára. Ilyen nálunk elő sem fordulhat, különösen, mivel nem tart még ott a munkahelyi egészségkultúránk; legfeljebb akkor kerülhet sor ilyenre, ha az új tb-modellt kellően átalakítják ahhoz, hogy a vállalatoknak az alacsonyabb tb-járulék folytán érdemes legyen egészségben tartani dolgozóikat - teszi hozzá Kerek Judit.

Amint viszont ez megtörténik, a cégek valószínűleg minden eszközt bevetnek azért, hogy dolgozóikat megóvják az egészségükre ártalmas tevékenységektől. A tudomány fejlődésének köszönhetően pedig nincs messze az az idő, amikor egy génvizsgálattal - jelentősebb költségek nélkül - bárkiről meg lehet állapítani, hogy milyen kockázati tényezőktől kell távol tartania magát. Csakhogy genetikus információra alapozva egy szervezet sem szabhatja meg dolgozójának életét, így jobb, ha már most letesznek erről az egyedülálló lehetőségről a vállalatok.

A lehetőségek tárháza végtelen

Az utóbbi 15 évben jelentős fejlődésen ment keresztül országunk a munkahelyi egészségvédelem terén, hiszen míg korábban például a nemdohányzókat senki nem vette figyelembe, addig mára a füstölgő munkatársak kerültek "szolgasorba". Nem kis szerepe van ebben az Egészségügyi Minisztérium Munkahelyi Egészségfejlesztési Programjának, amely támogatást biztosított azon pályázó cégeknek, amelyek készek voltak például stresszkezelő vagy dohányzásról leszoktató tervet végrehajtani. Sajnos tavaly, 2007-ben a minisztérium forrásai elapadtak, így ezt a lehetőséget már nem tudták igénybe venni a vállalatok, de a tervek szerint idén ismét elindul a program - mondta Kerek Judit.

Azoknak a cégeknek sem kell csüggedniük, amelyek már magukévá tették az egészségtudatos humánpolitikát, hiszen pályázhatnak az Egészségbarát Munkahely megtisztelő címre. Bár a díj pénzbeli juttatással nem jár, pusztán a hírnév kedvéért is érdemes jelentkezni, különösen, mivel így olyan nagynevű vállalatok közé kerülhetnek be, mint az Ericsson (2005), az Alcoa-Köfém Zrt. (2006) vagy éppen a MOL Zrt. (2007). Megfigyelhető egyébként, hogy nagyobb anyagi bázisuk révén főként a nagyvállalatok jeleskednek a munkahelyi egészségvédelem terén - véli a főtitkár -, de azért a nagyobb árbevétellel rendelkező kis cégek is próbálnak felzárkózni (pl. a 2006-os kis- és középvállalati kategória győztese, a Kürt Zrt.), nehogy véletlenül is elveszítsék magasan kvalifikált dolgozóikat.

Egészség! Ébresztő!

Erre a törekvésre rímel az Országos Egészségfejlesztési Intézettel és az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesülettel együttműködő Personal Best Kft. Egészségébresztő kampánya, amely nagy irodaházak (pl. Duna Tower, Westend City Center, Ybl Palota stb.) elcsigázott dolgozóinak figyelmét igyekszik felhívni az egészséggel való törődés fontosságára és lehetőségeire. A kampány során ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokat (vércukor, vérnyomás, stressz-szint mérése) végeznek a társaság munkatársai, majd pedig tájékoztatást adnak az egészségfejlesztés munkahelyi lehetőségeiről, területeiről, valamint a vállalatok számára kedvező finanszírozási módokról. Tavaly mintegy 18 ezer munkavállalót ért el a nemes misszió, köztük az IBM, a Hewlett Packard, a Ringier, a Johnson & Johnson vagy éppen a Coca-Cola dolgozóit, idén pedig várhatólag még tovább növekszik az egészségre neveltek tábora - meséli bizakodóan Kerek Judit.

Globális előnyök

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a munkahelyi egészségmegőrző programok nem csupán a vállalatoknak hajtanak hasznot, hosszú távon az egész társadalom számára pozitív eredményekkel járnak. A preventív intézkedések hatására csökkennek az egészségügyi ellátások költségei, nő az élettartam, a termelékenység, egyszóval mind több lehetőséget teremtenek arra, hogy fejlődjön a gazdaság. De ha inkább önző módon, csupán a vállalat szempontjait figyelembe véve tekintünk a kérdésre, akkor is érdemes a munkahelyi egészségvédelembe pénzt fektetni.

Paraszt Imre, HR Portal
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Végre egy jó hír: meglepően gyorsan alkalmazkodtak a polikrízishez a női felsővezetők

Megnövekedett munkaterhelésük ellenére optimisták a női felsővezetők a vállalati növekedést, a társadalmi változásokat, a nemek közötti... Teljes cikk

A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el - így lehetne ezen változtatni

Továbbra is jelentős szakadék tátong a férfiak és a nők esélyei között a startupszektorban. Közép-Kelet-Európában a befektetések 94%-a... Teljes cikk

Kiábrándítóan lassan növekszik a női vezetők száma - mutatjuk, hogy befolyásolja ezt a rugalmas munkavégzés

Miközben a nők által betöltött felsővezetői pozíciók aránya világszerte 19,4%-ról 33,5%-ra nőtt két évtized alatt, a fejlődés... Teljes cikk