Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 éve

A munkáltatóm szerint csak a tgyás idejére jár szabadság, a gyesre, gyedre nem

2017. február 6-án tölti be a kis fiam a 3. életévét, a gyes lejár és szeretnék vissza menni dolgozni a munkahelyemre. 1976.12.09.-én születtem. Munkaviszonyom 2011.08.17-én kezdődött. A tgyás 2014.02.06-tól 2014.07.24-ig járt. A gyed 2014.07.25-től 2016.02.06.-ig tartott. A gyes 2016.02.07-től 2017.02.06-ig fog tartani! A munkáltatómnál érdeklődtem mennyi szabadságom van, amit 2017.02.07-től szeretnék kivenni. Azt a választ kaptam, hogy összesen 14 napom van, mert csak a Tgyás időszakára jár szabadság. Elmondásuk szerint nem jár a gyedre, gyesre, illetve a gyerekek után sem! Két gyermekem van, az egyik fogyatékkal élő tartós beteg. Kérem szíves segítségét, hogy mennyi szabadság vehető igénybe az esetemben.

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A tájékoztatás, amit kapott, nem tükrözi a jogszabályi előírásokat. Az igaz, hogy a szabadság a munkaviszonyban töltött idő alapján jár, ide sorolja a törvény azonban a szülési szabadság teljes idejét, valamint a gyermek gondozása céljából kivett fizetés nélküli szabadság első 6 hónapját. A gyermeke után pedig pótszabadságra jogosult a gyermek születésének évétől. Egy gyermek után 2 munkanap pótszabadság illeti meg. Fogyatékos gyermek esetén a pótszabadság további két nappal nő gyermekenként. A munkáltató számolása tehát bizonyosan hibás.

Kérje a munkáltatót, hogy írásban tájékoztassa a szabadsága mértékéről.

Boldog új évet kívánunk Önnek!

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre dr. Kéri Ádám ügyvéd és Dr. Bán Gergely ügyvéd, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás alapítója válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a UCMS Group ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Farkas András, a nyugdíjguru szakértője válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

Follow hrportal_hu on Twitter