kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

A munkavállaló kártérítési felelőssége súlyos gondatlanság esetén

Jogi esetek sorozatunk következő történetében egy gépkocsivezetőt marasztalt el a bíróság, mert megsértette a benzinkártyára vonatkozó munkáltatói utasítást és azt felügyelet nélkül hagyta, ezzel kárt okozva a foglalkoztatónak. A hatóság ezt kirívóan súlyos gondatlanságnak minősítette.

Dr. Mayer M. Balázs
Munkavállaló egy nemzetközti megbízásokat is teljesítő, fuvarozási tevékenységet folytató gazdasági társaság alkalmazottja gépkocsivezető-munkakörben. A fuvarfeladatok teljesítése során munkáltató olyan benzinkártyát bocsát munkavállaló rendelkezésére, amely lehetővé teszi, hogy az üzemanyag-töltő állomásokon készpénzfizetés nélkül vásároljon üzemanyagot. A kártya használatához pin-kód szükséges, amelyet munkavállaló a kártyával együtt kap meg. A kártya használatának részletes szabályait munkáltatói utasítás határozza meg előírva, hogy a kártya és a pin-kód soha nem tartható egy helyen azzal, hogy a kártyának mindig a munkavállaló szoros őrizetében kell lennie.

Dr. Mayer Balázs (32) ügyvéd. Elsősorban a munkajog, környezetvédelem, közbeszerzési jog, adó és vámjog, valamint klasszikus polgári jog területén tevékenykedik. Emellett részt vett több jelentős, önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaság jogi átvilágításában, valamint jogi előkészítő munkát végzett egy uniós forrásból támogatandó nagyobb projektben is. Mielőtt megnyitotta saját ügyvédi irodáját (Mayer M. Balázs Ügyvédi Iroda) öt évig a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága Jogi és Igazgatási Főosztályán dolgozott. A Perképviseleti Osztály jogtanácsosaként elsősorban a Vám- és Pénzügyőrség perbeli képviseletének ellátása tartozott feladatai közé. E munkája során jellemzően "klasszikus" polgári perekben (kártérítés, szerződésen alapuló követelések), munkaügyi, és közigazgatási perekben járt el. Diplomáját a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar jogász szakán szerezte, "cum laude" minősítéssel.


Munkavállaló az egyik külföldi fuvarfeladat teljesítése közben megállt egy parkolóban az általa vezetett szerelvénnyel pihenés és tisztálkodás céljából. Amikor azonban a szerelvényhez visszaért, észlelte, hogy a vontató vezetőfülkéjének ajtaját ismeretlenek megrongálták, és eltulajdonították a benzinkártyát, amelynek eltűnését haladéktalanul jelentette a munkáltatónak.

Az időközben munkáltatóhoz érkezett tankolási számlák alapján azonban kiderült, hogy a kártya eltulajdonítása nem az észleléskor, hanem néhány nappal korábban történt, és a kártyával jelentős kárt okozó visszaélés történt. Munkáltató a kár megtérítése iránt pert indított a munkavállaló ellen az alábbiakra hivatkozva.

- Munkavállaló kirívóan súlyos gondatlansággal járt el akkor, amikor őrizetlenül, a szükséges biztonsági intézkedések hiányában hagyta a vontató fülkéjében a hitelkártyát. Alátámasztja ezt az a munkáltatói utasítás is, amely kifejezetten előírja, hogy a kártya és a pin-kód nem tartható egymás közelében, és a kártyának a munkavállaló folyamatos szoros őrizetében kell lennie.

- A munkáltatónál hatályban lévő kollektív szerződés úgy rendelkezik, hogy munkavállaló 6 havi átlagkeresete erejéig felel a károkozásért, amennyiben a kárt kirívóan súlyos gondatlansága okozta.

- Munkavállaló átlagkeresete alapján lehetőség van a teljes kár megtérülésére, hiszen az nem haladja meg a 6 havi átlagkereset összegét.

- A kereset jogalapja a Munka törvénykönyvének 166. § (1) bekezdése, valamint 167. § (3) bekezdésére figyelemmel a munkáltatónál hatályban lévő kollektív szerződés vonatkozó része volt.

Munkavállaló védekezésének középpontjában az állt, hogy a kártyát és a pin-kódot soha nem tárolta egy helyen, sőt mindkettőt rendszeresen magánál tartotta. Ez alóli kivételek csak az olyan rövid távolmaradások voltak, mint a perbeli esetben, ilyenkor ugyanis a kártyát a gépkocsiban hagyta, de a pin-kódot nem.

Az elsőfokú bíróság osztotta a munkáltató álláspontját hangsúlyozva, hogy a munkáltatói utasítás egyértelmű rendelkezést tartalmazott arra vonatkozóan, hogy a kártyának mindig a munkavállaló szoros őrizetében kell lennie. E szabályt a munkavállaló megsértette, amikor - ha rövid időre is - a kártyát őrizetlenül a gépkocsiban hagyta. Ez kirívóan súlyos gondatlanság, és mivel a kártérítési felelősség egyéb feltételei is fennállnak, a munkavállalót a kérelemnek megfelelően marasztalta.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk

Ilyen szabályokkal hozhatóak be vendégmunkások

Február 29-én jelent meg az új idegenrendészeti törvény végrehajtási rendelete. A törvénnyel együtt pedig már egyre tisztább a kép, hogyan... Teljes cikk