Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 2 éve

A női kreativitás határtalan

Olyan területeken, ahol egyik vagy másik nem van erősebben jelen, az innovációk gyakran éppen a másik oldalról érkeznek - írja a Skool, amely abban segíti a fiatal lányokat, hogy merjenek újítani és ehez használják a technológiát.

Ma már nem kérdés, hogy bármely szakmát mindkét nem tanulhatja, miközben a sztereotípiák a férfias vagy nőies szakmákról még erősen élnek. Az egyes területeken egyre gyakrabban megjelennek azonban a másik nem képviselői is, és új szemléletükkel sokszor világot megváltoztató újításokat alkotnak. Az alábbi négy találmány a ma még elsősorban férfiasnak gondolt területeken született, közös bennük azonban, hogy mindegyik mögött egy-egy kreatív nő áll.


Az ablaktörlő feltalálója: Mary Andreson


Az autóiparban még viszonylag kevés meghatározó női innovátorról hallunk. Egy közülük Mary Anderson, aki egy autós kirándulás során figyelt fel, hogy esős időben a járművezetők csak teljesen lehúzott ablakkal tudnak közlekedni. Megoldásként megalkotta a szélvédőn elhelyezkedő mechanikus szárnyakat - azaz az ablaktörlő elődjét. Érdekesség, hogy később az automatizált ablaktörlő is egy női találmány: Charlotte Bridgwood vezette be.

A fizika megújítója: Marie Curie

Marie Curie újításai valóban az egész világot megváltoztatta, habár sokan nem kifejezetten csak jó célokra használják. Az ő nevéhez kötődik a rádium és polónium kémiai elemek felfedezése, illetve férjével közösen dolgoztak a radioaktivitásokhoz kötődő kutatásokon. Marie Curie az első Nobel díjas nő, ráadásul rögtön kétszeres, emellett ő volt az első női professzor is.

A megújuló energia kutatója: Telkes Mária

A nemzetközi példák mellett a magyarok is számos innovátort találunk. Szintén a fizika területén újított Telkes Mária, akit a napenergia-hasznosítás pionírjának szoktak nevezni. Ő szabadalmaztatta a napházat, amely napenergiából nyert fűtési rendszerrel működik. A New York Times akkoriban az egyik legsikeresebb nőnek tartotta tudományos munkájáért.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - A női kreativitás határtalan
2. oldal - A jövő generáció innovátora: Horváth Dorka
Follow hrportal_hu on Twitter