Megjelent: 3 hónapja

A nyerő csapat titkai - mi az a pszichológiai biztonság?

A csapatösszetételnél fontosabb az együttműködés minősége - írja Homolya Emese tréner, coach, mediátor egy kutatás kapcsán. A leadott teljesítményt 5 kulcsnorma befolyásolja. Ezek közül is az egyik legfontosabb a pszichológiai biztonság. Mit is jelent ez pontosan, hogyan lehet ezt fejleszteni és csapatban a stresszt csökkenteni?

images

images

A Google “Arisztotelész Projekt” néven indított kutatást pár évvel ezelőtt: kíváncsiak voltak arra, mi kell a hatékony csapatmunkához, mitől jó egy csapat. Az egyik legfontosabb következtetés szerint: a leghatékonyabb csapatoknak azok bizonyultak, akik jól tudtak együtt dolgozni - nem a csapatösszetétel számított. (Azt gondoljuk, hogy az eredményes csapatokat kompetencia megasztárok alkotják, pedig ez nem így van.) A szinergia-hatás az IQ-ban és az EQ-ban - az érzelmi intelligenciában - is megjelenik: a csapatintelligencia magasabb, mint a csapattagok intelligenciájának átlaga.

Öt kulcsnormát találtak, amelyek döntően befolyásolhatják a csapat által leadott teljesítményt:
1.) A csapatnak hinnie kell abban, hogy fontos a munkája.
2.) Ahogyan abban is, hogy értéket teremtenek.
3.) Szükséges, hogy legyenek világos szerepek és tiszta célok.
4.) Tudni és érezni kell, hogy a tagok szorosan függenek egymástól.
5.) Ám a legfontosabb: a pszichológiai biztonság.

Bontsuk ki ezt az utolsót, hiszen meglehetősen újszerű a gondolat. Mert munkahelyi biztonság… rendben, de hogy pszichológiai biztonság? Erre akkor van a legjobban szükség, amikor magas a komplexitás, kölcsönösen függünk egymástól, megemelkedett a stressz és gyorsak a változások. (Van olyan, aki 2021 első negyedévében a két utolsót nem észleli…?)

Sokat segít a megértésben, ha végigvesszük, mi NEM jelenti a pszichológiai biztonságot:
A számos helyen évek óta működő anonim visszajelzések rendszere. (Nem akkor, nem annak és nem arról adnak visszajelzést, ami a legfontosabb, hanem egy ventilációs trollkodásra alkalmas felület csupán.)
Ha hiba történik, rögtön felelőst keresnek, ám nem teszik fel a kérdést: hogyan ne kövessük ezt el ismét?
Ha a valódi felelős helyett más viszi el a konfliktusok zömét.

Amikor egy szervezetben működik a stresszt is csökkentő pszichológiai biztonság, annak a következő látható és érezhető elemeit tapasztalhatjuk:
- A csapat tagjai bátran mernek visszajelzést adni egymásnak - nem csak elismerést, hanem a fejlődést támogató, építő kritikát is -, mert tudják, hogy a nyílt kommunikáció valódi érték. (A visszajelzések adása, fogadása még mindig nem megy könnyen számos szervezetben.)
- Őszintén, nyíltan beszélnek, mert bízhatnak abban, hogy ha elmondják a véleményüket, ezért nem éri őket hátrány.
- Bátran elmondhatják az ötleteiket, mert nem kell attól tartaniuk, hogy azt valaki más „lenyúlja”.
Ha valaki rossz passzban van, támogatást, megértést kap, hogy minél hamarabb túljusson a nehézségeken.
- Nyíltan felvállalhatják a felelősséget a hibákért, mert nem érik őket retorziók.
- A csapaton belül együttműködés van, nem versengés.
- Az erősségekre koncentrálnak - mindenki azt csinálhatja, amiben jó, amiben tehetséges.

Hogyan lehet elérni, hogy egy szervezet így működjön? Nyílt fórumok működtetésével, a kreativitás támogatásával, a bizalom kialakításával, a vezetői mikromenedzselés elkerülésével. Nyilván ezt az átalakulást folyamatként kell értelmeznünk, amelyben a vezetői példamutatás nélkülözhetetlen.

A kulcsmomentum: hogyan bánnak egymással a csapat tagjai?


A munkahelyi stressz nagy része a félelemből adódik - mi történik, ha nem tartom a határidőt, ha nem vagyok képes a fejlődésre, ha nem tudok együttműködni a változással, ha nem tudok kijönni a vezetőmmel, a munkatársaimmal, ha hibázok… - abból, hogy azt érzem: nem vagyok elég jó.

A jól működő csapatokban jelen van az érzelmi intelligencia, egymás támogatása, elég idő jut a tervezésre, a célok megfogalmazására, az elért eredmények elismerésére, megünneplésére.

Él a visszajelzés kultúrája: adhatok és kapok visszajelzést. Van fórum és készség arra, hogy megköszönhetem - akár szóban, akár írásban -, ha valakitől segítséget, támogatást, útmutatást, ötletet kaptam. Ha változást szeretnék elérni, jobbító szándékkal, ezt is nyíltan és sért(őd)ésmentesen tudom megtenni. Ezekhez elengedhetetlen a nyílt kommunikáció, eredménye és ajándéka pedig a csökkenő stressz és a hatékonyabb együttműködés lesz.

Homolya Emese - tréner, coach, mediátor (a nyitóképen)
Enetha Learning
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így legyél jobb vezető - tanulságok a "covid évből"

Válaszút elé állítja a koronavírusjárvány korunk vezetőit is. Lejárt az ideje az „ezt így szoktuk csinálni, és ez így is marad” vezetői... Teljes cikk

A nyerő csapat titkai - mi az a pszichológiai biztonság?

A csapatösszetételnél fontosabb az együttműködés minősége - írja Homolya Emese tréner, coach, mediátor egy kutatás kapcsán. A leadott... Teljes cikk

Ezt adta a coaching és a mentoring - vezetők vallottak

Árbevételnövelésre, de az Y-generáció gondolkodásmódjának, kommunikációs technikáinak kifürkészésére is alkalmas lehet a coaching és a... Teljes cikk