kapubanner for mobile
Mészáros Etelka
Megjelent: 16 éve

A personal branding egyre fontosabb a vezetőknek

Az elmúlt éveket is figyelembe véve egyértelműnek tűnik az a trend, hogy a fejlődést két meghatározó tényező alakítja - a technológia és a személyiség. Napjainkban a személyiség szerepe előtérbe került, sokkal hamarabb döntünk ugyanis valamely személyiség, mint valamilyen termék, szolgáltatás mellett.

A személyes márka, a "personal branding" egyre fontosabb és meghatározóbb a menedzserek, vezetők számára. "Egy személyiség arculata, identitása pontos, jelentőségteljes percepciókat idéz elő a közönségben azokról az értékekről és arról a minőségről, amelyek a személyt jellemzik" - mondta a HR Portalnak Tóth Tamás, a Leadership and Coaching Center vezető partnere.


Mindenkinek van egy létező személyes márkája



A márkákkal, mint termékek és szolgáltatások megtestesítőivel az élet legkülönbözőbb területein nap, mint nap találkozunk. Az elmúlt évek kutatásai és kiemelkedő személyiségekhez kapcsolódó tapasztalatai az ismert elméleteket "átültette" és alkalmazza emberekre is. Úgy gondoljuk, hogy mindenkinek van egy létező "személyes márkája", amely mint "kagylóban a gyöngy fejlődik". Ez összegződik teljesítményünk, attitűdjeink és tevékenységeink által családi körben, társadalmi kapcsolatainkban vagy munkánk, üzleti tevékenységeink során. A legtöbb embernél ennek kialakulása eseti, véletlenszerű, például a coaching gyakorlat, sorozat éppen arról szólhat, hogy miként befolyásolhatjuk saját márkánk kialakítását, hogyan alakítsuk és formáljuk azt - mondja Tóth Tamás.


A személyes márka garantálja a sikert



A személyes márka, a "personal branding" azért is kiemelkedően fontos, mert széleskörű vizsgálatok azt bizonyítják, hogy napjainkban az emberek sokkal inkább és sokkal előbb döntenek személyiségek és ötletek mellett, mint termékek és szolgáltatások vásárlásáról. Tóth Tamás szerint a trend teljesen egyértelmű. A kiemelkedő személyes márka biztosítja az átütő sikert. A személyes márka az az erős benyomás vagy kialakult kép, amely mások előtt megjelenik, ha éppen ránk gondolnak, vagy rólunk van szó. A personal brand az a mentális kép, amely az egyes emberekhez kötődik bennünk. Az, ami megkülönböztet minket, és amely felismerhető, pozitív kisugárzású egyediséget ad.


Coachinggal építhető a personal brand



A személyes márka határozott kialakítását és fejlesztését coaching segítheti. Azt, ahogyan mások néznek ránk, gondolkodnak rólunk, vagy ami elsőre eszükbe jut, ha meglátnak minket. A coaching során strukturáltan és szisztematikusan építjük a personal brand olyan legfontosabb elemeit, mint: specializáció, leadership, személyiség, megkülönböztethetőség, "láthatóság", kitartás, "good will", egység. A coaching segítségével segítünk végiggondolni, vajon a környezetünkben önmagunk számára legelőnyösebben cselekszünk-e, avagy találhatunk olyan kisebb-nagyobb elemeket "cselekvésünkben, mozgásunkban, gondolkozásunkban", amelyek előrevihetnek. Hívhatjuk ezt egyes jellemzők megváltoztatásának, a körülöttünk zajló események tudatosabb figyelésének, vagy akár személyes márka alakításnak is. Mindegyikünknek van személyes márkája, csak talán nincs tudatosan összerakva.

Életünk során családi, egészségi problémákkal küzdünk, belső harcainkat vívjuk, magánéleti konfliktusainkat próbáljuk rendezni, szakmai fejlődésünkkel és karrierépítésünkkel foglalkozunk, a márkánk építésére nem is gondolunk. A personal brandingre fókuszáló coaching a személyes márka kialakítását, fejlesztését segíti, az olyan értékek rendberakását, ami eddig nem volt cél. Eddig például nem volt követelmény, hogy pozitív kisugárzással jelenjünk meg valahol - fogalmaz a szakember.


"Csináljuk meg saját magunkat"



Tóth Tamás szerint napjainkban kiemelkedően fontos szerepe van a személyes márkaépítésnek Magyarországon. Sajnos a makro- és mikrokörnyezetben híján vagyunk az olyan kiemelkedő személyiségeknek, akiknek személyes márkájuk van. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek nagy menedzserek, de kevés olyan embert tudunk megnevezni, akik valóban kiemelkedő figurák, mintaképek lehetnek - folytatja a szakértő.

Az elmúlt 15 évben rengeteg területen szakmai és vezetési know-how került a vezetők birtokába, a menedzsereknek egy új világot kellett megtanulniuk. Ebben az időben nem maradt idő, energia és figyelem arra, hogy következetes munkával és módszerrel a vezetők "saját magukat megcsinálják". A globalizálódó világban időt kell szakítani a személyes márka építésére - javasolja Tóth Tamás. Mint mondja, meg kell tanulni, hogy a világ nem elsősorban a termékek, hanem a személyiség mellett dönt. A legáltalánosabb karakterek, amelyek alapján márkává válhatunk: személyiség, szakmai tudás, tulajdon, életstílus, képességek, érdeklődés, megjelenés, barátok.

A vezetők már megtanulták, hogyan bánjanak jobban a munkatársakkal, hatékonyabban gazdálkodnak az idejükkel, tudják kezelni a konfliktusokat, és biztosan döntenek. Most elérkezett az idő, hogy ne csak a vállalat vezetéséhez értsenek, hanem szakítsanak arra is időt, hogy "megcsinálják magukat". A személyes márka tudatos és struktúrált építése ebben segíthet, a coach és ügyfele "a personal brand 8 törvénye" mentén alakítják ki a tudatos, személyes márkát.


A personal brand nem egyenlő az önmenedzseléssel



A personal brand kialakítását nem szabad összekeverni az önmenedzseléssel. A menedzselésnek nem mindenhol van igaz íze, az ügyeskedés irányába hajlik. El kell választani a két fogalmat - hívja fel a figyelmet Tóth Tamás.

A personal branding nem az önadminisztráció, a túlnyomulás, a PR túlfeszítése. Az, hogy valaki egy unit, előbb utóbb kiderül. Ideig-óráig adminisztrálhatja magát valaki, de ez a tágabb környezetben nem észrevehető, a hamisság hamar kiderül. Akkor, ha a personal branding egészségesen megjelenik, el kezd élni a kreativitás, kinyílnak a személyiségek. Észre fognak venni, így lényeges önfejlesztési folyamat indulhat el. A személyes márkaépítés a pozitív különbözőségről, kisugárzásról szól. A megfogható és átgondolt világát mindenki igyekezzen megformálni, ez hasznos lesz a környezete szempontjából is. Elindult a társadalmi szerepvállalás, a társadalom csak akkor lesz erős, ha igazi személyek állnak mögötte - húzta alá a szakember.

Mészáros Etelka, HR Portal
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az empatikus munkahelyi vezetés sokkal hasznosabb, mint egy szál nőnapi virág!

Március 8-án ünnepeljük a nemzetközi nőnapot. Azonban az egynapos ünneplésnél sokkal fontosabb, hogy a nők minden nap komfortosan és biztonságosan... Teljes cikk

Nincs több email áradat szabadság után - így segít az AI felvenni újra a fonalat

Egy mesterséges intelligencia (AI) alapú alkalmazásnak köszönhetően többé nem kell órákat töltenie a munkavállalónak a hosszabb szabadság alatt... Teljes cikk

Álláskeresés és szórakozás egy csomagban: az idei első nagy állásbörzén jártunk

Helyben akarnak interjúzni vagy legalább a szakmai vezetővel beszélni, élményt szeretnének gyűjteni munkakörökről, inspirációt meríteni a... Teljes cikk