Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 13 éve

A végkielégítés sokakat elvakít - Az outplacement program révén a vállalat gondoskodhat a létszámcsökkentés áldozatairól

Nincsenek tálcán kínált állások, átképzésen kell részt venni, a végkielégítés pedig gyorsan elfogy - többek között ezzel szembesülnek azok, akiket elbocsátanak a munkahelyükről. Bár a humánus elbocsátás gyakorlata Magyarországon még ritka, példát adhat az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) támogatásával tavaly év végén elindult MÁV Új Esély Alapítvány outplacement programja, amely a létszámcsökkentésben érintett munkavállalók munkaerő-piaci újraérvényesülését segíti.

A program tapasztalt szakemberek közreműködésével, a résztvevő igényeihez alkalmazkodó ütemterv alapján valósul meg. Az elbocsátott munkavállalók segítség nélkül sokszor teljesen erőtlennek érzik magukat, nem tudják, mihez kezdjenek. Szakértők támogatásával azonban a munkaerő-piaci igényekhez igazodó új lehetőségek feltárásával megoldást találhatnak kialakult nehéz élethelyzetükre. Lényegesen megkönnyíti és lecsökkenti a munkahelykeresés időszakát azoknál a munkatársaknál is, akiknek csak egyszerűbb iránymutatásra van szükségük. A kollégák a teljes gondoskodási programot ingyenesen vehetik igénybe. Az alapítvány munkatársai hét városban (Budapest, Miskolc, Záhony, Debrecen, Szeged, Pécs, Szombathely) kiépített irodai infrastruktúrával, számítógépes-internetes háttérrel, személyre szabott megoldásokkal, lelki és munkaerő-piaci, vállalkozói tanácsadással, ingyenes át- és továbbképzési lehetőségekkel, álláskeresést segítő sajtótermékekkel, állásajánlatokkal várják mindazokat, akik aktívan tenni kívánnak elhelyezkedési esélyeik növelése érdekében.

Tavaly október óta lehet részt venni az Új Esély Programban, azóta csaknem százötvenen jelentkeztek. Minden hozzánk forduló kollégával együttműködési megállapodást kötünk, és a megállapodás aláírásától kezdve hat hónapig, a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű 45 év feletti nők és 50 év feletti férfiak esetében pedig 9 hónapig tart a személyes gondoskodás.
Az alapítvány működése óta eltelt másfél évben azt tapasztaltuk, hogy azok keresik fel leginkább a szervezetünk irodáit, akiket már 3-4 hónappal korábban elbocsátottak, és csak most ismerték fel, hogy segítségre lenne szükségük. Sajnálatos tény, hogy a nagy összegű végkielégítés sokakat elvakít, gyorsan elköltik, majd hirtelen nehéz anyagi helyzetbe kerülnek. A kezdeti lendület után néhány sikertelen álláskeresés is kedvét szegheti az álláskeresőnek.

Ahhoz, hogy egy outplacement program sikeres legyen, elengedhetetlen a kolléga tényleges közreműködése és annak elfogadása, hogy nem tudjuk tálcán kínálni az állásokat. A munkatársnak magának kell a legtöbb erőfeszítést kifejtenie a személyes sikere érdekében. A cél eléréséhez a tréningek keretében megtanulhatja, hogyan kell önéletrajzot írni, milyen álláskeresési technikák léteznek, a személyes beszélgetések alkalmával megtudhatja, hogy milyen pozíciók lehetnek számár elérhetők, illetve milyen képzés biztosíthatja az álláshoz jutást. Ezek megvalósításához anyagi és szakmai támogatást, valamint tapasztalt tanácsadói, segítői gárdát biztosít az Új Esély Program.

Az alapítvány olyan át- és továbbképzéseket tud részben vagy teljes egészében finanszírozni, amelyek növelik az esélyét az újra-elhelyezkedésnek. Szerencsére a munkavállalók többsége számos MÁV-tanfolyamon vett részt, amelyek némi időráfordítással például OKJ-s végzettséggé alakíthatók, azaz számos esetben csak az ismereteket felfrissítő tanulmányok elvégzése szükséges. A képzésekhez az egyén hátterének, lehetőségeinek, elkötelezettségének ismeretében biztosítjuk az anyagi támogatást.

Az alapítvány vállalkozásindítási, -fejlesztési, önfoglalkoztatással kapcsolatos tanácsadói segítséget is biztosít. Itt szeretném megemlíteni, hogy nem bölcs megoldás, ha a munkavállaló arra törekszik, hogy rokkanttá nyilvánítassa magát vagy segélyért folyamodik az önkormányzatnál, mert ezzel a saját és családja egzisztenciáját, megélhetésének keretét csökkenti. Mindenképp próbáljon meg elhelyezkedni, vagy ha már eddig is folytatott vállalkozási tevékenységet, akkor azt érdemes legalizálni, hivatalosan felvállalni. Akár részmunkaidőbe, akár teljes állásban, a lényeg, hogy tevékenyen töltse napjait, és hasznos tagja maradjon a családjának.

A regionális koordinációt biztosító irodavezetők mellett elsősorban munkaerő-piaci tanácsadók segítik az alapítványunk működését. Minden hozzánk fordulóval saját mentor foglalkozik, aki a személyes segítője az elbocsátottnak hat, illetve 9 hónapon keresztül. Tehát az állástalan mindig ugyanazzal a szakemberrel találkozik, akivel bármilyen munkakeresési problémájáról konzultálhat és információt kérhet. A mentor és az ügyfél közösen elemzi az elmúlt időszak történéseit, megtervezik a következő időszak feladatait, felkészülnek az aktuális állásbeszélgetésre. Ezt a fajta személyre szabott gondoskodást a munkaügyi központok egyelőre nem tudják biztosítani.

A cikk szerzője Tóth Sándor, a MÁV Új Esély Alapítvány ügyvezető igazgatója
A cikk a Világgazdaság 2006. január 17-i számában jelent meg.
Follow hrportal_hu on Twitter

Közszférából a versenyszférába?

Ez most a legújabb kihívás a munkaerőpiacon, aminek a politikai vonulatait nem feszegetném, maradnék a kaptafámnál, miszerint a bajban lévőknek adnék inkább segítséget. JobAngel arról ír a HR blogon, hogy miért is lehet vonzó, a közszférában dolgozók által gyakran előítélettel kezelt versenyszférában dolgozni. tovább..

További cikkek
Rekordösszeggel támogatta a kormány a multikat, 12 millióba került egy munkahely

2018. december 11-ig a kormány 86,5 milliárd forintot osztott ki jellemzően multinacionális cégeknek a nagyberuházásaik támogatására, ami... Teljes cikk

A rabszolgatörvény miatt lezárták a Pénzügyminisztérium bejáratát

A Jobbik néhány tagja szerda reggel a lezárta a Pénzügyminisztérium bejáratát. A párt szerint a túlóratörvényről szóló javaslatot ennél a tárcánál dolgozták ki. Teljes cikk

Több mint 9 százalékkal nőtt a reálbér Romániában, 190 ezer forintot keresnek

Októberben 9,1 százalékkal volt nagyobb az inflációtól megszűrt béremelkedés Romániában a tavalyi tizedik hónaphoz mérten - közölte a román... Teljes cikk

Új szakemberrel bővült a HB Reavis vezetői csapata

Új akvizíciós és fejlesztési igazgatója lett a HB Reavis magyarországi vállalatának: Berényi Zsolt több mint egy évtizedes tapasztalattal... Teljes cikk

Munkába állt Vanda, az első magyar üzleti asszisztens

A Telekom telefonos ügyfélszolgálatán a hagyományos nyomógombos menürendszert nyáron virtuális üzleti asszisztens váltotta fel. Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár