Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 12 éve

A végkielégítés sokakat elvakít - Az outplacement program révén a vállalat gondoskodhat a létszámcsökkentés áldozatairól

Nincsenek tálcán kínált állások, átképzésen kell részt venni, a végkielégítés pedig gyorsan elfogy - többek között ezzel szembesülnek azok, akiket elbocsátanak a munkahelyükről. Bár a humánus elbocsátás gyakorlata Magyarországon még ritka, példát adhat az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) támogatásával tavaly év végén elindult MÁV Új Esély Alapítvány outplacement programja, amely a létszámcsökkentésben érintett munkavállalók munkaerő-piaci újraérvényesülését segíti.

A program tapasztalt szakemberek közreműködésével, a résztvevő igényeihez alkalmazkodó ütemterv alapján valósul meg. Az elbocsátott munkavállalók segítség nélkül sokszor teljesen erőtlennek érzik magukat, nem tudják, mihez kezdjenek. Szakértők támogatásával azonban a munkaerő-piaci igényekhez igazodó új lehetőségek feltárásával megoldást találhatnak kialakult nehéz élethelyzetükre. Lényegesen megkönnyíti és lecsökkenti a munkahelykeresés időszakát azoknál a munkatársaknál is, akiknek csak egyszerűbb iránymutatásra van szükségük. A kollégák a teljes gondoskodási programot ingyenesen vehetik igénybe. Az alapítvány munkatársai hét városban (Budapest, Miskolc, Záhony, Debrecen, Szeged, Pécs, Szombathely) kiépített irodai infrastruktúrával, számítógépes-internetes háttérrel, személyre szabott megoldásokkal, lelki és munkaerő-piaci, vállalkozói tanácsadással, ingyenes át- és továbbképzési lehetőségekkel, álláskeresést segítő sajtótermékekkel, állásajánlatokkal várják mindazokat, akik aktívan tenni kívánnak elhelyezkedési esélyeik növelése érdekében.

Tavaly október óta lehet részt venni az Új Esély Programban, azóta csaknem százötvenen jelentkeztek. Minden hozzánk forduló kollégával együttműködési megállapodást kötünk, és a megállapodás aláírásától kezdve hat hónapig, a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű 45 év feletti nők és 50 év feletti férfiak esetében pedig 9 hónapig tart a személyes gondoskodás.
Az alapítvány működése óta eltelt másfél évben azt tapasztaltuk, hogy azok keresik fel leginkább a szervezetünk irodáit, akiket már 3-4 hónappal korábban elbocsátottak, és csak most ismerték fel, hogy segítségre lenne szükségük. Sajnálatos tény, hogy a nagy összegű végkielégítés sokakat elvakít, gyorsan elköltik, majd hirtelen nehéz anyagi helyzetbe kerülnek. A kezdeti lendület után néhány sikertelen álláskeresés is kedvét szegheti az álláskeresőnek.

Ahhoz, hogy egy outplacement program sikeres legyen, elengedhetetlen a kolléga tényleges közreműködése és annak elfogadása, hogy nem tudjuk tálcán kínálni az állásokat. A munkatársnak magának kell a legtöbb erőfeszítést kifejtenie a személyes sikere érdekében. A cél eléréséhez a tréningek keretében megtanulhatja, hogyan kell önéletrajzot írni, milyen álláskeresési technikák léteznek, a személyes beszélgetések alkalmával megtudhatja, hogy milyen pozíciók lehetnek számár elérhetők, illetve milyen képzés biztosíthatja az álláshoz jutást. Ezek megvalósításához anyagi és szakmai támogatást, valamint tapasztalt tanácsadói, segítői gárdát biztosít az Új Esély Program.

Az alapítvány olyan át- és továbbképzéseket tud részben vagy teljes egészében finanszírozni, amelyek növelik az esélyét az újra-elhelyezkedésnek. Szerencsére a munkavállalók többsége számos MÁV-tanfolyamon vett részt, amelyek némi időráfordítással például OKJ-s végzettséggé alakíthatók, azaz számos esetben csak az ismereteket felfrissítő tanulmányok elvégzése szükséges. A képzésekhez az egyén hátterének, lehetőségeinek, elkötelezettségének ismeretében biztosítjuk az anyagi támogatást.

Az alapítvány vállalkozásindítási, -fejlesztési, önfoglalkoztatással kapcsolatos tanácsadói segítséget is biztosít. Itt szeretném megemlíteni, hogy nem bölcs megoldás, ha a munkavállaló arra törekszik, hogy rokkanttá nyilvánítassa magát vagy segélyért folyamodik az önkormányzatnál, mert ezzel a saját és családja egzisztenciáját, megélhetésének keretét csökkenti. Mindenképp próbáljon meg elhelyezkedni, vagy ha már eddig is folytatott vállalkozási tevékenységet, akkor azt érdemes legalizálni, hivatalosan felvállalni. Akár részmunkaidőbe, akár teljes állásban, a lényeg, hogy tevékenyen töltse napjait, és hasznos tagja maradjon a családjának.

A regionális koordinációt biztosító irodavezetők mellett elsősorban munkaerő-piaci tanácsadók segítik az alapítványunk működését. Minden hozzánk fordulóval saját mentor foglalkozik, aki a személyes segítője az elbocsátottnak hat, illetve 9 hónapon keresztül. Tehát az állástalan mindig ugyanazzal a szakemberrel találkozik, akivel bármilyen munkakeresési problémájáról konzultálhat és információt kérhet. A mentor és az ügyfél közösen elemzi az elmúlt időszak történéseit, megtervezik a következő időszak feladatait, felkészülnek az aktuális állásbeszélgetésre. Ezt a fajta személyre szabott gondoskodást a munkaügyi központok egyelőre nem tudják biztosítani.

A cikk szerzője Tóth Sándor, a MÁV Új Esély Alapítvány ügyvezető igazgatója
A cikk a Világgazdaság 2006. január 17-i számában jelent meg.
Follow hrportal_hu on Twitter

Így építsd az énmárkádat az online térben - új élet felmondás után 4.

Sok mindent tehet a pályázó az online térben, hogy sikeres legyen az álláskeresés. Sorozatunkban az új állás megtalálásáig tartó lépcsőket, jó gyakorlatokat, titkos fogásokat járjuk körül. Az első részben a felmondás feldolgozását, a másodikban a tervezés elkezdését, a harmadikban a célokon való dolgozást tekintettük át. Most önmagunk bemutatásához és a az énmárka építéséhez ad tanácsot outplacement-tanácsadónk.tovább..

További cikkek
Az eddigi legnagyobb sztrájkra készülnek a Ryanair-nél

A Reuters hírügynökség értesülései szerint jövő szerdán és csütörtökön 600 járatát törli a légitársaság, mert a dolgozók sztrájkba... Teljes cikk

Az ukrán kormány megtiltotta az állami vállalatoknak, hogy nagy összegű prémiumokat adjanak

Megtiltotta az ukrán kormány az állami vállalatoknak, hogy jutalomként nagy összegű bónuszokat fizessenek alkalmazottaiknak az ország jelenlegi... Teljes cikk

Négymilliárdos adócsalási ügyben 50 ember ellen emeltek vádat

Vádat emeltek ötven ember ellen Bács-Kiskun megyében, mert egy számlázási láncon keresztül több mint négymilliárd forint adót csaltak el. A... Teljes cikk

Halálos munkabaleset Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróváron, a Mofém-gyár területén életét vesztette egy 23 éves munkás, akit egy bontásra ítélt vasbeton szerkezet temetett maga alá -... Teljes cikk

Az időskori szegénység és az oktatás a németek legfontosabb problémája

Az időskori szegénységet és a gyermekek oktatásban való esélyegyenlőségét említették első helyen abban a felmérésben, melyben a Bild am Sonntag... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár