Megjelent: 6 éve

A vezetők 70 százaléka elbukik...mi kell ahhoz, hogy játékban maradjanak?

A népszerű „talent programoknál” is beigazolódott, hogy a sikerhez nem elég a tehetség, szakértelem, sokkal fontosabb, hogy az illetőnek megvannak-e azok az eszközei, amivel kamatoztatni tudja a benne levő lehetőségeket, valamint, hogy egyáltalán motivált-e arra, hogy éljen azokkal.

Dr. Robert Hogan több évtizedes kutatása alapján a jó vezető kritériumait három dimenzió mentén tárta fel. Az első, hogy az illető rendelkezik-e azokkal az eszközökkel, erősségekkel, amelyek a hatékony vezetői magatartáshoz szükségesek, a második, hogy megvannak-e benne azok a motivátorok, amelyek szükséges ahhoz, hogy valaki jutalmazónak érezzen egy vezetői pozíciót, illetve motiválva legyen az azzal járó feladatok elvégzésére. Végül pedig, hogy ne, vagy csak mérsékelten jelenjenek meg nála a személyiségnek komfortzónán kívüli helyzetben előforduló árnyoldalai, más néven vezetői buktatóik.

A vezetői mintaprofilban tehát fontos, hogy a személy legyen érzelmileg stabil, nyugodtságot, kiegyensúlyozottságot sugározzon és stressz esetén is jól bírj a nyomást. Nagyon lényeges, hogy ambiciózus legyen, élvezze, ha vezethet és döntéseket hozhat. Nem az a cél, hogy jó csapatjátékost faragjunk belőle, hanem hogy egy jól teljesítő csapatot tartson fenn, amely megnyeri a versenyt.

Egy jó vezetőnél nem szempont, hogy mennyire szeret nagy társaságban szerepelni, új emberekkel megismerkedni, másokat szórakoztatni, viszont nagyon lényeges, hogy személyközi szituációban mennyire empatikus, odafigyelő, törődő a munkatársakkal. A kutatások alapján a humánorientált vezetők sokkal hatékonyabb környezetet teremtenek meg, mint a csupán feladatokra és eredményekre koncentrálók.

A negyedik kritérium, hogy legyen kellően strukturált és rendszerekben gondolkodjon. Jellemezze a precizitás, pontosság, alaposság, de ne vesszen el a részletekben, és ne legyen túlzottan perfekcionista, mert akkor problémái lehetnek a delegálással.

A vezetői beválás függ a motivációs faktoroktól is, például fontos, hogy az illető akarjon irányítani és felelősséget vállalni az eredményekért és figyelmet fordítson a pénzügyi sikerekre és megtérülésre. Természetesen ezek mellett a leglényegesebb, hogy képes legyen felismerni, hogy mik a beosztottjai belső mozgatórugói és őket is motiváltan tudja tartani.

Mindezeken kívül meg kell említenünk a vezetők legérdekesebb tulajdonságait, azokat a buktatókat, amelyek dominálnak, ha komfort zónán kívüli helyzetbe kerülnek. A kutatási eredmények azt támasztották alá, hogy ezeknek az árnyoldalalaknak a mérsékelt szintű megléte, segítheti a vezetők mindennapi tevékenységét. Ilyen például a magabiztosság, amely nem baj, ha egészséges szinten megjelenik stresszes helyzetben, előfordulhat, hogy bizonyos szituációkban dominánsan kell viselkedni.

Nem árt, ha a vezető alkalomadtán exhibicionista, vagyis úgy kompenzálja a húzós helyzeteket, hogy középpontba kerül, viszont lényeges, hogy ne akarjon feltétlenül a rivaldafényben lenni és a beosztottakkal versenyezni. A személyiség árnyoldalai közé tartozik az extrém kalandvágyás, amelyből egy mérsékelt szint igenis jól illeszkedhet egy vezetői profilba, hiszen ettől válik valaki csodálatra méltóvá és karizmatikussá. Az ilyen típusú emberek könnyen bűvkörükbe ejtik az őket körülvevő személyeket.

Végezetül pedig egy jó vezető rendelkezik egészséges szkepticizmussal, azzal kapcsolatban, hogy mások mit mondanak, valamint odafigyel a részletekre, és utókövet, ha szükséges, anélkül, hogy figyelmen kívül hagyná az összképet.

Assessment Systems Blog
HR Blog
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A kevesebb néha tényleg több

Mekkora egy jól működő csapat ideális létszáma? Kérdezd a vezetődet! - Hogyan határozza meg egy csapat létszáma a teljesítményét? Teszi fel a... Teljes cikk

5 pozitív nézőpont, ami segíthet átvészelni a válsághelyzetet

Minden változásnak meg kell látnunk a pozitív aspektusait, meg kell értenünk, hogy bármilyen kilátástalannak is tűnik egy helyzet, minket szolgál,... Teljes cikk

Hogyan nézzen utána a cégnek, ahová állásinterjúra megy?

Tegyük fel, hogy sikeres volt a CV-írás, megbeszéltük az állásinterjúra híváskor, hogy milyen céghez megyünk, milyen munkabér-nagyságrendben... Teljes cikk