kapubanner for mobile
Megjelent: 10 éve

A vezetők 70 százaléka elbukik...mi kell ahhoz, hogy játékban maradjanak?

Nagyon gyakori példa, hogy egy cégnél kitartóan dolgozó, vállalati mintapolgárt előléptetik vezetői pozícióba, a jó munka megérdemelt gyümölcseként. Sokszor viszont szembesülünk azzal, hogy az eddig szakterületén kimagasló munkatárs az előléptetés alkalmával „elveszik”. Hogy miért? erről ír a HR Blogon Szlama Ildikó.

A népszerű „talent programoknál” is beigazolódott, hogy a sikerhez nem elég a tehetség, szakértelem, sokkal fontosabb, hogy az illetőnek megvannak-e azok az eszközei, amivel kamatoztatni tudja a benne levő lehetőségeket, valamint, hogy egyáltalán motivált-e arra, hogy éljen azokkal.

Dr. Robert Hogan több évtizedes kutatása alapján a jó vezető kritériumait három dimenzió mentén tárta fel. Az első, hogy az illető rendelkezik-e azokkal az eszközökkel, erősségekkel, amelyek a hatékony vezetői magatartáshoz szükségesek, a második, hogy megvannak-e benne azok a motivátorok, amelyek szükséges ahhoz, hogy valaki jutalmazónak érezzen egy vezetői pozíciót, illetve motiválva legyen az azzal járó feladatok elvégzésére. Végül pedig, hogy ne, vagy csak mérsékelten jelenjenek meg nála a személyiségnek komfortzónán kívüli helyzetben előforduló árnyoldalai, más néven vezetői buktatóik.

A vezetői mintaprofilban tehát fontos, hogy a személy legyen érzelmileg stabil, nyugodtságot, kiegyensúlyozottságot sugározzon és stressz esetén is jól bírj a nyomást. Nagyon lényeges, hogy ambiciózus legyen, élvezze, ha vezethet és döntéseket hozhat. Nem az a cél, hogy jó csapatjátékost faragjunk belőle, hanem hogy egy jól teljesítő csapatot tartson fenn, amely megnyeri a versenyt.

Egy jó vezetőnél nem szempont, hogy mennyire szeret nagy társaságban szerepelni, új emberekkel megismerkedni, másokat szórakoztatni, viszont nagyon lényeges, hogy személyközi szituációban mennyire empatikus, odafigyelő, törődő a munkatársakkal. A kutatások alapján a humánorientált vezetők sokkal hatékonyabb környezetet teremtenek meg, mint a csupán feladatokra és eredményekre koncentrálók.

A negyedik kritérium, hogy legyen kellően strukturált és rendszerekben gondolkodjon. Jellemezze a precizitás, pontosság, alaposság, de ne vesszen el a részletekben, és ne legyen túlzottan perfekcionista, mert akkor problémái lehetnek a delegálással.

A vezetői beválás függ a motivációs faktoroktól is, például fontos, hogy az illető akarjon irányítani és felelősséget vállalni az eredményekért és figyelmet fordítson a pénzügyi sikerekre és megtérülésre. Természetesen ezek mellett a leglényegesebb, hogy képes legyen felismerni, hogy mik a beosztottjai belső mozgatórugói és őket is motiváltan tudja tartani.

Mindezeken kívül meg kell említenünk a vezetők legérdekesebb tulajdonságait, azokat a buktatókat, amelyek dominálnak, ha komfort zónán kívüli helyzetbe kerülnek. A kutatási eredmények azt támasztották alá, hogy ezeknek az árnyoldalalaknak a mérsékelt szintű megléte, segítheti a vezetők mindennapi tevékenységét. Ilyen például a magabiztosság, amely nem baj, ha egészséges szinten megjelenik stresszes helyzetben, előfordulhat, hogy bizonyos szituációkban dominánsan kell viselkedni.

Nem árt, ha a vezető alkalomadtán exhibicionista, vagyis úgy kompenzálja a húzós helyzeteket, hogy középpontba kerül, viszont lényeges, hogy ne akarjon feltétlenül a rivaldafényben lenni és a beosztottakkal versenyezni. A személyiség árnyoldalai közé tartozik az extrém kalandvágyás, amelyből egy mérsékelt szint igenis jól illeszkedhet egy vezetői profilba, hiszen ettől válik valaki csodálatra méltóvá és karizmatikussá. Az ilyen típusú emberek könnyen bűvkörükbe ejtik az őket körülvevő személyeket.

Végezetül pedig egy jó vezető rendelkezik egészséges szkepticizmussal, azzal kapcsolatban, hogy mások mit mondanak, valamint odafigyel a részletekre, és utókövet, ha szükséges, anélkül, hogy figyelmen kívül hagyná az összképet.

Assessment Systems Blog
HR Blog
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mivel jár a munkáltató megszakítás nélküli tevékenysége?

Léteznek olyan munkáltatók, amelyek tevékenységükből fakadóan folyamatosan működnek, vagy csak rövid időre engedhetik meg a leállást. A... Teljes cikk

AI-vel a rák ellen: interjú Török-Böröcz Annával, a Turbine HR igazgatójával

Milyen egy startup cégnél HR-t vezetni? Török-Böröcz Anna hét évvel ezelőtt egy 10 fős csapathoz csatlakozott HR-esként, most hetvenen vannak öt... Teljes cikk

Hátrább az agarakkal!

A zaklatás kiemelt médiatéma mostanában. Gyakran fennáll a veszélye annak, hogy ha megkérdőjelezünk egy álláspontot, akkor ez a zaklatás vádját... Teljes cikk