Megjelent: 10 éve

Alkalmazottból vállalkozó: kiégésre gyógyír lehet

Aki elhatározta, hogy vállalkozó lesz, nem feltétlenül lesz sikeres. Ezért az alkalmazotti lét is lehet egyfajta kényszer. A megmaradáshoz szükséges önbizalom, kitartás, alkalmazkodókészség, és az, hogy valaki tudjon és szeressen egyedül dolgozni, tudja saját magát motiválni. Szakemberek segítségével jártuk körbe a témát.

Miért választja valaki a saját utat?

Neuschl György okleveles emberi erőforrás tanácsadó, a Humanufaktúra Kft. ügyvezetője szerint a saját vállalkozás előnye, hogy a saját elképzeléseinket valósíthatjuk meg. Magunk választhatjuk meg a munkatársainkat. A saját elvárásaink szerint dolgozhatunk. A partnereinket magunk választhatjuk meg és a kapcsolatot is magunk tarthatjuk velük. Hátránya, hogy elveszítjük azt a fajta biztonságot, amit egy alkalmazotti lét biztosít. Hamar a nyakunkba szakadnak azok a problémák, amik egy előzetes tervezés alatt felmerülnek ugyan, de hajlamosak vagyunk elbagatellizálni. Például: áfabevallás, számlák beérkezésének figyelemmel kísérése, bérek, bérleti díjak, közüzemi számlák, járulékok kifizetése, a működéshez szükséges anyagok megrendelése, kell foglalkozni az alkalmazottak lelki és családi problémáival is.

A szakember szerint mindenki érezte már a saját bőrén, hogy az a munka amit végez, nincs elismerve. Plusz észreveszünk munkahelyünkön olyan dolgokat, amik szerintünk hibásak. Amiket, ha módunk nyílna rá, mi nem követnénk el. Úgy érezzük, ezt mi jobban tudnánk csinálni. Jelezzük ugyan ezeket folyamatosan, de senki nem hallgat ránk. Ha ezek az észrevételeink elérnek egy mértéket, és lehetőségünk is van rá, elgondolkozunk egy saját vállalkozás indításán - tette hozzá az ügyvezető.
"Sokat foglalkoztam pályaorientációval és tréningeket is vezettem a munkaerőpiacra való visszajutást segíteni" - mondta Dobák Orsolya, a Procreo Személyzetfejlesztési és Tanácsadó Iroda ügyvezetője. "Az alkalmazottként való elhelyezkedésben gondolkodók számára nagyon nehéz volt egyáltalán mindezek különbségéről beszélni".

A szakember tapasztalatai azt mutatják, hogy már önmagában az, hogy valaki miért választja a saját vállalkozást alkalmazotti lét helyett, több indíttatású lehet, de mindenképpen összefügg az önértékeléssel.

Az, hogy miért marad saját vállalkozásban egy munkavállaló, annak oka Dobák Orsolya szerint az alábbiak lehetnek: aki saját vállalkozást indít, annak egyik oka lehet a kényszer. Nem kap valaki munkát, ezért szeretne tenni valamit önmagáért. Lehet a nyelvtudás hiánya, vagy életkor, ami miatt nem talál megfelelő állást a szakmájában. Létrehozza kényszerből a vállalkozását, és vagy sikerül neki, vagy egy idő után visszamegy a vállalati oldalra.

Másik ok lehet a magánélet szükséglete: így tudja valaki a munkát és magánéletet egyensúlyban tartani. Egy vállalkozásban megtehetem, hogy annyi munkát vállalok, amennyi számomra elegendő, de lehetővé teszi, hogy a gyerekeimmel eleget legyek együtt, és szülői szerepemben is száz százalékos legyek.

Harmadik ok az önmegvalósítási szándék: az alkalmazotti lét nagyon ritkán adja meg azt a lehetőséget, hogy úgy alkossunk, ahogyan azt szeretnénk. Vállalkozásban sokkal nagyobb a "szeretem" feladatok aránya a "nem szeretem" feladatokhoz képest. Jó esetben, ha van elegendő megbízás.

Negyedik ok a személyiség. A vállalkozói létet választók többsége sikerorientált, nem töri le a kudarc, nehezebb helyzetekben is mindig kitalálnak valami újat, váltani képesek. Emellett magas a szabadság és autonómia - igényük, ők szeretik irányítani és kontrollálni az életüket. Az ennyire autonóm személyiségek alkalmazotti környezetben nehezen illeszkednek be, mert nehezen tudják elviselni, ha főnökükre szakmailag nem tudnak felnézni, és/vagy politikai döntéseket kell teljesíteni szakmai szempontok figyelembevétele helyett.

Ötödik ok a kiégés, vagy annak veszélye olyan emberek esetében, akik hosszú évekig alkalmazottként, vezetőként esetleg felsővezetőként dolgoztak, aminek ára van. A folyamatos stressz és túlterheltség, a felelősség, az állás megtartásának bizonytalansága, az ezekből eredő egészségügyi és családi problémák túl nagy árnak bizonyulhatnak, ilyenkor kézenfekvő megoldás egy saját vállalkozás indítása." Sok olyan ismerősöm van, akik az üzlet életben úgy megcsömörlöttek, hogy nemhogy saját vállalkozást indítottak, de annak köze sem volt ahhoz a szakmához, amelyben megbecsültségüket szerezték, amelyben akár 20 évig dolgoztak. Amerikában, ha jól tudom ezt hívják második karriernek, és amelynek ott megvan a vállalati oldalról nyújtott fedezete is, ha valaki ötven évesen szeretne visszavonulni" - tudatta a szakember.


Informatikusból könyvesbolt-tulajdonos



Jó példa erre az ötvennyolc éves amerikai Skees informatikai mérnök esete. Mire elérte az ötvenes évei közepét, azon kapta magát, hogy kimerült. A tizenhat éves pályafutása alatt az Electronic Data Systemsnél, ahol négyszer helyezték át, a folyamatos utazások miatt sok időt töltött távol a feleségétől és két fiától.

Aztán három évtizednyi számítógépek között töltött munka után Skees beleugrott egy vállalkozásba, ahol a technikát szinte kizárta a munkából. Nyitott egy könyvesboltot, méghozzá valódi könyvekkel. Minden nap örömmel megy dolgozni. Szeret találkozni minden nap más emberekkel, segít nekik megtalálni a tökéletes könyvet maguknak, vagy amit ajándékba adnak. Ez több mint kielégítő számára. Amióta csak az eszét tudja, nagyon szereti az írott szót és a papír oldalakat. Az üzleti utakon, amit megtett, mindig a helyi könyvesboltban kutakodott. Mindig ezekben töltötte azt a néhány órát, amit a hosszú munkanapok után kikapcsolódásként megtehetett. Azért választotta ezt az utat, mert mindig is szeretett volna egy könyvesboltban dolgozni, és elhatározta, hogy fejest ugrik a vállalkozásba, mielőtt túl késő lenne.

Először Skees megtanult mindent, amit csak lehetett a könyvüzletről. Csatlakozott az Amerikai Könyvkereskedők Egyesületéhez és órákat vett arról, hogy kell egy könyvesboltot működtetni és menedzselni. Végül elkezdte keresni a tökéletes helyet, ami a legnagyobb kihívást jelentő része volt a folyamatnak.

Minden nap a kutyámmal járok dolgozni, én kapcsolom fel a lámpákat, készítek egy csésze kávét, és elindítom a napomat, ami csak a könyvek körül forog. Ez hatalmas változás ahhoz képest, hogy eddig az életem folyamatosan a számítógépek között telt" - mondta Skees.

Skees azt mondja, hogy gyakorlatilag nulla szabadidővel rendelkezik, napi tizenkét órát dolgozik a hét minden napján. Sokkal kevesebbet dolgozott informatikai mérnökként, de azt mondja, hogy nem menne vissza a vállalati világba semmi áron. Karriert építeni úgy, hogy nem teszi valaki szenvedéllyel, olyan dolog, mintha valakinek úgy kellene egy könyvet befejeznie, hogy nem érdekli a téma.


Életben maradni



Dobák Orsolya szerint van még egy feltétele a vállalkozói létnek. Bizonyos mértékű értékesítői véna szükséges hozzá. Ez a feltétele annak, hogy ne csak a termékhez vagy szolgáltatáshoz értsen valaki magas szinten, hanem annak eladásához is. Kivéve, ha megteheti, hogy profi értékesítőket alkalmaz. Ez pedig igen nehéz egy kisvállalkozás esetében, illetve akkor, amikor nincs erre anyagi fedezet.


Az, hogy ki marad vállalkozó, az szintén többtényezős a szakember szerint:



  • Szükséges, hogy legyen megbízás, azaz életképes legyen a vállalkozás.
  • Szükséges az egészséges önbizalom, a kudarcok ne törjék le, és rendszeres vezetői, munkahelyi visszajelzés hiányában is élje át a sikert, képes legyen önmagát motiválni.
  • Képes legyen a tulajdonos akár évekre megfinanszírozni a megélhetését, ha jön egy nehezebb időszak. (ezt teszi lehetővé például a jó időszakban való tartalékolás, vagy a házastárs alkalmazotti fizetése...) - miközben bízik abban, hogy mindez átmeneti, és a következő év jobb lesz.
  • Kisvállalkozóként (azaz, ha nincs saját csapat, akivel nap mint nap együtt lehet dolgozni) a vállalkozó képes legyen, sőt élvezzen egyedül dolgozni.
  • Képes legyen a vállalkozó megújulni, alkalmazkodni a vásárlói igényekhez, szükségletekhez, vagy megváltozott törvényi körülményekhez.


    Személyes példa



    "Személy szerint én a család és a munka egyensúlya érdekében alapítottam meg a cégemet" - teszi hozzá a Procreo ügyvezetője. Voltak nagyon jó és nehéz időszakok. Mivel rajongok a saját munkámért, ez azt jelenti, hogy amikor dolgozom, akkor is pont azt csinálom, amit szeretek, energiával tölt fel, megkapom a napi sikerélményt, és elégedett vagyok. Ha nincs munkám, igyekszem tanulni, fejlődni, új dolgokat kifejleszteni és pihenni. A nyár általában szabad, és én minden percét kiélvezem. "A személyiségemből eredően igénylem a szabadságot és a szakmai autonómiát. A vállalkozás minden szempontból lehetővé teszi ezt számomra. Nem szívesen adom fel mindezt a szabadságot és azt, hogy abból élhetek, amit szeretek csinálni" - mondja Dobák Orsolya.

    "Mindez nem jelenti azt, hogy ha az élet úgy hozza, nem mennék vissza a vállalati oldalra" - teszi hozzá a szakember. Ha nincs megbízás, elsősorban anyagilag lesz jobb döntés megszüntetni egy céget, hiszen az havonta viszi a pénzt. Akkor is muszáj fizetni, ha nincs miből. Befizetni a járulékokat, a telefonköltséget, az autót, az irodafenntartást, a könyvelőt, és még sorolhatnám. Ez esetben még a munkanélküli lét is jobb döntés. Az alkalmazotti lét pedig a megbecsültség, a hasznosság érzéséért, egy csapathoz való tartozásért, a biztonságért, a fejlődés és az emberi kapcsolatok kialakításának érdekében jó döntés, feltéve, ha ott is értéket tudok teremteni, és ahol a szakmai tudásomra szükség van - hangsúlyozza az ügyvezető.

    Kovács Regina
    • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    A tipikus női vállalkozó 42 éves és 1 gyereke van

    Megtalálni a módot a megélhetés biztosítására úgy, hogy közben a társadalmi elvárásoknak is megfeleljenek a magánéletükben – ez motiválja... Teljes cikk

    Kortárs bántalmazás, bullying és elvárások szorításában - 2000 gyerek tartozik hozzá: Karikó Rita iskolapszichológus egy napja

    Szóbeli vagy akár fizikai bántalmazás, cikizés, beilleszkedési gondok, tanári és szülői elvárások, családi viták, anyu és apu válik - rengeteg... Teljes cikk

    Óriási igény van űripari szakemberekre - Magyarország felvette a kesztyűt

    Az UniSpace program keretében három minisztérium - a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a... Teljes cikk