Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 8 éve

Alkalmi munka: gyakorlati tanácsok munkáltatóknak

Augusztus 1-jétől új törvény vonatkozik az egyszerűsített foglalkoztatásra, az idei évben bevezetett szabályok mindössze négy hónapot voltak érvényben. Cikkünkben a legfontosabb változásokat foglaljuk össze és a munkáltatóknak gyakorlati tanácsokkal is szolgálunk.

Megszűnt a szigorú számadású jelenléti ív, de megmaradt némi változtatással az egyszerűsített munkaszerződés (blanketta szerződés), melyet ITT tud letölteni mindennapi használatra.

A megelőző 6 havi átlagos Mt. hatálya alá tartozó főfoglalkozásúak statisztikai létszámát alapul véve az egyszerűsített foglalkoztatottak létszáma nem haladhatja meg:

- 0 fő esetén az 1 főt,
- 1-5 fő között a 2 főt,
- 6-20 fő között a 4 főt,
- 20 fő átlagos statisztikai létszám felett pedig a munkavállalók 20 százalékát.

A fentiekben megjelölt napi alkalmi munkavállalói létszámkeretet, Ön a tárgyév napjaira egyenlőtlenül beosztva is felhasználhatja.

Pl.: Önnek 4 fő főfoglalkozású munkavállalója van, napi 2 fő egyszerűsített foglalkoztatottat alkalmazhat (lásd fenti korlátok).

Ezt megteheti úgy is, hogy egy héten egy nap egyszerre 14 fő (7 nap/2 fő) egyszerűsített munkavállaló dolgozik, a többi napon nincs egyszerűsített foglalkoztatott. Nyilván ezt éves viszonylatban kell figyelni.

Alkalmi munka: a munkáltató és a munkavállaló között

a) összesen legfeljebb öt egymást követő naptári napig, és
b) egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb tizenöt naptári napig, és
c) egy naptári éven belül összesen legfeljebb kilencven naptári napig létesített, határozott időre szóló munkaviszony,

Nagyon fontos, hogy a szerződés időtartamát (naptári napjait) kell figyelembe venni!

Pl.: Ön köt egy dolgozóval 7 napos intervallumra egyszerűsített szerződést és a dolgozó csak 2 napot dolgozott ez idő alatt, akkor a 90 napból aktuális évben már csak 83 napra köthet szerződést az illetővel.

Minden egyes a törvény által meghatározott létszám és időkorlátokat komolyan kell venni és betartani, mert mulasztás esetén a

- mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén 500 forint/fő/nap
- alkalmi munka eseteiben 1000 forint/fő/nap

helyett a teljes egyszerűsített munkavállalói létszámra Tbj. szerinti járulékot kell fizetni.

Ennek főként a munkaügyi és adóhatósági ellenőrzések kapcsán lesz jelentősége.

A mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén a létszám korlátozás nem érvényes és a munkaidő kapcsán az Mt. rendelkezéseit kell betartani.

Amennyiben Ön bejelentett valakit egyszerűsített foglalkoztatás céljából, módosítani illetve törölni:

- az egyszerűsített foglalkoztatás bejelentését követő két órán belül, vagy
- ha a bejelentésben foglaltak szerint a foglalkoztatás a bejelentés napját követő napon kezdődött, vagy
- ha a bejelentés egy napnál hosszabb időtartamú munkaviszonyra vonatkozott, a módosítás bejelentés napján délelőtt 8 óráig van lehetősége.

Ezt követően a közteher-fizetési kötelezettsége fennáll és Ön köteles kifizetni azt akkor is, ha nem jelent meg a munkavállalója a munkavégzés céljából.

Egyszerűsített foglalkoztatás céljára létesített munkaviszonyra az Mt., valamint a kötelező legkisebb munkabérről és a garantált bérminimumról szóló külön jogszabály rendelkezéseit az e törvényben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.

Az egyszerűsített foglalkoztatottakat a munkavégzés megkezdése előtt be kell jelenteni.

A 2010. évi LXXV. törvényt az egyszerűsített foglalkoztatásról teljes terjedelmében ITT olvashatja.

2010 július 31-ig még a régi egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényt kell alkalmazni!

Erzse Tibor
munkaügyi szakértő-tanácsadó
munkaugyiforum.hu

Follow hrportal_hu on Twitter

Országos útlezárásokat terveznek a rabszolgatörvény miatt

A szakszervezetek a munkakörülmények javítását, ezért a munka törvénykönyve tervezett módosításának azonnali visszavonását követelik és országos útlezárásokat helyeznek kilátásba a szakszervezetek.tovább..

További cikkek
Reggeli sztrájkba kezdtek a német vasutasok

Vasútforgalmat akadályozó figyelmeztető sztrájkot tart hétfő reggel 5 órától 9 óráig a német vasúti és közlekedési szakszervezet (EVG). Teljes cikk

Országos útlezárásokat terveznek a rabszolgatörvény miatt

A szakszervezetek a munkakörülmények javítását, ezért a munka törvénykönyve tervezett módosításának azonnali visszavonását követelik és... Teljes cikk

LMP: súlyosabban kell büntetni a környezetszennyező cégeket!

Az LMP törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a jelenleginél súlyosabban büntessék a környezetszennyező cégeket. Ungár Péter pénteki,... Teljes cikk

Nyolcszázmillió forintos áfacsalást lepleztek le Borsodban

Nyolcszázmillió forintnyi általános forgalmi adót (áfa) csalt el Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egy műtrágyával kereskedő bűnszervezet - írja az MTI. Teljes cikk

Így segíti a DK a szakszervezeteket

A DK benyújtotta a kormánynak a kormány- és állami tisztviselőket sújtó törvényjavaslattal kapcsolatos szakszervezeti észrevételeit - írják sajtóközleményükben. Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár