Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 7 éve

Alkalmi munka: gyakorlati tanácsok munkáltatóknak

Augusztus 1-jétől új törvény vonatkozik az egyszerűsített foglalkoztatásra, az idei évben bevezetett szabályok mindössze négy hónapot voltak érvényben. Cikkünkben a legfontosabb változásokat foglaljuk össze és a munkáltatóknak gyakorlati tanácsokkal is szolgálunk.

Megszűnt a szigorú számadású jelenléti ív, de megmaradt némi változtatással az egyszerűsített munkaszerződés (blanketta szerződés), melyet ITT tud letölteni mindennapi használatra.

A megelőző 6 havi átlagos Mt. hatálya alá tartozó főfoglalkozásúak statisztikai létszámát alapul véve az egyszerűsített foglalkoztatottak létszáma nem haladhatja meg:

- 0 fő esetén az 1 főt,
- 1-5 fő között a 2 főt,
- 6-20 fő között a 4 főt,
- 20 fő átlagos statisztikai létszám felett pedig a munkavállalók 20 százalékát.

A fentiekben megjelölt napi alkalmi munkavállalói létszámkeretet, Ön a tárgyév napjaira egyenlőtlenül beosztva is felhasználhatja.

Pl.: Önnek 4 fő főfoglalkozású munkavállalója van, napi 2 fő egyszerűsített foglalkoztatottat alkalmazhat (lásd fenti korlátok).

Ezt megteheti úgy is, hogy egy héten egy nap egyszerre 14 fő (7 nap/2 fő) egyszerűsített munkavállaló dolgozik, a többi napon nincs egyszerűsített foglalkoztatott. Nyilván ezt éves viszonylatban kell figyelni.

Alkalmi munka: a munkáltató és a munkavállaló között

a) összesen legfeljebb öt egymást követő naptári napig, és
b) egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb tizenöt naptári napig, és
c) egy naptári éven belül összesen legfeljebb kilencven naptári napig létesített, határozott időre szóló munkaviszony,

Nagyon fontos, hogy a szerződés időtartamát (naptári napjait) kell figyelembe venni!

Pl.: Ön köt egy dolgozóval 7 napos intervallumra egyszerűsített szerződést és a dolgozó csak 2 napot dolgozott ez idő alatt, akkor a 90 napból aktuális évben már csak 83 napra köthet szerződést az illetővel.

Minden egyes a törvény által meghatározott létszám és időkorlátokat komolyan kell venni és betartani, mert mulasztás esetén a

- mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén 500 forint/fő/nap
- alkalmi munka eseteiben 1000 forint/fő/nap

helyett a teljes egyszerűsített munkavállalói létszámra Tbj. szerinti járulékot kell fizetni.

Ennek főként a munkaügyi és adóhatósági ellenőrzések kapcsán lesz jelentősége.

A mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén a létszám korlátozás nem érvényes és a munkaidő kapcsán az Mt. rendelkezéseit kell betartani.

Amennyiben Ön bejelentett valakit egyszerűsített foglalkoztatás céljából, módosítani illetve törölni:

- az egyszerűsített foglalkoztatás bejelentését követő két órán belül, vagy
- ha a bejelentésben foglaltak szerint a foglalkoztatás a bejelentés napját követő napon kezdődött, vagy
- ha a bejelentés egy napnál hosszabb időtartamú munkaviszonyra vonatkozott, a módosítás bejelentés napján délelőtt 8 óráig van lehetősége.

Ezt követően a közteher-fizetési kötelezettsége fennáll és Ön köteles kifizetni azt akkor is, ha nem jelent meg a munkavállalója a munkavégzés céljából.

Egyszerűsített foglalkoztatás céljára létesített munkaviszonyra az Mt., valamint a kötelező legkisebb munkabérről és a garantált bérminimumról szóló külön jogszabály rendelkezéseit az e törvényben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.

Az egyszerűsített foglalkoztatottakat a munkavégzés megkezdése előtt be kell jelenteni.

A 2010. évi LXXV. törvényt az egyszerűsített foglalkoztatásról teljes terjedelmében ITT olvashatja.

2010 július 31-ig még a régi egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényt kell alkalmazni!

Erzse Tibor
munkaügyi szakértő-tanácsadó
munkaugyiforum.hu

Follow hrportal_hu on Twitter

Feketemunka: kockázatok és mellékhatások

Rövidtávon a fekete foglalkoztatásnál olcsóbb foglakoztatás nincs. Mindazonáltal veszélyesebb sincs. A már középtávra is felelősen tervező vállalkozások számára a foglalkoztatás terén elkövetett szabálytalanságok ára lényegesen magasabb lehet a megspórolt összegnél. A feketemunka következményeiről az euCSOPORT munkajogi szakértője, Hoffmann Gábor nyilatkozott.tovább..

További cikkek
Fontos őszi dátumok 2017-ben

Mikor lesz az őszi szünet? Mikor kezdődik az őszi érettségi időszak? Mikor állítjuk át az órát? - ezeket gyűjtötte össze az eduline.hu oldal. Teljes cikk

Az EU-ban átlagosan 35,6 évet kell dolgozni

Az Eurostat felméréséből kiderül az Európai Unió tagállamaiban a 15 éves munkaképes lakosság várhatóan munkában töltött éveinek száma... Teljes cikk

Megszületett az ítélet a buszsofőr ügyében

Két év felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Járásbíróság kedden, nem jogerősen azt a buszsofőrt, aki halálos közúti... Teljes cikk

Nyári Dolce Vita, ez is employer branding?

Véget ért a nyár és szabadságolási időszak. Tanácsadóként szeretnénk beszámolni néhány érdekes megfigyelésünkről. A nyári hónapok alatt... Teljes cikk

Tiltakoztak a francia fuvarozók a munkajogi reform ellen

Forgalomlassító megmozdulásokat tartottak hétfőn országszerte a francia fuvarozók a munkajogi reform elleni tiltakozásul két mérsékeltnek tekintett... Teljes cikk