Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 8 éve

Alkalmi munka: gyakorlati tanácsok munkáltatóknak

Augusztus 1-jétől új törvény vonatkozik az egyszerűsített foglalkoztatásra, az idei évben bevezetett szabályok mindössze négy hónapot voltak érvényben. Cikkünkben a legfontosabb változásokat foglaljuk össze és a munkáltatóknak gyakorlati tanácsokkal is szolgálunk.

Megszűnt a szigorú számadású jelenléti ív, de megmaradt némi változtatással az egyszerűsített munkaszerződés (blanketta szerződés), melyet ITT tud letölteni mindennapi használatra.

A megelőző 6 havi átlagos Mt. hatálya alá tartozó főfoglalkozásúak statisztikai létszámát alapul véve az egyszerűsített foglalkoztatottak létszáma nem haladhatja meg:

- 0 fő esetén az 1 főt,
- 1-5 fő között a 2 főt,
- 6-20 fő között a 4 főt,
- 20 fő átlagos statisztikai létszám felett pedig a munkavállalók 20 százalékát.

A fentiekben megjelölt napi alkalmi munkavállalói létszámkeretet, Ön a tárgyév napjaira egyenlőtlenül beosztva is felhasználhatja.

Pl.: Önnek 4 fő főfoglalkozású munkavállalója van, napi 2 fő egyszerűsített foglalkoztatottat alkalmazhat (lásd fenti korlátok).

Ezt megteheti úgy is, hogy egy héten egy nap egyszerre 14 fő (7 nap/2 fő) egyszerűsített munkavállaló dolgozik, a többi napon nincs egyszerűsített foglalkoztatott. Nyilván ezt éves viszonylatban kell figyelni.

Alkalmi munka: a munkáltató és a munkavállaló között

a) összesen legfeljebb öt egymást követő naptári napig, és
b) egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb tizenöt naptári napig, és
c) egy naptári éven belül összesen legfeljebb kilencven naptári napig létesített, határozott időre szóló munkaviszony,

Nagyon fontos, hogy a szerződés időtartamát (naptári napjait) kell figyelembe venni!

Pl.: Ön köt egy dolgozóval 7 napos intervallumra egyszerűsített szerződést és a dolgozó csak 2 napot dolgozott ez idő alatt, akkor a 90 napból aktuális évben már csak 83 napra köthet szerződést az illetővel.

Minden egyes a törvény által meghatározott létszám és időkorlátokat komolyan kell venni és betartani, mert mulasztás esetén a

- mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén 500 forint/fő/nap
- alkalmi munka eseteiben 1000 forint/fő/nap

helyett a teljes egyszerűsített munkavállalói létszámra Tbj. szerinti járulékot kell fizetni.

Ennek főként a munkaügyi és adóhatósági ellenőrzések kapcsán lesz jelentősége.

A mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén a létszám korlátozás nem érvényes és a munkaidő kapcsán az Mt. rendelkezéseit kell betartani.

Amennyiben Ön bejelentett valakit egyszerűsített foglalkoztatás céljából, módosítani illetve törölni:

- az egyszerűsített foglalkoztatás bejelentését követő két órán belül, vagy
- ha a bejelentésben foglaltak szerint a foglalkoztatás a bejelentés napját követő napon kezdődött, vagy
- ha a bejelentés egy napnál hosszabb időtartamú munkaviszonyra vonatkozott, a módosítás bejelentés napján délelőtt 8 óráig van lehetősége.

Ezt követően a közteher-fizetési kötelezettsége fennáll és Ön köteles kifizetni azt akkor is, ha nem jelent meg a munkavállalója a munkavégzés céljából.

Egyszerűsített foglalkoztatás céljára létesített munkaviszonyra az Mt., valamint a kötelező legkisebb munkabérről és a garantált bérminimumról szóló külön jogszabály rendelkezéseit az e törvényben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.

Az egyszerűsített foglalkoztatottakat a munkavégzés megkezdése előtt be kell jelenteni.

A 2010. évi LXXV. törvényt az egyszerűsített foglalkoztatásról teljes terjedelmében ITT olvashatja.

2010 július 31-ig még a régi egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényt kell alkalmazni!

Erzse Tibor
munkaügyi szakértő-tanácsadó
munkaugyiforum.hu

Follow hrportal_hu on Twitter

Beszámítható-e a nők kedvezményes nyugdíjazásába az egyetemi tanulmányok ideje?

A nők kedvezményes nyugdíjazása tekintetében kizárólag olyan - az általános szabályok szerint egyébként szolgálati időnek minősülő - jogviszonyokat lehet jogosultsági időként figyelembe venni, mely szolgálati időt keresőtevékenység alapoz meg - írja az adózóna.tovább..

További cikkek
Kinél számít nyugdíjazáskor a felsőfokú tanulmány ideje?

A nők kedvezményes nyugdíjazása tekintetében kizárólag olyan - az általános szabályok szerint egyébként szolgálati időnek minősülő -... Teljes cikk

Beszámítható-e a nők kedvezményes nyugdíjazásába az egyetemi tanulmányok ideje?

A nők kedvezményes nyugdíjazása tekintetében kizárólag olyan - az általános szabályok szerint egyébként szolgálati időnek minősülő -... Teljes cikk

43 évig 200 ezer forint jutalmat kaphatna minden pedagógus 1300 milliárdból

Egy 1300 milliárd forintos keretből az összes pedagógusnak évente 200 ezer forint jutalmat lehetne adni 43 évig. Dúró Dóra különböző példákat... Teljes cikk

A leggazdagabb nők ezeken az egyetemeken tanultak

A Forbes magazin listáján szereplő nők közül szemezgetett az eduline.hu, azt nézték meg melyik egyetemen és milyen szakon végeztek a leggazdagabb nők - írják. Teljes cikk

85 millió forintos bírság autóbuszos vállalkozásoknak

Jogsértő tájékoztatás miatt több mint 85 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az Orangeways márkanév alatt... Teljes cikk