kapubanner for mobile
Szerző: Berta László
Megjelent: 13 éve

Andor: Szociális robbanás fenyeget

Andor László EU biztos támogatja a magyar kormány tervezett lépését a rokkantnyugdíjak felülvizsgálatára, de a HR Portal kérdésére nem tudta megválaszolni, hogyan kerülnek vissza a munkába egyik pillanatról a másikra azok, akik évek-évtizedek óta nem dolgoztak, mert a rehabilitációjukra, visszailleszkedésük támogatására nem lesz pénz.

images

Nem lehet előre biztosra venni az EU 2020 stratégia sikerét, melynek célja tíz év alatt 75 százalékos foglalkoztatási szint elérése az unióban, miközben a tagállamok egy részében a 25 év alattiak több mint egyharmada nem tanul és nem dolgozik - mondta el Andor László foglalkoztatási EU biztos. 2009 a gazdasági növekedés, 2010 a katasztrófa éve volt a foglalkoztatásban, 2011 a szociális robbanásveszély éve lehet Európában, mert lassan nő a foglalkoztatás, és a megszorítások miatt visszavonhatják a szociális szolgáltatásokat - e nem könnyed felvetéssel indította a szakember a Joint Venture Szövetség konferenciáját.

Az általa sokszor említett EU 2020 stratégia keretében tíz év alatt 75 százalékos foglalkoztatási szintet szeretnének elérni a jelenlegi 69 százalék helyett, ezért meg kell kezdeni a reformokat. Ami indokolt, mert 4-5 millió betöltetlen álláshely van az EU-ban, de vagy nem tudnak ezekről, nem mobilak vagy nem elég képzettek az álláskeresők. A válság alatt 7 millió munkahely szűnt meg Európában, jelenleg 10 százalékos a munkanélküliség.

Az ifjúsági munkanélküliség 2008-tól drasztikusan nő, 2010-ben 27 százalékos volt, míg a válság előtt 15 százalék. A mostanában sokat kritizált EU 2020 programban a "Mozgásban az ifjúság" fejezet foglalkozik a témával. A kritikai hangok között magyar is akadt. Gurmai Zita, az MSZP Európai Parlamenti delegációja képviselője szerint az EU 2020 Stratégia óriási jelentőségű projekt, amely sikerére azonban nincsen garancia. Lapunk kérdésére Andor László elmondta, hogy a képviselő nincs egyedül ezzel a felvetésével, mivel a program elődje, a Lisszaboni Stratégia (lásd keretes írásunkat) megbukott a válság miatt, egy másik észrevétel a fiatal tagállamok köréből, a volt szocialista országoktól érkezett: azt a visszajelzést kapták, hogy az egy évtizedre kifutó elképzelés az ötéves tervek időszakára emlékeztet.
A Lisszaboni Stratégia egy átfogó reformprogramot vázolt, mely fő célként tűzi ki, hogy Európa 2010-re a világ legdinamikusabban fejlődő tudásalapú gazdaságává váljon, mely képes a fenntartható fejlődésre, több és jobb munkahely és nagyobb társadalmi kohézió megteremtésére. E szép célok bukása valóban óvatosságra int.


A gazdasági válságra egységes megoldás nincs, hiszen különbözőek az országok problémái. Megdöbbentő, hogy Szlovákiában, Írországban és a balti államokban a 25 év alattiak több mint egyharmada se nem tanul, se nem dolgozik. Az ellenkező pólus Ausztria és Hollandia, mert pl. ha egy osztrák fiatal nem kap munkahelyet, visszatérhet a felsőoktatásba. Általában a megoldás kulcsa az, ha jó az oktatási és a munkaügyi tárca együttműködése - foglalta össze Andor László, és ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy miért stabil a német és többek között miért állatorvosi ló a spanyol gazdaság ma. Hozzátette, hogy 2012-re 9,1 százalék az uniós munkanélküli előrejelzés.

A szociális hálónak nagy szerepe volt a válságban, de ha megkezdődik a fellendülés, a tagállamok megnyirbálhatják azt. Andor szerint indokolt, hogy egyes országok felülvizsgálják a rokkantnyugdíjazás, nyugdíjazás helyzetét a munkanélküliek visszavezetése céljából. Támogatja a magyar kormány tervezett lépését a rokkantnyugdíjak felülvizsgálatára, és lapunk kérdésére elmondta, hogy az állam feladata biztosítani visszakerülésüket a munkába. E felől kétségeink vannak, mert ez lehetetlen elvárás egyik pillanatról a másikra, azok esetében, akik évek-évtizedek óta nem dolgoztak, és minden jel arra mutat, hogy rehabilitációjukra, visszailleszkedésük támogatására nem lesz pénz.
A konferencián kérdésként felmerült, hogy a foglalkoztatás nem lesz olyan, mint ezelőtt volt, sokkal több átmenetre, mozgásra kell számítani, amihez szükséges, hogy a Munka Törvénykönyve is nagyobb rugalmasságot engedjen meg, ha a foglalkoztatás bővülést akarjuk. Andor László óvatosságra intett, szerinte első a stabilitás, de valóban több átmeneti időszakra lehet számítani, amikor pl. a tanulás a munkahelyen belüli oktatásban megoldást jelent.


A HR Portal felvetésére, hogy pár napja 40 milliárd forintot zároltak a nemzeti erőforrás tárcánál és 16-ot a Munkaerő-piaci Alapból a 250 milliárdos stabilitási tartalék számára, és félő, hogy egy olyan távol-keleti modell épül, ahol az alsó, nyomorgó réteg ellátás és segély nélkül marad, míg vele szemben-fölött egy preferált pénzes vállalkozói, állami klientúra alakul ki, Andor elismerte ennek veszélyét, és arra hivatkozott, hogy munkahelyeket kell teremteni. (Hozzátehetjük, hogy erre a válság előtt sem futotta az állam erejéből, és úgy tűnik, az a megváltozott munkaképességű, aki dolgozni akar, ezután a rehabilitációra sem számíthat.)

Jó hír viszont, hogy elkezdődött a fellendülés, ugyanis a munkaerő-kölcsönzés statisztikái erre utalnak. A szektorban történt leépítések előre jelezték a válságot, most pedig itt van a legtöbb létrejövő munkahely, ami azt jelzi, újra növekszik az igény a munkaerőre az unióban. Andor fejtegetéséből egy hallgató véleménye szerint az is következhet, hogy a munkáltatók még nem biztosak a válság végében, azért inkább kölcsönöznek.

Andor újságírói kérdésre elmondta - apró gondolkodási szünettel -, hogy az EU-nak van terve egy esetleges szociális válságra, ilyen a roma stratégia. Az EU biztos helyzete sajátos a tekintetben, hogy Magyarország foglalkoztatási adatai szerint az utolsó a tagállamok között, de Andor pozíciójánál fogva nem karolhat fel kizárólag magyar ügyeket. Lapunk kérdésére válaszolva elmondta, hogy Magyarország nem úgy áll hozzá a társadalom ügyeinek tervezéshez, mint más EU tagállamok, erre példa a magánynyugdíj-pénztárak államosítása és az adórendszer átalakítása is, ami belügy marad, ahogy az lenni szokott hasonló esetekben is, mert a tagállamok ellenállása miatt nem reagálhat érdemben az unió.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk