Megjelent: 2 hónapja

Az öngondoskodás szerepe napjainkban

Az élet legnagyobb kihívása az egzisztenciális biztonság megteremtése. Amikor feltesszük önmagunknak az egyszerűnek tűnő, de mégis komplex kérdést - „Mire vágyunk igazán?” -, akkor ahányan vagyunk, annyifélét mondunk. Hiába, hogy személyes preferenciák mentén gondolkodunk, a válaszadás legnagyobb százalékában mindig megjelennek a legfőbb emberi értékek: a család, az egészség és a biztonságos otthonteremtés.

Egy erős és tudatos jövőkép kiépítéséhez stabil lábakon kell állni, ezért nem szabad elfeledkezni az öngondoskodás szerepéről, azaz minden olyan felelősségvállalásról, amellyel képesek vagyunk biztonságot teremteni önmagunk és családunk számára. A titok a megtakarításokban és azok lehetőségeiben rejlik, legyen szó életbiztosításról, nyugdíjkonstrukciókról vagy lakástakarék-pénztárról.

Az öngondoskodás célja: mire figyelj oda a megtakarítások során?

A megtervezett jövő tudatosságot igényel, de mi történik akkor, ha nem vagyunk tisztában a saját lehetőségeinkkel? A bankok mindegyike számtalan alternatívát kínál, hogyha anyagi forrásainkat szeretnénk félretenni. Sokszor azonban nehéz eldönteni, hogy egy támogatási konstrukció valóban az érdekeinket szolgálja, vagy csak egy újabb marketingfogás része.

Az öngondoskodás célja, hogy minimalizáljuk a váratlan helyzetekből adódó anyagi veszteségeinket, spóroljunk és bebiztosítsuk magunkat. A
megtakarításoknak számtalan típusát és fajtáját különböztethetjük meg a célok és a rendelkezésre álló idő függvényében. Az ajánlatok sokszor jól hangzanak, de veszélyforrást jelentenek, ezért minden konstrukció során érdemes lezongorázni magunkban a következő kérdéseket.


  • Az életszínvonalamhoz mérten valóban szükségem van a támogatási konstrukcióra - milyen céljaim vannak és mekkora időtávra?
  • Mekkora összeget tudok havonta félretenni?
  • Más banki ajánlatok mellett is ez a legkedvezőbb lehetőségem?
  • A megtakarítási típus minden kiskapuját ismerem/mérlegeltem?
  • Mekkora a kockázatvállalásom mértéke - alacsony, mérsékelt vagy ennél extrémebb?

Az öngondoskodás három kedvelt formája

#1 Nyugdíj-megtakarítások

Minél előbb nyugdíj-megtakarításba kezdesz, annál jobban jársz! Az online banki kalkulátoroknak köszönhetően lehetőséged van kiszámolni, hogy jelenlegi fizetésed és leendő nyugdíjad között mekkora különbözet van. Ez alapján pedig hány ezer forintot kell félretenned havonta ahhoz, hogy idős korodban is kiegyensúlyozott életet élj. Jelenleg három lehetőség van a speciális nyugdíj-megtakarításra: 1) nyugdíjbiztosítás, 2) nyugdíj-előtakarossági számla (= NYESZ) 3) valamint önkéntes nyugdíjpénztár. Mindhárom esetében azonos, hogy
● 20% adókedvezményt igényelhetsz rá,
● adó- és kamatadómentessé válsz, ha a futamidő nyugdíjas korodig tart,
● szankcióban lesz részed, ha nyugdíjkorhatár előtt felbontod a szerződést.

A három alternatíva közül a nyugdíj-biztosítás kínálja a legtöbb lehetőséget számunkra, ugyanis több mint 60 különböző termék közül választhatunk. Az egyik, és leginkább hangsúlyozott előnye pedig, hogy a nyugdíjbiztosítást nem érinti a nyugdíjkorhatár emelése, így a szerződéskötéskori, éppen aktuális nyugdíjkorhatár számít. (Ez jelenleg egyébként 65 év.)

Ezen túl a másik vitathatatlanul nagy előnye, hogy a KATÁ-sok, a GYED-en és GYES-en lévő anyukák, illetve a külföldön dolgozók csakis az itt elérhető "kiskapuval"; igényelhetik a 20%-os, évenkénti adójóváírást. Így NYESZ-szel vagy ÖNYP-vel ellentétben például az is hozzájuthat az adóvisszatérítéshez, aki egyébként kiesne ebből a remek lehetőségből.

#2 Egészségpénztár

A legnépszerűbb megtakarítási formák között említhetjük az egészségpénztárt, aminek már neve is egy speciális konstrukcióról árulkodik - segítségével fel tudunk készülni a váratlanul érkező betegségek orvoslásának finanszírozására. A havi tagsági díj attól függően változhat, hogy melyik pénztárnál vesszük igénybe a szolgáltatást, azonban a befizetett összeg minden esetben felhasználható egészségügyi termékekre és szolgáltatásokra is. Az egészségpénztárak legnagyobb előnye, hogy
● a munkahelyed részlegesen, de teljes mértékben is átvállalhatja a tagsági díj befizetését, a családtagjaid számára is elérhető az általad finanszírozott egészségügyi megtakarítás.

#3 Lakástakarék-pénztár

A lakástakarék egy multifunkcionális megtakarítási forma. Ha igénybe vesszük a szolgáltatást, a befizetett összeget a lakás korszerűsítése mellett, lakáshitel törlesztésére, lakásbérleti és -használati jogra is felhasználhatjuk. A megtakarítási konstrukció költségeitől sem kell megijedni, ugyanis egy számlanyitási díj mellett - ami a szerződéses összeg egy százalékát jelenti -, csupán havi 150 forintot kell befizetni számlavezetési díjként. A lakástakarék- pénztár számtalan előnnyel rendelkezik:

● Nem kell amiatt aggódnod, hogy nem tudod félretenni a havi törlesztőt,
ugyanis az összeget te határozod meg.
● Az igénybevétel sem életkorra, sem ingatlanra nincs korlátozva.
● A megtakarított összeget gyűjtheted egy hozzátartozód számára is.

Az öngondoskodás egy tudatos döntési folyamat

Az öngondoskodás témaköre ugyanolyan tudatosságot és átgondolt döntési folyamatot igényel, mint bármelyik hitelkonstrukció felvétele. Mindenki számára más megtakarítási forma az előnyös, ezért fontos ismernünk saját kapacitásainkat, határainkat és jövőképünket.

Ahogyan az az élet bármely területének, a megtakarítási formáknak is megvannak az előnyös és hátrányos oldalai. A probléma általában ott kezdődik, hogy a hátulütők utólag törnek a felszínre. Éppen ezért a mérlegelés folyamatát kezeld úgy, mint egy jó érvelést: ugyanannyi cáfolatot gyűjts, mint amennyi indítékot találtál.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter