Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Bajnai Gordon: Növelni kell az időskorúak foglalkoztatását

Növelni kell az időskorúak foglalkoztatását a magyar munkaerőpiacon - jelentette ki Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos a Nyugdíjasok Országos Képviselete által szervezett fórumon.

Az időskorúak alacsony foglalkoztatása az egyik oka annak, hogy Magyarországon a foglalkoztatási adatok kedvezőtlen képet mutatnak - hangsúlyozta a kormánybiztos. Kiemelte: míg a középkorú nők 70 és a középkorú férfiak 80 százaléka vesz részt a foglalkoztatásban, addig az 55 év feletti korosztály esetében ez az arány "drámaian lecsökken". Hozzáfűzte, hogy az állam nem szeretne lemondani az időskorúakról, különféle programokkal, úgy mint a Lépj egyet előre program, vissza kívánja hozni őket a munkaerőpiacra.

A rokkantnyugdíjasok között is vannak munkaképesek
Úgy vélte, hogy Magyarországon a munkaképes korúak alacsony foglalkoztatási hányadának (56-57 százalék) nem a munkahelyek alacsony száma az elsődleges oka, hanem a foglalkoztathatóság. Példaként említette, hogy a rokkantnyugdíjasok között is vannak munkaképesek. Problémaként jelölte meg, hogy minden negyedik-ötödik általános iskolát végzett gyermek funkcionális analfabéta, visszaszorult a szakmunkásképzés, a felnőttképzés területén pedig az utolsó helyek egyikén áll Magyarország.

Programokra, fejlesztésekre 8.300 milliárd forintot fordíthat az ország
Bajnai Gordon hangsúlyozta: "nem fenntartható folyamat az", hogy kevesebb mint kétmillió ember tart el tízmilliót. Az uniós fejlesztési forrásokat úgy kell befektetni, hogy az ország fejlődjön, kultúrájában, működési módjában megújuljon, a társadalmi szolidaritás intézménye megerősödjön, az öngondoskodás pedig alapvető kulturális követelménnyé váljon - folytatta Bajnai Gordon.

Megjegyezte azt is, hogy a programokra, fejlesztésekre 8.300 milliárd forintot használhat fel az ország. Ugyanakkor kiemelte, ha az Európai Unió hibát talál egy adott projekt végrehajtásában, visszakérheti a ráfordított összeget.

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter