kapubanner for mobile
Megjelent: 1 hete

A 75 az új 65? - Egyre kevésbé reális, hogy valaki a hatvanas éveiben nyugdíjba vonuljon

A szakértő szerint a kényelmes, modern nyugdíjas évekhez a megoldás a fiatalabb életkorban kezdődő erőteljes befektetés és a 65 éves koron túli munkavégzés, a 60-as nyugdíjba vonulás pedig ma már inkább álom, mint valóság.

 Egyre kevésbé reális, hogy valaki a hatvanas éveiben nyugdíjba vonuljon-

Az emberek egyre tovább élnek, és a mindennapi élet egyre drágább, ezért a pénügyi szakértők szerint újra kell gondolni a munkaerőpiacról való kilépés idejét – írja a BBC.

A világ számos munkavállalója számára a világ minden táján az volt a cél, hogy hatvanévesként abbahagyja a munkát: a 65. életév betöltése megnyitja a kaput a nyugdíjba vonulás előtt. Ez azonban egyre kevésbé tűnik reálisnak - vagy akár ésszerűnek - sokak számára, különösen most. Ezzel számos jelentős pénzügyi vezető is egyetért. Márciusban a BlackRock befektetés-kezelő cég közzétette éves levelét a vállalat befektetőinek. A cég vezérigazgatója, Larry Fink figyelmeztette a munkavállalóit, akik abban reménykednek, hogy 60 éves korukban - kényelmesen és pénzügyileg biztonságban - nyugdíjba vonulhatnak. Fink arra figyelmeztetett, hogy a várható élettartam növekedésével, a szociális védőháló megritkulásával és a megélhetési költségek növekedésével a 65 éves korban történő nyugdíjba vonulás sokak, sőt a legtöbb ember számára már nem lesz lehetséges. "A nyugdíjba vonulás sokkal nehezebb, mint 30 évvel ezelőtt volt" - írta Fink. "És 30 év múlva is sokkal nehezebb lesz."

2000 és 2019 között a várható élettartam világszerte 67 évről 73 évre nőtt. Az ENSZ várakozásai szerint 2050-re világszerte minden hatodik ember 65 éves vagy annál idősebb lesz. A népesség elöregedésével számos ország hamarosan eléri azt a pontot, amikor több ember hagyja el a munkaerőpiacot, mint ahányan belépnek: az Egyesült Királyságban ez 2029-re tehető, Brazíliában 2035-re, Indiában 2048-ra, az Egyesült Államokban pedig 2053-ra.

"A várható élettartam az 1850-es évek közepe óta folyamatosan emelkedik az Egyesült Királyságban" - mondja Rebecca Sear, a London School of Hygiene and Tropical Medicine népesség- és egészségtudományi professzora. "A nyugdíjkorhatár azonban nem változott ennyit."

Mivel mind az egészségügyi, mind a gazdasági környezet drámaian megváltozott, vajon a 65 éves nyugdíjba vonulás teljesen irreális cél a modern világban? Nemcsak, hogy a nyugdíjkorhatár nem változott a modern körülményekhez igazodva, de "nem világos, hogy miért a 60-as évek közepe lett a nyugdíjba vonulás központi életkora" - mondja Gal Wettstein, a Boston College Nyugdíjkutató Központjának vezető közgazdásza. Mégis számos kormányzati program továbbra is ezt használja szabványként. Az Egyesült Államokban a Medicare, a szövetségi egészségbiztosítási program jelenleg csak a 65 éves és idősebb felnőttek számára elérhető (a fiatalabb, fogyatékkal élő emberek számára vannak kivételek). Az amerikaiak 67 éves korukban válnak jogosulttá a teljes társadalombiztosítási ellátásra, nagyjából ugyanabban az életkorban, amikor az Egyesült Királyság állampolgárai is igényelhetik az általános állami nyugdíjat.

A 20. század közepén, amikor e programok közül sokat bevezettek, a várható élettartam jelentősen rövidebb volt: az Egyesült Királyságban például a férfiak esetében nagyjából 66 év, a nők esetében pedig 71 év. "Ha alaposan megnézzük, az Egyesült Királyság állampolgárai életüknek csupán 8%-át vagy 10%-át töltenék nyugdíjjal" - mondja Chris Parry, a Cardiff Metropolitan University pénzügyi tanszékének vezető előadója.

"Most azonban "egyre hosszabb az életünk, egyre egészségesebbek vagyunk a késő középkorúak és a korai idősebbek korában" - mondja. "Sok olyan ember van most a 80-as évei elején és közepén, akik egészségesek és nagyon aktív életet élnek - fizikailag és szellemileg egyaránt".

Változó vagyoni minták

Összefoglalva, az állami nyugdíjakat nem úgy tervezték, hogy a 80-as és 90-es éveikben járó embereket támogassák, és nem is frissítették őket ennek megfelelően. Az egykor a nyugdíjas munkavállalók hátralévő életének támogatására létrehozott politikák már nem a modern körülményekhez vannak igazítva.

Míg egyesek az állami juttatásokat nyugdíjcélú befektetési eszközökkel egészítik ki, sok volt munkavállalónak nincs elég - vagy egyáltalán nincs - személyes megtakarítása, amelyre támaszkodhatna. Ráadásul az inflációs gazdaságban a megélhetési költségek emelkedésével a felhalmozott megtakarítások egyszerűen nem érnek annyit. Ráadásul a generációs vagyon, amely egykor a fiatalabbak számára biztosította a későbbi életkorukban a pénzügyi tartalékot, már a múlté. "A források alapvetően generációkon keresztül áramlanak, a nagyszülőktől a szülőkön át a gyermekekig" - mondja Sear. "Most az erőforrásokat felfelé irányítjuk a generációk felé. Az emberiség történetében először fordul elő, hogy a vagyonáramlás most a szülői generációtól a nagyszülői generációig tart."

A hagyományos biztonsági háló hiánya miatt világszerte sok munkavállalónak 65 éves kora után is meg kell maradnia a munkahelyén, hogy elegendő megtakarítást gyűjtsön a nyugdíjba vonuláshoz. A Northwestern Mutual amerikai biztosítótársaság 2023. júniusi adatai szerint az amerikai munkavállalók úgy vélik, hogy a nyugdíjas megtakarítások "bűvös száma" közel 1,3 millió dollár (1,03 millió font) - ez olyan vagyon, amelyet a legtöbb ember nem tud felhalmozni 60 éves koráig, és meg sem kölezíti, amit egy állami nyugdíj nyújthat. A BlackRock munkatársa, Fink szerint a kényelmes, modern nyugdíjas évekhez a megoldás a fiatalabb életkorban kezdődő erőteljes befektetés - és a 65 éves koron túli munkavégzés -. Egyes kormányok már most is elavult célként ismerik el a 65 évet; az Egyesült Királyságban a nyugdíjkorhatár 2026 májusa és 2028 márciusa között már 66-ról 67 évre emelkedik, 2044 után pedig 68 évre emelkedhet.

Egyes szakértők, köztük Parry is, egyetértenek abban, hogy a 60-as nyugdíjba vonulás ma már inkább álom, mint valóság. "Ha nyugdíjba vonulásról van szó, "szerintem a 75 az új 65" - mondja.

 

BBC

fotó: pixabay

  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Nyugdíj

Magyarországon az igényelhet nyugdíjat, aki betöltötte a nyugdíjas kor határát. Az öregségi nyugdíjkorhatár az 1956. december 31-ét követően... Teljes cikk

20 éve az EU-ban: így változtak a magyar nyugdíjak a többi országhoz képest

2004. május 1-én tíz új állam csatlakozott az Európai Unióhoz, köztük Magyarország. A GKI Gazdaságkutató Zrt. cikksorozatában egy-egy mutató... Teljes cikk

Óriási szakadék tátong a nyugdíjas álmok és a reális kilátások között

Ötből több mint két brit felnőtt úgy véli, hogy a jelenlegi nyugdíjkorhatárnál (66 év, ami 2026-ban 67 évre emelkedik) vagy azt megelőzően... Teljes cikk