kapubanner for mobile
Szerző: Váradi Tamás
Megjelent: 10 éve

Cégautó: főnököknek kötelező vagy tényleg motivál?

A középvezetők 6-7 milliós, a felsővezetők akár 12 milliós autót is kaphatnak a cégüktől; egy bizonyos státusz felett ugyanis még Magyarországon is mindenkinek jár a vállalati kocsi. A HR Portálnak nyilatkozó szakértők szerint ez ma már nem is terheli meg annyira a munkáltató pénztárcáját, mint korábban.

A válság idején ugyan visszaesett a cégautók száma és kevesebb pozícióhoz jár státusz autó, ám még mindig kedvelt juttatási forma a vállalati kocsi. Kerti Piroska, a Towers Watson kompenzációs szakértője a HR Portálnak elmondta, hogy bizonyos szint felett szinte kötelező plusz juttatás a céges autó, és ez a bértárgyalásokon rendszeresen elő is kerül. Általában elmondható, hogy a felsővezetők 12 millió forint körüli értékű autót járművet, míg a középvezetők kocsijai jellemzően 6-7 millióba kerülnek.

A hierarchia csúcsán lévők mellett azok számíthatnak autóra, akik vagy valamilyen kulcsképességgel rendelkeznek, vagy napi szinten használnak autót. Ilyenek például az értékesítők, a területi képviselők, az orvoslátogatók, vagy az építésvezetők. "Ugyan ők is használhatják saját használatra a céges kocsit, ám ezek a járművek jellegükből adódóan gyakran nem alkalmasak arra, hogy a családot is furikázni lehessen velük. Gyakori például a dobozos, vagy a kétüléses "munkaautó", ahová be sem férnének a hozzátartozók" - fogalmazott Kerti Piroska.

Jóval kedvezőbb helyzetben vannak viszont a cégvezetők, akik gyakran még az autó típusát is meghatározhatják. A nagyvállalatok jellemzően értékhatárt állapítanak meg, amelyeknél nem lehet drágább az autó, de az is jellemző, hogy bizonyos márkából lehet csak választani. Kerti Piroska elmondta, hogy a Towers Watson évi rendszeres bérfelmérésében résztvevő cégek közel fele finanszírozza a magánhasználatot is, sőt gyakran még a benzint is fizetik bizonyos határokon belül.


Nem is kerül már olyan sokbaA céges autók divatját jól mutatja, hogy a hazai autópiacot több éve a flottaeladások húzzák. A válság idején ugyan sok cég elhalasztotta a járműpark frissítését, de tavaly már 5,8 százalékkal több személyautót adtak el, mint 2012-ben. Ennek nagyjából 70 százaléka vállalati flottába került, ami egyben azt is jelzi, hogy egyre többen ismerik fel a flottamenedzsmentben rejlő lehetőségeket.

A hazai vállalatok ugyanis gyakran már nem készpénzben vagy banki hitelre vásárolnak autót, hanem lízingelik vagy úgynevezett operatív lízing-konstrukcióban "vesznek" autót. A pénzügyi lízingelés során a gépjármű a cég tulajdonába kerül, ennek megfelelően teljes értékét ki kell fizetnie havi bontásban. Az operatív lízingelés során viszont nem lesz a vállalaté a kocsi, a használat után visszakerül a flottakezelő céghez. Ugyanakkor nem is kell kifizetni a teljes értéket, csupán a beszerzési érték és a maradványérték közötti különbözetet.

Utóbbi esetén sokat spórolhat a cég, miután egy gépkocsi tartós bérlete - a flotta nagyságától függően - 100 és 150 ezer forint közötti összegbe kerül. A flottakezelők azonban számos kényelmetlenséggel járó feladatot is átvállalnak, így például a szervízelést, a téli-nyári gumicserét, vagy akár a biztosítások megkötését is. Ezzel azt is elérhetik a cégek, hogy egy új vezető kinevezésekor nem kell a korábbi főnök autójába ülni, hanem ismét nullkilométeres kocsit adhatnak.

A legtöbb vállalat azonban továbbra is ragaszkodik a saját tulajdonhoz. Nekik érdemes szintén tartós bérletbe adni az autót annak az alkalmazottnak, aki majd használja a járművet, miután így mentesülhetnek a cégautóadó alól. Ez a havi szinten - környezetszennyezés mértéke alapján meghatározott - 7 és 44 ezer forint közé eső összeg éves szinten több százezer forintos megtakarítást is jelenthet. Miután a kisebb vállalkozások gyakran használt autót jelentenek be cégautóként, ez az összeg akár a gépjármű értékének felét is jelentheti.

További előnye lehet a tartós bérletnek, hogy az alkalmazott jobban vigyáz majd az autóra, hiszen annak költségeit - benzin, biztosítás, parkolási díjak - ő viseli, ráadásul az esetleges büntetések is az ő nevére érkeznek majd.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Céges kerékpárflottával is fel lehet lépni az ingázás okozta stressz ellen

Egyes hazai kutatások eredményei szerint gyakran annyira stresszesek vagyunk, hogy az alvásminőségünk, és így a munkahelyi teljesítményünk is egyre... Teljes cikk

Levonás jöhet a SZÉP Kártyákra! - Erre a határidőre érdemes figyelni!

Az új szabályt a munkavállalónak és a munkáltatóknak is figyelembe kell venniük. Teljes cikk

5 milliárd forintnyi alvó pénz van a SZÉP-kártyákon

A megnövekedett költési kedv ellenére hozzávetőlegesen 5 milliárd forintnyi "alvó pénz" ragadt benn a SZÉP-kártya tulajdonosoknál. A kártyákon... Teljes cikk