Szilágyi Katalin Szerző: Szilágyi Katalin Megjelent: 7 éve

Csak piacképes szakmával lehet ma boldogulni

Nem várható a közeljövőben jelentős javulás az álláspiacon, a cégek ugyanis nem azokat keresik, akik munka nélkül vannak. A helyzetet rontja, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben nem tud fejlődni a hazai kkv szektor, az autóipari gyártás bővítésén kívül pedig nincsenek beruházások - mondta lapunknak Csordás Botond, a Job Kft. ügyvezető partnere, akivel a munkapiaci kilátásokról, toborzási terveikről beszélgettünk.

- Miközben még mindig 10,8 százalékos a munkanélküliségi ráta, és a munkanélküliek több mint fele egy éve vagy annál régebben keres állást, egy friss felmérés szerint tíz cégből 8 arra panaszkodik, hogy nehéz megfelelő munkaerőt találni, a válság ideje alatt ez könnyebben ment. Hogyan is áll akkor most a munkapiac?

- Jelenleg a munkaerőpiac a szakképzett, naprakész és piacképes szakmai és gyakorlati tudással rendelkező munkavállalókra nyitott. Elsősorban az exportra termelő cégek gondolkodhatnak a munkaerő bővítésén, főként nemzetközi vállalatok, különösen az autóipar és a gépgyártás. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy leginkább a műszaki középfokú szakképzettséggel, a villamos- és gépészmérnöki, informatikai felsőfokú végzettséggel és tudással rendelkező munkavállalók tudnak most leginkább elhelyezkedni. Viszont a diplomások körében szinte alapvető elvárás a nyelvtudás. Tehát hiába vannak sokan hosszú hónapok óta állás nélkül, sajnos jelenleg a munkáltatók nem őket keresik. Nehéz helyzetben vannak a szakképzettség nélküliek, a 45 év felettiek, a csak érettségivel rendelkezők, valamint a nyelvet nem beszélő pályakezdő diplomások.

- A világgazdaság jelenlegi helyzetét látva egyre távolibbnak tűnik, hogy tíz év alatt egymillió, 2014-re pedig háromszázezer új munkahelyet sikerül létrehozni. A közmunkaprogramokon és néhány autóipari beruházáson kívül nem nagyon látni, hogy a cégek jelentős munkaerő felvételbe kezdtek volna. Milyen területeken érezhető egyáltalán most kereslet, hol nőtt meg a beruházó kedv, hol születtek új munkahelyek?

- Azt tapasztaljuk, hogy az autóiparon és a gépiparon kívül az informatikai fejlesztés, a berendezés fejlesztés (pl. orvosi berendezések), valamint bizonyos szolgáltatások terén (pl. ügyfélszolgálat, informatikai, pénzügyi-számviteli-gazdasági szolgáltatások) valamint a kereskedelemben van jelenleg kereslet új munkavállalók iránt, de a kereskedelemben a fókusz a megváltozott munkavállalók foglalkoztatására helyeződött át, mivel ennek a körnek a foglalkoztatása költséghatékonyabb és a társadalmi felelősségvállalás szempontjából is pozitív a hozadéka. Nehéz helyzetben lesz viszont továbbra is az építőipar, az ingatlan szektor, valamint a finanszírozási terület, emellett a különadókkal sújtott szektorok vállalatai is sokkal óvatosabbak a munka-erőfelvételi tervek összeállításakor.

- Érezhetőek-e még a 2008-as válság hatásai? A cégvezetők tanultak-e ebből, fel vannak-e készülve egy újabb recesszióra?

- Bár szolid javulás érezhető volt, a válság hatásai még nem múltak el - a belső fogyasztás stagnál, az ország vállalatainak döntő többsége az export miatt a külföldi gazdasági helyzettől függ. Az autóipari gyártás bővítésén kívül nincsenek beruházások, a főként belső piacra dolgozó kkv szektor sem tud a magyar piac jelenlegi állapotában jelentősen fejlődni. Úgy látjuk, hogy a vezetők óvatosabbak lettek az elmúlt időszakban, így egy újabb válság már nem jár olyan nagy sokkhatással, ugyanakkor a végső tartalékaikat felélő vállalatoknak megadhatja a kegyelemdöfést.

- Segíteni fog-e a foglalkoztatás fellendítésében a munka törvénykönyvének módosítása? Valóban rugalmasabbá tenné a foglalkoztatást az új munkaügyi szabályozás?

- Mindenképpen rugalmasabbá válhat a munkaerőpiac, az új rendelkezések szabadabb kezet adnak a munkáltatóknak, akik részéről arra lehet számítani, hogy bátrabban terveznek majd a munkaerő-felvétellel, hiszen az új szabályok a foglalkoztatás kötöttségein lazítanak. Egyúttal a munkavállalói oldalon komoly stresszhelyzetet okozhat a nagyobb kiszolgáltatottság, ami kihathat a teljesítményre is.

- Elképzelhető, hogy külön törvényben szabályozzák majd a kölcsönzést. Mi a véleményük erről és a jelenlegi szabályozásról?

- Nagy várakozással tekintünk a munkaerő-kölcsönzésre vonatkozó, december 6-án életbe lépő törvényi változások elé. A Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége (SZTMSZ) - melynek egyik alapító tagja a Job Kft. - aktívan részt vett az új törvénytervezet szakmai anyagának kidolgozásában, konkrét javaslatok tételével. Bízunk benne, hogy a munkaerő-kölcsönzés, mint az egyik legismertebb atipikus foglalkoztatási forma, továbbra is kellő rugalmassággal rendelkezik majd ahhoz, hogy a kormány által kitűzött teljes foglalkoztatottság reális célként szerepelhessen.

- Leginkább diplomások közvetítésével, kölcsönzésével foglalkoznak. Miközben több területen túlképzés van, szakmunkásokból nagy a hiány. Egyesek szerint szükség van a képzett, diplomás munkaerőre is, ugyanakkor egyre több slágerszakos kényszerül elhagyni a pályáját és valami mást tanulni. Hogyan látják a mai diplomások helyzetét?

- Jelenleg villamos- és gépészmérnökökre, szoftverfejlesztő mérnökökre, informatikusokra, valamint gazdasági-pénzügyi-számviteli végzettségű munkavállalókra van a legnagyobb kereslet. Demográfiai és egyéb okokból az egészségügyi területen is könnyen el lehet helyezkedni, és ez jelentősen emelkedni fog, akár belföldön, akár külföldön - egyelőre ez utóbbi a kereseti lehetőségek és a munkakörülmények miatt vonzóbb. Ugyanakkor véleményünk szerint, mivel rendkívül gyorsan változnak az igények, nehéz meghatározni, hogy 3-5 év múlva mely végzettségekkel lehet majd legkönnyebben elhelyezkedni. Az biztos, hogy az egyre gyorsabb technikai fejlődés miatt a műszaki-informatikai terület továbbra is nagy keresletet támaszt. A képzettséget nem igénylő munkalehetőségek száma az automatizáció, a gépesítés és az informatika fejlődése miatt csökkenni fog, ezért egy "mezei érettségivel" már jóval nehezebb lesz elhelyezkedni. Mindamellett a nyelvi képzés legalább ennyire fontos kérdés, ennek fejlesztésére és kiterjesztésére legalább akkora hangsúlyt kellene fordítani a képzési rendszer átalakításakor.

- Mekkora az igény és mely pozíciókban a diplomások kölcsönzésére?

- Van igény, nyilván volumenben kisebb, mint fizikai területen. Leginkább az ügyfélszolgálat, adminisztráció, asszisztencia, pénzügy, számvitel terén jellemző a kölcsönzésük.

- Mi vezérelte a tavaszi fúziót a Tele-Scope Személyzeti Tanácsadóval? Milyenek az eddigi tapasztalatok?

- A két cég fúziójánál rendkívül szerencsés helyzet volt, hogy az ügyfélkörben semmilyen átfedés nem volt, tehát a diverzifikálás valóban megtörtént. A Tele-Scope Kft. saját outsource call centere pedig teljesen új, önálló lábat jelent a Job Kft. számára, melyre semmilyen hatással nincs egy esetleges munkaerő-kölcsönzésre ható hátrányos törvényi változás, sőt, az csak erősíti ennek a divíziónak a létjogosultságát. Az immáron közös ügyfélkör körében nagyon jól működik a keresztértékesítés, melyet tovább erősít a közelmúltban indult Rehabjob.hu divízió. A megváltozott munkaképességűekkel foglalkozó gyűjtőportál segítséget nyújt mind a munkaadóknak, mind a munkavállalóknak az egymásra találásban.

- Hogyan alakult az egyesülés után a két cég dolgozói létszáma?

- Természetesen növekedett a dolgozói létszám, elbocsátásra nem került sor, sőt, a fúzió kapcsán új pozíciók is nyíltak. Jelenleg 250 fő körül alakul az állományi létszámunk, mely a munkaerő-kölcsönzés miatt lassan, de biztosan növekszik.

- Említette a call center outsourcingot. Mely területeken és ágazatokban igénylik leginkább a kiszervezést a cégek?

- A válságban különösen fontos szerepet kap az értékesítési volumenek növelése, ezért a legkülönbözőbb iparági szereplők keresnek meg minket értékesítési kampányuk támogatására. Több cég is nyitott a telesales tevékenység illetve az azt megelőző piackutatás teljes kiszervezésére, de bejövő ügyfélszolgálatok kialakítására is kapunk megbízást. Leggyakrabban bankok, biztosítók és távközlési cégek fordulnak hozzánk.

- A 2008-as válság után bebizonyosodott, hogy a szükségesnél több a közvetítői, kölcsönzői cég a piacon. Azóta sok cég eltűnt, vagy összeolvadt egy nagyobbal. Mi jellemzi most a piacot?

- Több összeolvadás is történt, amely egyértelműen költséghatékonyabb működést tesz lehetővé. Bízunk benne, hogy a válság a piac további tisztulását fogja eredményezni és nem a szürke/fekete foglalkoztatás újbóli felerősödését. Az SZTMSZ tagságunkkal többek között ezért a célért is "harcolunk".

- Nem tartanak attól, hogy a vállalatok inkább maguk kezdenek a jelöltek keresésére a közösségi és egyéb szakmai közösségi média által? Ez és az ajánlás útján történő toborzás egyre inkább dominál a magasabb végzettséggel rendelkezők körében.

- A vállalati HR-esek annyira leterheltek, hogy nincs kapacitásuk jelöltek után kutatgatni. A kutatáson kívül pedig az előszűrés is igen időigényes, valamint szervezési, kapcsolattartási feladatok is jelentkeznek, emellett a toborzás-kiválasztási folyamat adminisztrációja is felmerül. Ha nincs kellő jelentkező, akkor meghiúsulhat a pozíció betöltése, amely a vállalatnak veszteséget jelenthet - egy közvetítő cég sokkal kiterjedtebb forrásokkal rendelkezik, így ennek a kockázata esetünkben jóval kisebb. Az alapos előszűrésnek köszönhetően pedig csak a legjobb jelöltekkel találkozik a szakmai vezető. A közvetítés sikerdíjas, tehát költség csak akkor jelentkezik, ha sikeresen munkába állt a kiválasztott szakember. Egyéb esetben felmerül a hirdetési költség, a kereséssel-előszűréssel eltöltött munkaidő költsége, a felesleges interjúk munkabérben és elmaradt haszonban jelentkező költségei. A pozíció betöltésének meghiúsulása esetén, vagy a keresés megismétlésekor további költségek jelentkezhetnek. Tulajdonképpen ezt a tevékenységet szervezik ki a közvetítő cégekhez, bízzák szakértőkre a toborzás és a kiválasztás folyamatait. A felvett jelöltre ráadásul a közvetítő cég garanciát is vállal, ami a saját erőből felvett jelölt esetéhez képest további kézzelfogható érték.

- Terveznek-e valamilyen toborzással kapcsolatos újítást?

- Fejleszteni kívánjuk belső rendszerünket, amivel reményeink szerint a piacon egyedülálló, hozzáadott értékkel bíró szolgáltatásokat tudunk nyújtani megbízóinknak és az álláskeresőknek. Új elem a portfóliónkban a Rehabjob.hu, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását célzó hirdetési és közvetítési szolgáltatásunk. Ezenkívül újdonság a toborzási szolgáltatások újszerű megközelítése HR Branding szolgáltatásokkal kiegészítve, illetve most debütáló HR Branding szolgáltatásunk toborzási szolgáltatásokkal kiegészítve.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
43 évig 200 ezer forint jutalmat kaphatna minden pedagógus 1300 milliárdból

Egy 1300 milliárd forintos keretből az összes pedagógusnak évente 200 ezer forint jutalmat lehetne adni 43 évig. Dúró Dóra különböző példákat... Teljes cikk

A leggazdagabb nők ezeken az egyetemeken tanultak

A Forbes magazin listáján szereplő nők közül szemezgetett az eduline.hu, azt nézték meg melyik egyetemen és milyen szakon végeztek a leggazdagabb nők - írják. Teljes cikk

85 millió forintos bírság autóbuszos vállalkozásoknak

Jogsértő tájékoztatás miatt több mint 85 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az Orangeways márkanév alatt... Teljes cikk

Rekordot döntött a foglalkoztatottak száma az EU-ban és az euróövezetben

Tavaly október-decemberben már a negyedik egymást követő negyedévben emelkedett újabb történelmi rekordra a foglalkoztatottak száma az Európai... Teljes cikk

10 százalékos béremelés jön a szomszédos országban

Minden eddiginél súlyosabb a munkaerőhiány Lengyelországban, emiatt emelkedhetnek a bérek - írja a napi.hu oldal. Teljes cikk