Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 6 hónapja

Csatlakozzon Magyarország első átfogó fluktuációkutatásához!

A fluktuáció megbénítja a termelő vállalatokat. Már betanított munkást sem találnak a gyártó cégek, vagy épp külföldi munkavállalókkal kell feltölteniük a hiányt. A szakma a mai napig csak sejti a valódi okokat. A probléma súlyossága ellenére azonban még mindig nem született olyan felmérés, amely objektív adatokkal megtámogatva válaszolná meg a következő kérdéseket: Mi áll a fluktuáció hátterében? Mi kell ahhoz, hogy hosszútávra tervezzen egy kékgalléros munkavállaló?

A HR-Evolution Kft. arra vállalkozott, hogy választ ad a termelő vállalatok legégetőbb kérdéseire egy több mint 5000 fizikai munkavállalót felölelő kutatással. A kutatás szakmai vezetőjével, Csikós-Nagy Katalin fluktuációkezelő-szakértővel beszélgettünk.Magyarország első átfogó fluktuációkutatásába kezdtetek bele. Mi a legfőbb célja a projektnek?

Fókuszáltan fluktuációkezeléssel foglalkozunk és a projektjeink rámutattak: a fluktuációs probléma nagyon összetett, a munkaerő megtartásának csak egy kis szelete a bér rendezése. A munkavállalók attitűdje megváltozott, sokkal könnyebben, gyorsabban váltanak. De vajon miért? Mi áll ez mögött?

Több szakértőtől hallottuk már, hogy az új generációnak már nem elég a stabil, biztos állás és a jó fizetés. Ma már célt, értelmet kell adnunk a munkának, fejlődési lehetőségre, elismerésre vágynak. Ugyanakkor nincsenek kézzel fogható adataink mindennek az alátámasztására, sőt, kékgallérosokra vonatkozóan még inkább sötétben tapogatózunk.
A kutatás célja, hogy valós, objektív adatokkal válaszoljuk meg a termelő vállalatok legsürgetőbb kérdéseit. Mi miatt hagyja ott egy fizikai munkavállaló a munkahelyét? Mi lehet a munkavállalók megtartásának kulcsa? Milyen a külföldi munkavállalási kedve a kékgalléros dolgozói rétegnek? Mit várnak ők a vállalatoktól?Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk küzdeni a fluktuáció ellen, meg kell értetnünk a helyzet mögött álló valós okokat. Ehhez ad eszközt a kutatás, akár cégekre szabottan is.

Mit sejtünk, mire keressük az objektív alátámasztásokat?

Az már tisztán látható, hogy bár a bér kritikus kérdés, nem ez a fő oka a munkavállalók távozásának. A kutatást megelőzte egy kékgalléros, elszállásoltatott munkavállalók körében végzett fókuszcsoportos interjú. A csoportos beszélgetés során elhangzott vélemények közös nevezője az emberi bánásmód iránti vágy volt. A vezetők, a kommunikáció és a rendszerek, folyamatok átláthatósága és igazságossága magasan lekörözi a bér kérdéskörét. A probléma okát azonban a mai napig csak sejtjük. A fő kérdés, hogy mi az, ami valóban motiválja a kékgallérosokat, mi kell ahhoz, hogy maradjanak?

Miért éppen kékgallérosokat?

A termelő vállalatok körében a munkaerő elvándorlása soha nem látott méreteket öltött, a fluktuációs számok az egekben vannak. Akad olyan gyártó cég, amely nem tudja teljesíteni az ügyfelei igényeit, mert nincs embere. Szakmai körökben állandó téma, hogy mi lehet a megoldás a problémára. Viszont eljött az idő, hogy megkérdezzük azokat, akik tényleg megadhatják a választ a kérdéseinkre, és ezek maguk a fizikai dolgozók. Munkavállalói motiváció témában már viszonylag sokféle felmérés született, ám a kékgallérosok körében nem csak Magyarországon, de világszinten sem készült még ilyen szintű felmérés. Pedig ha nem értjük őket, a sötétben tapogatózunk. A megtartó programok nem működnek, ha nem értjük a dolgozók valós motivációit.

Milyen módszerrel dolgozik a kutatás?

Online, maximum 10 perc alatt kitölthető kérdőívvel, amelyet a kitöltők a saját okostelefonjukon, tableten vagy számítógépen is elérnek. Céges támogatók esetén mi is kimegyünk a termelésbe és a dolgozók a kérdőívet támogatásunkkal táblagépen is kitölthetik. A részvételt nyereményjátékokkal ösztönözzük.

Kik tudnak csatlakozni a projekthez?

Minden olyan termelő vállalat, amely érintett a fluktuációs problémában, vagy éppen jobban szeretné érteni a dolgozók motivációját.

Jelentkezem

Mit vár ettől a kutatási eredménytől? Miben fogja támogatni a vállalatok vezetőit ez pontosan?

Az eredmények képesek lesznek felnyitni a vezetők szemét arra, hogy objektíven, 5000 fős merítésből milyen tényezők tűnnek ki, melyek a legfontosabbak napjainkban a kékgalléros munkavállalók számára. Már nem csak találgatunk, hanem tudjuk is majd! Ezáltal a kutatás eredménye olyan eszközt biztosít, amivel tiszta képet kapnak a cég döntéshozói, és el tudnak indulni egy hatékony, célorientált munkaerő-megtartó program kialakításában.

A kutatás iránt érdeklődők az alábbi weboldalon kaphatnak további részleteket, illetve jelentkezhetnek résztvevőnek:

www.fluktuaciokutatas.hu
Jelentkezem
Follow hrportal_hu on Twitter

Így legyél jó HR-es a munkavállalók szemében

Egy HR-essel rosszabb dolog nem is történhet, minthogy a közvélemény szerint ő az, aki semmit sem csinál a cégnél, csak bejár melegedni napi nyolc órában. Azt sokan elfelejtik, hogy anno, amikor megérkeztek a vállalathoz, mennyit segítettünk a beléptetésnél, mennyit talpaltunk azért, hogy valami kikerüljön a munkaszerződésből, stb. Persze, ezek nem látványos dolgok, nem lehet velük nagyot villantani, nem is vésődnek rá a dicsőségtáblánkra.tovább..

  További cikkek
  Megválasztotta első női elnökét a Német Szociáldemokrata Párt (SPD)

  Megválasztotta első női elnökét vasárnapi wiesbadeni kongresszusán a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a kormánypártot ezentúl Andrea Nahles... Teljes cikk

  Ismét sztrájkolnak az Air France dolgozói és a francia vasutasok

  A lakosság továbbra sem támogatja az ágazati tiltakozásokat, az Air France francia légitársaság dolgozói és a francia vasutasok is folytatják... Teljes cikk

  Pénzjutalmat kap az a dolgozó, aki eleget alszik

  Egy amerikai egészségbiztosítási cégnél 137 ezer fontnak megfelelő összeget kap az, aki kipihenten megy dolgozni - írja az NLcafé. Teljes cikk

  Kiss Attila az új elnök-vezérigazgató az E.ON Hungáriánál

  Az E.ON SE Igazgatóságának döntése értelmében Dr. Eric Depluet elnök-vezérigazgatót, aki az cég törökországi üzletágának élén folytatja... Teljes cikk

  Előzetes letartóztatásba helyezték a Porsche egyik vezető menedzserét

  Előzetes letartóztatásba helyezték a német Volkswagen csoporthoz (VW) tartozó Porsche autógyártó társaság egy vezető menedzserét a VW... Teljes cikk

  Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár