Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 9 hónapja

Csatlakozzon Magyarország első átfogó fluktuációkutatásához!

A fluktuáció megbénítja a termelő vállalatokat. Már betanított munkást sem találnak a gyártó cégek, vagy épp külföldi munkavállalókkal kell feltölteniük a hiányt. A szakma a mai napig csak sejti a valódi okokat. A probléma súlyossága ellenére azonban még mindig nem született olyan felmérés, amely objektív adatokkal megtámogatva válaszolná meg a következő kérdéseket: Mi áll a fluktuáció hátterében? Mi kell ahhoz, hogy hosszútávra tervezzen egy kékgalléros munkavállaló?

A HR-Evolution Kft. arra vállalkozott, hogy választ ad a termelő vállalatok legégetőbb kérdéseire egy több mint 5000 fizikai munkavállalót felölelő kutatással. A kutatás szakmai vezetőjével, Csikós-Nagy Katalin fluktuációkezelő-szakértővel beszélgettünk.Magyarország első átfogó fluktuációkutatásába kezdtetek bele. Mi a legfőbb célja a projektnek?

Fókuszáltan fluktuációkezeléssel foglalkozunk és a projektjeink rámutattak: a fluktuációs probléma nagyon összetett, a munkaerő megtartásának csak egy kis szelete a bér rendezése. A munkavállalók attitűdje megváltozott, sokkal könnyebben, gyorsabban váltanak. De vajon miért? Mi áll ez mögött?

Több szakértőtől hallottuk már, hogy az új generációnak már nem elég a stabil, biztos állás és a jó fizetés. Ma már célt, értelmet kell adnunk a munkának, fejlődési lehetőségre, elismerésre vágynak. Ugyanakkor nincsenek kézzel fogható adataink mindennek az alátámasztására, sőt, kékgallérosokra vonatkozóan még inkább sötétben tapogatózunk.
A kutatás célja, hogy valós, objektív adatokkal válaszoljuk meg a termelő vállalatok legsürgetőbb kérdéseit. Mi miatt hagyja ott egy fizikai munkavállaló a munkahelyét? Mi lehet a munkavállalók megtartásának kulcsa? Milyen a külföldi munkavállalási kedve a kékgalléros dolgozói rétegnek? Mit várnak ők a vállalatoktól?Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk küzdeni a fluktuáció ellen, meg kell értetnünk a helyzet mögött álló valós okokat. Ehhez ad eszközt a kutatás, akár cégekre szabottan is.

Mit sejtünk, mire keressük az objektív alátámasztásokat?

Az már tisztán látható, hogy bár a bér kritikus kérdés, nem ez a fő oka a munkavállalók távozásának. A kutatást megelőzte egy kékgalléros, elszállásoltatott munkavállalók körében végzett fókuszcsoportos interjú. A csoportos beszélgetés során elhangzott vélemények közös nevezője az emberi bánásmód iránti vágy volt. A vezetők, a kommunikáció és a rendszerek, folyamatok átláthatósága és igazságossága magasan lekörözi a bér kérdéskörét. A probléma okát azonban a mai napig csak sejtjük. A fő kérdés, hogy mi az, ami valóban motiválja a kékgallérosokat, mi kell ahhoz, hogy maradjanak?

Miért éppen kékgallérosokat?

A termelő vállalatok körében a munkaerő elvándorlása soha nem látott méreteket öltött, a fluktuációs számok az egekben vannak. Akad olyan gyártó cég, amely nem tudja teljesíteni az ügyfelei igényeit, mert nincs embere. Szakmai körökben állandó téma, hogy mi lehet a megoldás a problémára. Viszont eljött az idő, hogy megkérdezzük azokat, akik tényleg megadhatják a választ a kérdéseinkre, és ezek maguk a fizikai dolgozók. Munkavállalói motiváció témában már viszonylag sokféle felmérés született, ám a kékgallérosok körében nem csak Magyarországon, de világszinten sem készült még ilyen szintű felmérés. Pedig ha nem értjük őket, a sötétben tapogatózunk. A megtartó programok nem működnek, ha nem értjük a dolgozók valós motivációit.

Milyen módszerrel dolgozik a kutatás?

Online, maximum 10 perc alatt kitölthető kérdőívvel, amelyet a kitöltők a saját okostelefonjukon, tableten vagy számítógépen is elérnek. Céges támogatók esetén mi is kimegyünk a termelésbe és a dolgozók a kérdőívet támogatásunkkal táblagépen is kitölthetik. A részvételt nyereményjátékokkal ösztönözzük.

Kik tudnak csatlakozni a projekthez?

Minden olyan termelő vállalat, amely érintett a fluktuációs problémában, vagy éppen jobban szeretné érteni a dolgozók motivációját.

Jelentkezem

Mit vár ettől a kutatási eredménytől? Miben fogja támogatni a vállalatok vezetőit ez pontosan?

Az eredmények képesek lesznek felnyitni a vezetők szemét arra, hogy objektíven, 5000 fős merítésből milyen tényezők tűnnek ki, melyek a legfontosabbak napjainkban a kékgalléros munkavállalók számára. Már nem csak találgatunk, hanem tudjuk is majd! Ezáltal a kutatás eredménye olyan eszközt biztosít, amivel tiszta képet kapnak a cég döntéshozói, és el tudnak indulni egy hatékony, célorientált munkaerő-megtartó program kialakításában.

A kutatás iránt érdeklődők az alábbi weboldalon kaphatnak további részleteket, illetve jelentkezhetnek résztvevőnek:

www.fluktuaciokutatas.hu
Jelentkezem
Follow hrportal_hu on Twitter

A toborzás sikere = növekvő marketing büdzsé?

Napjaink egyik egyre inkább terjedő véleménye szerint a toborzás gyakorlatilag marketing munkaként értelmezhető. Az vállalatok HR osztályai és munkaerő-közvetítő / fejvadász cégek napi szinten marketing munkát végeznek, amikor különböző felületeken, különböző szövegekkel, képekkel, levelekkel igyekeznek nem csak felkelteni a pályázók figyelmét, de „el is adni” számukra a pozíciókat.tovább..

  További cikkek
  Az eddigi legnagyobb sztrájkra készülnek a Ryanair-nél

  A Reuters hírügynökség értesülései szerint jövő szerdán és csütörtökön 600 járatát törli a légitársaság, mert a dolgozók sztrájkba... Teljes cikk

  Az ukrán kormány megtiltotta az állami vállalatoknak, hogy nagy összegű prémiumokat adjanak

  Megtiltotta az ukrán kormány az állami vállalatoknak, hogy jutalomként nagy összegű bónuszokat fizessenek alkalmazottaiknak az ország jelenlegi... Teljes cikk

  A toborzás sikere = növekvő marketing büdzsé?

  Napjaink egyik egyre inkább terjedő véleménye szerint a toborzás gyakorlatilag marketing munkaként értelmezhető. Az vállalatok HR osztályai és... Teljes cikk

  Négymilliárdos adócsalási ügyben 50 ember ellen emeltek vádat

  Vádat emeltek ötven ember ellen Bács-Kiskun megyében, mert egy számlázási láncon keresztül több mint négymilliárd forint adót csaltak el. A... Teljes cikk

  Halálos munkabaleset Mosonmagyaróváron

  Mosonmagyaróváron, a Mofém-gyár területén életét vesztette egy 23 éves munkás, akit egy bontásra ítélt vasbeton szerkezet temetett maga alá -... Teljes cikk

  Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár