Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 13 hónapja

Csatlakozzon Magyarország első átfogó fluktuációkutatásához!

A fluktuáció megbénítja a termelő vállalatokat. Már betanított munkást sem találnak a gyártó cégek, vagy épp külföldi munkavállalókkal kell feltölteniük a hiányt. A szakma a mai napig csak sejti a valódi okokat. A probléma súlyossága ellenére azonban még mindig nem született olyan felmérés, amely objektív adatokkal megtámogatva válaszolná meg a következő kérdéseket: Mi áll a fluktuáció hátterében? Mi kell ahhoz, hogy hosszútávra tervezzen egy kékgalléros munkavállaló?

A HR-Evolution Kft. arra vállalkozott, hogy választ ad a termelő vállalatok legégetőbb kérdéseire egy több mint 5000 fizikai munkavállalót felölelő kutatással. A kutatás szakmai vezetőjével, Csikós-Nagy Katalin fluktuációkezelő-szakértővel beszélgettünk.Magyarország első átfogó fluktuációkutatásába kezdtetek bele. Mi a legfőbb célja a projektnek?

Fókuszáltan fluktuációkezeléssel foglalkozunk és a projektjeink rámutattak: a fluktuációs probléma nagyon összetett, a munkaerő megtartásának csak egy kis szelete a bér rendezése. A munkavállalók attitűdje megváltozott, sokkal könnyebben, gyorsabban váltanak. De vajon miért? Mi áll ez mögött?

Több szakértőtől hallottuk már, hogy az új generációnak már nem elég a stabil, biztos állás és a jó fizetés. Ma már célt, értelmet kell adnunk a munkának, fejlődési lehetőségre, elismerésre vágynak. Ugyanakkor nincsenek kézzel fogható adataink mindennek az alátámasztására, sőt, kékgallérosokra vonatkozóan még inkább sötétben tapogatózunk.
A kutatás célja, hogy valós, objektív adatokkal válaszoljuk meg a termelő vállalatok legsürgetőbb kérdéseit. Mi miatt hagyja ott egy fizikai munkavállaló a munkahelyét? Mi lehet a munkavállalók megtartásának kulcsa? Milyen a külföldi munkavállalási kedve a kékgalléros dolgozói rétegnek? Mit várnak ők a vállalatoktól?Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk küzdeni a fluktuáció ellen, meg kell értetnünk a helyzet mögött álló valós okokat. Ehhez ad eszközt a kutatás, akár cégekre szabottan is.

Mit sejtünk, mire keressük az objektív alátámasztásokat?

Az már tisztán látható, hogy bár a bér kritikus kérdés, nem ez a fő oka a munkavállalók távozásának. A kutatást megelőzte egy kékgalléros, elszállásoltatott munkavállalók körében végzett fókuszcsoportos interjú. A csoportos beszélgetés során elhangzott vélemények közös nevezője az emberi bánásmód iránti vágy volt. A vezetők, a kommunikáció és a rendszerek, folyamatok átláthatósága és igazságossága magasan lekörözi a bér kérdéskörét. A probléma okát azonban a mai napig csak sejtjük. A fő kérdés, hogy mi az, ami valóban motiválja a kékgallérosokat, mi kell ahhoz, hogy maradjanak?

Miért éppen kékgallérosokat?

A termelő vállalatok körében a munkaerő elvándorlása soha nem látott méreteket öltött, a fluktuációs számok az egekben vannak. Akad olyan gyártó cég, amely nem tudja teljesíteni az ügyfelei igényeit, mert nincs embere. Szakmai körökben állandó téma, hogy mi lehet a megoldás a problémára. Viszont eljött az idő, hogy megkérdezzük azokat, akik tényleg megadhatják a választ a kérdéseinkre, és ezek maguk a fizikai dolgozók. Munkavállalói motiváció témában már viszonylag sokféle felmérés született, ám a kékgallérosok körében nem csak Magyarországon, de világszinten sem készült még ilyen szintű felmérés. Pedig ha nem értjük őket, a sötétben tapogatózunk. A megtartó programok nem működnek, ha nem értjük a dolgozók valós motivációit.

Milyen módszerrel dolgozik a kutatás?

Online, maximum 10 perc alatt kitölthető kérdőívvel, amelyet a kitöltők a saját okostelefonjukon, tableten vagy számítógépen is elérnek. Céges támogatók esetén mi is kimegyünk a termelésbe és a dolgozók a kérdőívet támogatásunkkal táblagépen is kitölthetik. A részvételt nyereményjátékokkal ösztönözzük.

Kik tudnak csatlakozni a projekthez?

Minden olyan termelő vállalat, amely érintett a fluktuációs problémában, vagy éppen jobban szeretné érteni a dolgozók motivációját.

Jelentkezem

Mit vár ettől a kutatási eredménytől? Miben fogja támogatni a vállalatok vezetőit ez pontosan?

Az eredmények képesek lesznek felnyitni a vezetők szemét arra, hogy objektíven, 5000 fős merítésből milyen tényezők tűnnek ki, melyek a legfontosabbak napjainkban a kékgalléros munkavállalók számára. Már nem csak találgatunk, hanem tudjuk is majd! Ezáltal a kutatás eredménye olyan eszközt biztosít, amivel tiszta képet kapnak a cég döntéshozói, és el tudnak indulni egy hatékony, célorientált munkaerő-megtartó program kialakításában.

A kutatás iránt érdeklődők az alábbi weboldalon kaphatnak további részleteket, illetve jelentkezhetnek résztvevőnek:

www.fluktuaciokutatas.hu
Jelentkezem
Follow hrportal_hu on Twitter

Csökken a ki nem fizetett számlák összege a magyar gazdaságban

A Magyarországon működő közép és nagyvállalatok között a halasztott fizetést adó cégek 89%-ának volt nem fizető ügyfele az elmúlt évben - derült ki a 3. Országos Kereskedelmi Hitelkockázati Konferencián. Az „Illúzió és valóság az üzleti életben” alcímű rendezvényen a hazai élet közel 150 meghatározó vállalatának kockázatkezeléssel foglalkozó vezetői vettek részt. Bár a cégek fizetési hajlandósága hazánkban javult az elmúlt években, az Európai Uniós átlagot jelentősen meghaladó utólagos fizetésű számlaarány stratégiai fontosságúvá tette a kockázatkezelés területét. tovább..

További cikkek
Most egy IX. kerületi gimnáziumban mondott fel 15 tanár

Egy újabb botrányos igazgatóválasztás miatt áll a bál, ezúttal a IX. kerületi Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnáziumban. Teljes cikk

A parlamentekben is éri zaklatás a nőket

A női politikusok és parlamenti dolgozók fele állítja, hogy érte már zaklatás vagy fenyegették meg nemi erőszakkal. Mindezt úgy, hogy közben a... Teljes cikk

Riválisa ügyfeleit próbálta lenyúlni az Amazon

Az Amazon emberei visszaéltek a versenytárs levelezőrendszerével, a rivális eBay eleadóival vették fel a kapcsolatot. Ezzel piaci szabályokat is sértettek. Teljes cikk

Vártnál nagyobb mértékben csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Elemzők által vártnál nagyobb mértékben csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma a múlt héten az Egyesült Államokban. Teljes cikk

A BMW üzemi tanácsai is nyitottak a debreceni beruházásra

A BMW üzemi tanácsai is nyitottak arra, hogy a vállalat autógyárat építsen Debrecenben - mondta Palkovics László innovációs és technológiai... Teljes cikk