Szerző: Berta László
Megjelent: 5 éve

Cseréljünk otthont - így is lehet nyaralni

Elcseréli otthonát külföldiekkel. 150 országból 50 ezer csereutazó oldja meg így rövidebb-hosszabb külföldi utazását, összesen évente körülbelül 60 000 alkalommal - hirdeti a HomeExchange.com, melynek alapítója egy amerikai utazó, Ed Kushins a haditengerészetnél dolgozott, majd egy légitársaság marketingjét intézte, és 22 éve kezdte szervezni mások csereútjait is.

Kérem a bébiszittered

Egy család a Karib-szigetekről jönne Magyarországra, de vannak közelebbi célok is, budapestiek cserélnek lakást gyulaiakkal. A variációs lehetőségek száma végtelen, azonban összesen háromféle cserelehetőség van: szimultán csere - amikor a két csereotthon utazó egy időben utazik egymás otthonába; a nem szimultán csere - amikor második otthont vagy nyaralót cserélnek az utazók és találkoznak is egymással; a vendéglátó utazás - amikor csereotthon partnerünk otthonában úgy élünk, hogy közben vendéglátónk is ott tartózkodik. A klasszikus otthoncsere az alap, de előfordul, amikor valaki felajánlja azt, és végül nem rándul át ahhoz, aki nála lakik. Tipikus esetben inkább ingyen bocsátja rendelkezésre több héten át üresen álló lakását, házát, nehogy távollétében kirámolják, mert egy jól leinformált utazóban meg lehet bízni. A fiatalok, felsőoktatásban tanulók gyakran együtt laknak és buliznak, ők leginkább a couchsurfing oldalát látogatják.

Ildi és Steve


Számít az életkor és családi állapot is, egykori couchsurfing utazókból lehetnek a már megszokott kényelemre, külön hálóra és gyerekszobára igényt tartó kisgyerekükkel kalandozók, akik saját otthunkat cserélgetik külföldiekkel. Szigeti Ildi és amerikai férje, Steve az átlagosnál sokkal kényelmesebben szervezi utazásait. Négyéves gyerekükkel útnak indulva nem hurcolnak játékokat, biciklit, mert olyan családok otthonait választják ki, ahol mindez megvan. Tudnak olyanról is, amikor csereotthon utazók bébiszittert is "cseréltek", és az autócsere sem ritka jelenség.

Egy szoba árán

A mozgalomból két évtized alatt vállalat lett. Kushin közelében hárman dolgoznak, legnépesebb az IT részlegük és 21 országban 50 helyi képviselő foglalkozik a tanácsadással, akik maguk is csereotthon utazók. A program ma már több millió dollárt hozó üzlet. Amerikában pillanatnyilag 11 861 aktív tag van, az éves tagsági díj 100 dollár, a magyar ennek körülbelül a fele, 11 300 Ft, kevesebb, mint egy szállodai szoba ára. Magyarországon egy csereotthon képviselő és egy PR-os dolgozik a kétszáz fős magyar közösség informálásán és bővítésén. A magyarok egyelőre kevésbé nyitottak a cserére, azért, hogy többen kedvet kapjanak, májusban megtartották első találkozójukat.A népesség arányaihoz mérten a dánok a legnagyobb csereutazók, Szigeti Ildi több mint 20 éves világjárása alatt sok csereotthonos művésszel és újságíróval találkozott. Ez a megoldás első hallásra sokakban nem ébreszt bizalmat, ezen Szigeti szerint a csereotthon szervezése közben szerzett tapasztalat változtatni fog. Minden a kölcsönösségen múlik: "míg én a te otthonodban, addig te az enyémben laksz" - mondja, de azért nem árt az óvatosság.

Kushin szerint ez a legkényelmesebb és legérdekesebb módja az utazásnak, és emellett több ezer dollárt lehet vele spórolni. Ezt Szigeti Ildi is megerősíti. 4 hetet töltött családjával Cipruson egy tengerparti nyaralóban teljesen ingyen, a szálláson körülbelül félmillió forintot spórolva. A tulajdonosok információs anyagokat adnak a lakásukról, hogy mi hol található a konyhában, hol érdemes bevásárolni, mit érdemes megnézni a környéken. Gyakori, hogy a vendégek a konyhaasztalon találják a házigazda receptkönyvét a környékbeli piacok, üzletek címével, mivel a csereutazók felszerelt konyhában főznek, a hozzávalókat pedig helyben veszik meg. A költségek csökkentése magával hozza, hogy hosszabb időt lehet külföldön tölteni.Bizalmi kérdés

Szigeti Ildi 26 éve még stoppal indult el Magyarországról Londonba a vendéglátó válaszának megérkezése előtt, ugyanis akkoriban levélben küldték egymásnak a meghívásokat a Servas programon keresztül. Érkezésekor telefonált, hogy korábban érkezett, de ez sem jelentett gondot, azonnal beköltözhetett. Az internet megjelenése óta minden megváltozott. A Csereotthon regisztrációs felületén a tagok képes profilt készítenek magukról, otthonukról, és zárt rendszeren belül szervezik cseréiket. A regisztráció előtt bárki megnézheti, hogy úti célpontján hány csereotthon tag van. Hosszú skype interjúkat készítenek egymással, közben körbemennek a lakásban, minden szobát megmutatnak az érdeklődőnek. Arról, hogy valaki valós infókat adott-e magáról, jó eszköz a facebook profil ellenőrzése, ami megszokott műveletnek számít. Egy utazás 10-15 óra előkészítő munkát igényel. A "Húha beengedek egy idegent a lakásomba" érzés helyett szinte barátként köszöntik egymást, amikor találkoznak. Ha egyáltalán találkoznak. Gyakori megoldás, hogy otthagyják valahol a lakáskulcsot, és nem várják meg a vendégek érkezését. Szigeti Ildi sokszor megbeszélt helyen, barátoknál vagy helyi boltban hagyja a csereotthon utazók számára a kulcsokat. 10 év óta senki nem élt vissza azzal, hogy használhatta az otthonát, amit a családi nyaralásuk ideje alatt ingyen adnak.
Csereotthonos utazók Magyarországon

Ildit az emberek nyitottsága fogta meg elsősorban, ennek az életformának köszönheti, hogy megtanult angolul, olyannyira, hogy angol metodikát tanított az ELTE-n. Kiemelte, hogy középszintű idegennyelvtudás nélkül nem lehet élvezni a csereotthonos utazás lényegét, az élményszerzést, kapcsolatteremtést, más emberek megismerését. Az idegennyelvtudás meghatározza és egyben szűri ezt a közösséget. Szigetiék tavaly például két stand-up-os holland srácot fogadtak be fővárosi otthonukba, majd meghívták őket balatoni nyaralójukba is, felejthetetlen, mennyit nevettek együtt. De Szigeti és párja sem átlagos, Ildi és Steve szenvedélyes túrázó, olyannyira, hogy egy erdőben házasodtak össze, és minden év novemberében itt tartják házassági évfordulójukat, amihez egy alkalommal ciprusi csereotthonos barátaik is csatlakoztak.
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter