Szerző: Kertész Dalma
Megjelent: 7 éve

Disneyland Paris: a HR-nek minden területhez értenie kell

images

images

- Milyen szerepet játszik a HR a Disneyland Paris életében? Mekkora stratégiai szerep jut neki?

- A HR-nek rendkívül jelentős súlya van, a Disneyland Paris tulajdonképpen egy "HR ipar". Az intézmény életének elmúlt húsz évében több mint 250 millió látogató járt nálunk Európa minden országából. Több mint 14 500 munkavállalót foglalkoztatunk, akik körülbelül ötszáz szakmát képviselnek. Az alkalmazottak száz különböző ország állampolgárai és összesen legalább húsz nyelven beszélnek. Ilyen létszámok mellett adja magát, hogy a HR szerepe mennyire fontos.

- Mekkora a HR gárda, vagyis hány fő dolgozik humán erőforrás területen?

- 450-en vannak a HR-ben.

Jean Noel Thiollier
- A nemzetközi turisták nagy aránya miatt fontos a vállalatuknak, hogy a munkatársi gárda is nemzetközi legyen, ezért vannak most Magyarországon. Fontos, hogy a HR csapat is "sokszínű" legyen?

- Igen, a humán erőforrás csapat diverzitása különösen fontos, de nemcsak nemzeti szinten, hanem szakterületeket illetően is. Például jogi, kereskedelmi területekről veszünk fel embereket a HR-be, ahol aztán képzések során elsajátítják a szakma csínját-bínját. Nagy jelentősége van, hogy a HR-esek látásmódja széleskörű legyen, hogy minden területhez értsenek, hiszen nekik kell menedzselniük a menedzsereket, a legfőbb döntéshozókat.

- Mi a HR politikájuk legfontosabb alapelve?

- A legfontosabb dolog a transzparencia, az átláthatóság a dolgozókkal szemben. Nagyon sok időt és energiát fordítunk HR képzésre. Minden HR-es meg kell, hogy értse a kommunikáció, az információáramlás fontosságát. Tudniuk és érezniük kell, hogy ha jól dolgoznak, akkor a többi munkatárs is jól dolgozik, a látogatók pedig elégedettek lesznek.

- Mi jelenti a legnagyobb kihívást Önnek, mint HR vezetőnek?

- A legnagyobb kihívás a humán erőforrás képzése, az állandó fejlődési lehetőségek biztosítása. A legnagyobb megtartó erő a munkaerő számára a horizontális vagy vertikális mobilitás lehetősége a szervezetben. Mindeközben pedig az egységet is meg kell tartani, ami nem egyszerű ekkora létszámok mellett. A jelenlegi legnagyobb konkrét feladat az új Disney park megnyitása Sanghajban. Fel kell készíteni azokat a kollégákat, akik kimennek felkészíteni a kinti leendő kollégákat.

- Tudjuk a diverzitás, a sokszínűség előnyeit, de ennek megvannak a maga hátrányai is. Ahogy Ön is említi, kihívás megőrizni az egységet. Mi ennek a titka?

- A sokszínűség nemcsak nemzeti. Nem, életkor, származás - bármire gondolhatunk. Az összetartás titka a cég kultúrája. Sokszor mondjuk a vállalatnál, ha valami nem működik rendesen, koncentráljunk arra, amit a Disney önmagában jelent. A Disney világát mindenfele ismerik, mindenfele hallunk róla, hamar a hatása alá lehet kerülni. Ez az a dolog - nevezzük Disney-varázsnak - ami begyógyítja a sebeket, amelyeket egy szervezeti probléma okozhat. Varázslatos nem?

- Ezt a Disney élményt "lopták bele" a toborzási módszerekbe is az elmúlt két napban Budapesten. (A jelentkezők március 11-én hétfőn Budapest közepén a Hősök terén találkoztak, ahol a két híres Disney hős, Bernard és Bianca szerepébe kellett beleképzelni magukat. A legjobb detektívekhez méltóan, találós kérdések segítségével nyomozták ki, hol lesz az állásinterjú helyszíne, ahol találkoztak a Disneyland Paris toborzó szakembereivel.)
Miért pont Magyarország?
A Disneyland Paris a korábbi pozitív tapasztalatoknak köszönhetően úgy döntött, a jövőben folyamatosan jelen kíván lenni Magyarországon, mint munkaadó - jelentette be Jean Noel Thiollier HR igazgató március 12-én, a kétnapos budapesti toborzást lezáró sajtótájékoztatón. A budapesti állomás egy európai toborzó roadshow részét képezte. A HR vezető elmondta, meg vannak elégedve a magyar munkakeresők felkészültségével, tapasztalataik szerint nagyon jó a magyar álláskeresők nyelvtudása. Ezt is bizonyítja, hogy az első napon 48 jelentkezővel ismerkedtek meg a Disneyland Paris menedzserei, és mindössze nyolc esetben kellett elutasító döntést hozni. A kiválasztás legfontosabb szempontja a nyelvtudás volt, ami az anyanyelven kívül legalább két idegen nyelv ismeretét jelentette, a másik fő szempont a "rendelkezésre állási képesség", vagyis, hogy mennyire rugalmas az illető jelenlegi időbeosztása. A magyarországi toborzás novemberben folytatódik.


- Igen, ez is azt a célt szolgálja, hogy megmutassuk, milyen a Disney világ. Mindenhol speciális módon zajlanak az interjúk, hogy ne legyen sablonos. Így próbáljuk oszlatni a feszültséget, melyet a hagyományos állásinterjúk jelentenek. A nyomozó egérpárosra, Bernard és Biancára pedig azért esett a választás, mert Bianca egy magyar kisegér, erre reflektálunk tulajdonképpen. Ezen a "nyomozáson" egyébként nem volt pontozás, ez csak játék.

- Kilépve egy kicsit a varázslatból, hogyan látja a francia munkaerőpiac helyzetét? Magyarországon cseppet sem rózsás a helyzet, magas munkanélküliséggel küzdünk, ahogy Nyugat-Európában mindenhol, nálunk is egekben a pályakezdő álláskeresők száma. Mennyire érzékelhető probléma ez Önöknél, miként próbál például a francia kormány javítani a helyzeten?

- Franciaországban is kiemelt probléma a munkanélküliség, különösen a hosszú ideje inaktív munkakeresők problémája súlyosodik, illetve, ahogy említette, a fiatalok vannak még nehéz helyzetben. A hosszú távú munkanélküliségből való kitörést sajnos nem segíti a segélyezési politika. A nálunk kapható segélyekből nem túl jó színvonalon, de meg lehet élni.
A munkanélküliségi ráta immár 24 hónapja emelkedő tendenciát mutat nálunk, Magyarországhoz hasonlóan tehát nem rózsás a helyzet. Mondjuk tény, hogy a francia ipar húzóereje miatt mi valamivel biztosabb lábakon állunk. Én a problémákért egy kicsit a rugalmatlan francia munkajogot is hibásnak tartom. Munkajogunk nagyon erősen védi a dolgozót, így a munkáltatókon nagy a teher. A munkaadók és munkavállalók közötti kapcsolat pedig tele van konfliktusokkal és feszültséggel. Egy rugalmasabb jogi szabályozás valószínűleg több munkahelyet is jelentene. Azt nem tudom, hogy a dolgozóknak is jobb lenne-e, de például Angliában sokkal flexibilisebb a munkajog, és ott javul a helyzet. Egyelőre Franciaországban nem várható ebben változás.

A Disneyland Paris három fő területen várja folyamatosan az álláskeresőket:
- Szezonális munkák, ahol feltétel a kiváló nyelvtudás és az elkötelezettség a Disney világa iránt. A vállalat hozzájárul a dolgozók úti-, és szállásköltségéhez. A fizetés bruttó 1600 euró havonta, ez nettóban körülbelül 1200 eurót jelent. Azoknak, akik maradni szeretnének, előrelépési lehetőséget kínál a cég.
- Szakmunkák, amelynek választéka hatalmas, hiszen a Disneyland Paris ötszáz szakterületre keres jelentkezőket lovásztól, orvoson át mérnökig. Ezen munkák esetében tapasztalat szükséges. A fizetések a tapasztalattól és a munkakörtől függően nagyon változóak.
- Gyakornoki munkák, egyetemistáknak és tanulóknak. Itt a cél olyan munkavállalók kinevelése, akik később állandó munkatársai lesznek az intézménynek. A gyakornokok körülbelül 400 eurót kapnak havonta. A Disneyland Paris szakemberei magyarországi tartózkodásuk alatt magyar oktatási intézményekkel is felvették a kapcsolatot, és külföldi gyakorlati lehetőségekkel kapcsolatban kezdeményeztek együttműködést.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Minőség vagy mennyiség?

Mondják, hogy megváltozott a munkaerőpiac - legalább ennyire fontos, hogy nemcsak a munkaerőpiac, de a munkaerő is alaposan megváltozott. Már... Teljes cikk

Mivel csábítható el a munkavállaló?

Már nem igaz, hogy a jó fizetés mindent visz. Legtöbbre a személyre szabott ajánlatokat értékelik az emberek egy munkahelyválasztásnál - ez a fő... Teljes cikk

Élményadatok segítik a munkáltatókat a munkavállalói élmény javításában

A HR legaktuálisabb kihívásairól, az agilis szervezeti átalakulásról, a változásmenedzsmentről és a munkavállalói élmény fejlesztéséről... Teljes cikk