Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 10 hónapja

Egy parkolóhely mindig van!

Laptop, fakanál, tűsarok - képtelenség egy időpontban minden szerepben helyt állni. A nők tudatos karriermenedzsmentje révén azonban sikerülhet külső-belső harmóniát teremteni. Tippek maximalistáknak.

images

„Gimis koromban nyaranta fagyit árultam. Amíg csak háromféléből lehetett választani, pörgés volt, amint harmincféle lett, kígyózni kezdtek a sorok: az emberek alig tudtak választani. Ilyesmit tapasztalhatunk a nők karriermenedzsmentje terén is” - kezdi Kristóf Györgyi, a Hammel & Hochreiter üzleti és vezetői tanácsadó cég ügyvezetője. Alkalmazott, felsővezető, vállalkozó, külső szakértő, családi cégben dolgozó - ma már számtalan életforma közül választhatnak a nők is. Éppen ez a nehéz.

Lekvárt főz, súlyt emel

A szakmai út tervezését a nőknek már a huszas éveikben el kell kezdeni, mert a harmincas években már azt esszük, amit főztünk. Persze változtatni, váltani sosem késő, a lényeg, hogy tudatosan tegyük azt! Akinek családja van a legnagyobb buktatót az jelenti számára, hogy összes szerepükben azonos hatékonysággal egy időpillanatban akarnak helyt állni. „Tanácsom: make or buy, azaz döntsd el, mi az, amit Te csinálsz és mi amit „delegálsz” vagy „kiszervezel”. Ehhez persze szükséges egy támogató, de legalább egy együttműködő partner. Ugyanis nem lehet egy időpontban lekvárt főzni, edzeni, gyereket nevelni, karriert építeni, házasságot megtartani.” A női vezetőknek általában kevesebb beosztottja van, kevesebb kapcsolatépítő programra járnak. Sokat dolgoznak, ahelyett, hogy dolgoztatnának vagy koordinálnának.

Érdemes a karriertervezésnél figyelembe venni, hogy a gyerekek óvodás évei alatt lehet a legtöbbet egy napon belül tömbösítve dolgozni, amikor még nincs különóra, logisztika. A suli alatt minden páratlan év nehéz, a férjeket pedig úgy 39 éves kor körül éri el az életközepi válság, ezekre az életszakaszokra is készülni kell.

„A nőknek mindig párhuzamosan kell tervezniük aszerint, hogy mit csinál éppen a férjük, partnerük és mekkorák a gyerekek. Hiszen ha ők nem tartják meg a családot, akkor senki! A külsős vagy belsős legyek? - kérdéshez mindezt át kell gondolni. A sorsunk a személyiségünk és az önismeretünk következménye, a jó hír: mindkettő fejleszthető.”

Lángos sütés helyett

Minden élethelyzethez meg kell választani a munkatempót, munkahelyet. Amikor kicsi a gyerek, akkor lehet a szakmában maradva otthonról dolgozni. Vezetőként szóba jöhet az interim menedzsment szolgáltatás igénybevétele, de interim menedzseri feladatok ellátására is adódhat lehetőség egy másik élethelyzetben, a külsős életformához illeszkedő profil esetén. A lényeg, hogy ismerjük meg a lehetőségeket!

Ebben is segít a Hammel & Hochreiter által kidolgozott Compass program, melynek célja, hogy a nők számára is lerövidítse az útkeresés időszakát.

„Noha azt megúszni nem lehet, azonban fontos segítség a személyes konzultációkból és online tesztekből álló program. A folyamat során fény derül a részt vevő szakmai és személyes profiljára, kompetenciáira, de arra is, hogy a meglévő adottságokból a piac mit értékel, azaz mire mutatkozik kereslet” - hangsúlyozza a szakember. Utóbbi nagyon fontos: gyakori hiba ugyanis, hogy kitalálja magát valaki, ám arra a szolgáltatásra vagy termékre egyszerűen akkor éppen nincs igény vagy fizetőképes kereslet a piacon. Az önmegvalósítás sokaknak olyan mint a levegő, nagyon fontos valóban, de a napvégén az árbevétel és a profit is számít. Átlagosan, segítség nélkül másfél évig is tarthat, amíg valaki megtalálja a kvalitásainak és elvárásainak megfelelő cégkultúrát, iparágat, pozíciót, és - ami elsősorban a nők, családanyák számára lényeges - a megfelelő lokációjú munkahelyet.

A program nyomán viszonylag rövid idő alatt kikristályosodik, hogy külsős vagy belsős pozíció felelhet meg inkább az adott élethelyzetnek. „Lerövidítjük az elemzési fázist, majd „becsomagoljuk”, azaz újramárkázzuk Ügyfelünket”.

Fotó: Pixabay
Kristóf Györgyi
Hammel & Hochreiter
Business & Management Consulting
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Egy férfi éveken keresztül vett fel jogosulatlanul családi pótlékot

Vádat emelt az ügyészség Szegeden egy szerb férfi ellen, aki három Szerbiában lakó gyermeke után több mint öt éven keresztül vett föl... Teljes cikk

Fiktív számlákat kiállító bűnszervezetet számolt fel a NAV

Fiktív számlákat kiállító bűnszervezetet számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a házkutatások során több gépfegyvert és pisztolyt is... Teljes cikk

Brexit - Elutasították a kilépés feltételeiről szóló megállapodást

A várakozásoknak megfelelően hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit)... Teljes cikk

Nyolc németországi nemzetközi repülőtéren lesz sztrájk

Nyolc németországi nemzetközi repülőtéren tartanak sztrájkot kedden a biztonsági szolgálatok dolgozói, Frankfurt és Hamburg mellett Münchenben,... Teljes cikk

Valószínűbb a Brexit elmaradása, mint a megállapodás nélküli kilépés

Theresa May brit miniszterelnök szerint katasztrofális mértékben károsítaná a politikába vetett bizalmat, ha nem teljesülne a brit EU-tagság... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár