kapubanner for mobile
Megjelent: 6 hónapja

Egyre többen váltanak munkahelyet a környezetvédelem miatt

Egyre növekszik azoknak a munkavállalóknak a száma, akik azért váltanak munkahelyet, mert nem értenek egyet az aktuális vállalat környezetvédelmi elveivel és szabályaival, ők a "klíma kilépők". A jelenségre a cégeknek is reagálniuk kell, hiszen a felmondások növekvő száma PR szempontból is hátrányos lehet.

Egyre többen hagyják ott a munkájukat a környezetvédelem miatt-

Egyre több munkavállaló dönt úgy, hogy kilép munkahelyéről, ha a vállalat környezetvédelmi értékei nem egyeznek a sajátjaikkal – írja a BBC.

Steffen Krutzinna jövedelmező karriert futott be energiakereskedőként a kölni Next Kraftwerke vállalatnál. "Teljes mértékben elköteleztem magam a munkám mellett, és szuperül éreztem magam a csapatomban és a kollégáimmal" - mondja a 38 éves férfi. Júniusban azonban, amikor az anyavállalat, a Shell bejelentette, hogy módosít az olajkitermelés csökkentésére vonatkozó környezetvédelmi stratégiáján, Krutzinna gyors és egyértelmű döntést hozott, és benyújtotta felmondását. "Úgy érzem, hogy ez komoly változást jelent a vállalati értékekben, és a rövid távú nyereség a társadalmi és környezeti felelősségvállalás elé került a vállalatnál" - osztotta meg a LinkedIn-en. "Nem akarok ennek a része lenni, ezért kiszállok".

Krutzinna része a "klíma kilépők" növekvő trendjének: a dolgozók otthagyják azokat a vállalatokat, amelyek környezetvédelmi politikája ellentétes a saját értékrendjükkel. A Supercritical kutatása szerint a megkérdezett 2000 brit irodai dolgozó 35%-a nyilatkozott úgy, hogy hajlandó felmondani a munkáltató gyenge klímavédelmi intézkedései miatt, és ez az arány a Z generációs munkavállalók körében 53%-ra emelkedett. Paul Polman, az éghajlat-politikai harcos, az Unilever korábbi vezérigazgatója szerint a klímaváltozással kapcsolatos munkahelyváltás ma sokkal elterjedtebb, mivel a válságok, amelyekkel szembe kell néznünk, "egzisztenciálisak".

"Szó szerint az emberiség jövőjéről beszélünk" - mondja. Polman, akinek az Unilever éghajlatvédelmi tevékenységének jelentős javulását tulajdonítják, hozzáteszi, hogy a mai munkavállalók sokkal tudatosabbak az éghajlatvédelemmel kapcsolatban, mint a múltban. "Az emberek felismerik, hogy néhány jó üzleti kezdeményezés és a vállalati társadalmi felelősségvállalás (CSR) nem elég. Olyan vállalkozásokra van szükségünk, amelyek a világ problémáinak megoldásán dolgoznak, ahelyett, hogy létrehoznák azokat." Polman 2023-as felmérése, amelyet 4000 alkalmazott körében végzett az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban, kimutatta, hogy az alkalmazottak kétharmada aggódik a környezetvédelem miatt, és azt szeretné, ha a vállalatok, ahol dolgoznak, erőteljesebben lépnének fel ezzel kapcsolatban, és a munkavállalók fele hajlandó lenne felmondani, ha úgy látja, hogy nem megfelelőek a környezetvédelmi szabályok.

A lobbi erős formája

Az 52 éves Caroline Dennett, a Dorsetben, Nagy-Britanniában élő biztonsági tanácsadó szintén felmondott a Shell-nél, ahol 11 évig dolgozott, mivel szerinte a vállalat "nem vette figyelembe az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatokat". Tavaly egy felmondó videót tett közzé a LinkedIn-en, amelyre a mai napig több mint 17 000 reakció érkezett és 1800-an megosztották. A szakértők szerint a klímaváltozással kapcsolatos felmondások valóban cselekvésre ösztönözhetnek. "Ez a lobbizásnak egy rendkívül erőteljes formája" - mondja Alexis Normand, a Greenly globális szén-dioxid-elszámolási platform vezérigazgatója és társalapítója. "Munkáltatóként, ha az emberek nyilvánosan kilépnének... az akkora PR-probléma lenne, hogy azonnal bejelentenék egy sor intézkedést, hogy megmutassuk, hogy törődünk ezzel a jelenséggel."

Néhány munkavállaló, aki az éghajlattal kapcsolatos aggályok miatt mondott fel, úgy érzi, hogy kilépésük negatívan hatott korábbi munkaadóira. A 39 éves Mathew Hampshire-Waugh az Egyesült Királyságban, Essexben élő Mathew Hampshire-Waugh a Climate Change and the Road to Net Zero című könyv szerzője és egy olyan tanácsadó szolgálat alapítója, amely a szervezeteknek segít felgyorsítani az éghajlatvédelmi intézkedéseket. A Credit Suisse befektetési banknál végzett részvénykutatói munkáját 2019-ben hagyta ott. Az új energiatechnológiákra összpontosítva a feladata a tőzsdén jegyzett vállalatok elemzése és a jövőbeli "nyertesek és vesztesek" azonosítása volt. Azt mondja, látszólag úgy tűnt, hogy a munkáltatója elkötelezett az éghajlatváltozással kapcsolatos figyelemfelhívás mellett, de amikor az elemzése szerint az elektromos járművek elterjedése az olajfelhasználás közelgő csúcspontját jelezte, azt mondja, "összeütközésbe került az olaj- és gázipari részleggel, akik nem voltak hajlandóak megváltoztatni a véleményüket".

Egy másik esetről azt mondja, hogy megpróbált létrehozni egy környezetvédelmi, társadalmi és irányítási standardokkal foglalkozó csapatot (ESG) a kutatási részlegén belül, de úgy érezte, hogy ott sem támogatják. Végül otthagyta. Hampshire-Waugh úgy véli, hogy távozása ártott a csapatának, és "űrt hagyott maga után, amelyet valaki kevésbé tapasztalt töltött be". A Credit Suisse nem reagált a megkeresésre.

A KPMG 2023-as kutatása szerint a vállalatoknak kellemetlen, ha az alkalmazottak felmondanak az éghajlati kérdések miatt.  A megkérdezett 6000 brit munkavállaló 20%-a mondta azt, hogy visszautasított egy állásajánlatot, ha a vállalat ESG-kötelezettségvállalásai nem egyeztek a személyes értékrendjével. Ez a szám a 18-24 évesek körében 33%-ra emelkedett.

"A klíma kilépése előtt van egy szelekciós torzítás. A legjobb üzleti iskolák fiatal diplomásai nem hajlandóak olyan vállalatokhoz csatlakozni, amelyekről úgy látják, hogy tönkreteszik a környezetet" - mondja Normand, példaként említve a TotalEnergies bojkottját, amelyet a diákok tavaly a tekintélyes HEC Paris üzleti iskola toborzási vásárán hajtottak végre.

Egyre többen hagyják ott a munkájukat a környezetvédelem miatt
fotó: unsplash

Nem mindenki teheti meg

Bármennyire is terjed a klímakilépés, egyesek számára ez inkább lehetetlen ideál, mint norma. Dennett, aki kilépett a Shell-szerződéséből, a videójában elismerte, hogy "kiváltságos volt, hogy megtehette ezt a döntést, és sokan, akik fosszilis tüzelőanyagokat gyártó vállalatoknál dolgoznak, nem ilyen szerencsések... De a fosszilis tüzelőanyag-ipar már a múlt, és ha találsz kiutat, akkor kérlek, lépj ki, amíg még van időd". A dublini Sharon Keilthy az éghajlati válság mérete miatt úgy érezte, hogy "messze van a frontvonaltól" a McKinsey & Co globális vezetési tanácsadó cégnél betöltött vezetői pozíciójában, ahol az éghajlatváltozás elleni fellépés nem volt a munkája kulcsfontosságú része. A most 44 éves hölgy 2018-ban távozott, hogy megalapítsa a Jiminy Eco Toys nevű fenntartható játékokkal foglalkozó céget. Dennetthez hasonlóan ő is elismeri, hogy kiváltságos, amiért el tudta hagyni a főállású pozícióját. Keilthynek voltak megtakarításai, köszönhetően "a szerény életmódnak" és "annak a luxusnak, hogy volt egy fehérgalléros munkája".

Maradni és küzdeni

Hampshire-Waugh kezdetben egy olyan vegyipari részleg tagjaként dolgozott, amely nem az éghajlatra összpontosított. "Ebbe az irányba mozdítottam el" - mondja. "Mindig van mód arra, hogy azt, ami iránt szenvedélyesen érdeklődsz, átültesd a napi munkádba." Azt tanácsolja, hogy érdemes elolvasni a vállalati jelentéseket és megkeresni, mi hiányzik, majd bevonni az érdekelt feleket, például a vezetőket vagy az igazgatótanács tagjait. "Rengeteg mód van arra, hogy közvetlen lépéseket tegyünk, és elkötelezzük magunkat egy vállalat mellett az éghajlatvédelemmel kapcsolatban." Keilthy egyetért azzal, hogy nem a kilépés az egyetlen megoldás a változás ösztönzésére. "Minden munkahelynek klímamunkának kell lennie: grafikusoknak, könyvelőknek, gondnokoknak, buszsofőröknek" – mondja. Úgy véli, hogy az ottmaradó alkalmazottak nyomást gyakorolhatnak a vállalatukra, hogy az fenntartható irányba mozduljon el.

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a munkahelyen maradás és az éghajlattal kapcsolatos aggodalmak hangoztatása valóban segíthet - különösen, ha a vállalatok meg akarják tartani a munkavállalóikat. A McKinsey & Co 2023. májusi kutatása, amelyet Lucy Perez senior partner vezetett, kimutatta, hogy "a munkavállalók egyharmada szerint a szervezetük ESG-témákkal kapcsolatos munkája erős pozitív hatással volt a saját elkötelezettségükre a szervezet iránt és a munkavállalók általános megtartására".

Bár meghozta a döntést, hogy felmondott, Keilthy néha elgondolkodik azon, vajon helyesen cselekedett-e. A nagyvállalatok alkalmazottai "sokkal nagyobb hatást érhetnek el, ha maradnak", ahelyett, hogy "kilépnének a főáramlatból, és az éghajlatváltozás hangjaként a peremvidékre szorulnának" - mondja. "Egy hasonlatot használnék: ha egy nehéz kapcsolatban vagy, eldobhatod a hajad és elviharzol, vagy előbb adhatsz nekik egy esélyt, hogy megváltozzanak".

 

BBC

fotó: unsplash

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Profi programozók önkéntes munkája segítheti a fogyatékkal élő embereket, hogy munkához jussanak

A digitalizáció nem csak a pénzügyi világot alakította és alakítja át, de többek között a karitatív szervezetek munkáját is hatékonyabbá... Teljes cikk

ESG-intézkedések - ilyen különbségek vannak a kkv-k és a nagyvállalatok között

A vállalatok nagy többsége szerint az ESG a jövőben rendkívül vagy nagyon fontos lesz üzleti működésük szempontjából – mutat rá a BDO... Teljes cikk

Sok vállalat a HR-re bízza a társadalmi felelősségvállalást, de forrást nem igazán ad hozzá

A hazai cégek elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás (CSR) tekintetében, de távol vannak attól, hogy valódi megoldásokat nyújtsanak a... Teljes cikk