Megjelent: 10 éve

Élményekkel teszi elkötelezetté dolgozóit a Hilton

- Milyen kihívásokat jelentett az Ön számára a munkatársak elköteleződése a válság előtt? Hiszen a turizmus és vendéglátás egy olyan iparág, ahol viszonylag gyorsan cserélődnek az emberek.

- Szerencsére elmondható, hogy szállodánkban nagyon sok az elkötelezett munkatárs. Vannak köztük olyanok, akik már nyitás óta nálunk dolgoznak. Ennek ellenére, természetesen nálunk is előfordul, hogy az emberek "ugródeszkának" tekintik a szállodát. Szakmai tudásuk fejlesztésére érkeznek hozzánk, vagy külföldi munkavállaláshoz jó ajánlólevélre van szükségük. Ez utóbbi esetben hiába a jó munkahelyi körülmény, elmennek az emberek.

- Tehát a munkahelyi jól-lét még nem jelent automatikusan elkötelezett munkatársat?

- Nem, az elköteleződéshez mindig ketten kellenek. A munkáltató erőfeszítése kevés, ha a másik oldalon elzárkózás tapasztalható. Hál'Istennek kevés ilyen esettel volt dolgunk. Nagyon fontos, hogy erőszakkal nem lehet az embereket elkötelezetté tenni.

- Ön szerint HR-esként milyen jelekből láthatom, ha egy dolgozóban mégis sikerült kialakítani az elköteleződést a cég felé?

- Abból, hogy hosszú távon lojális marad a céghez, és a vállalat érdekeit tartja szem előtt. Jó látni például, amikor egy dolgozó a folyosón sétálva odamegy és lekapcsolja az égve felejtett lámpát, pedig az ég világon senki nem kérte rá. Szóval ez egy érzelmi dolog. A munkatársaknak személy szerint is fontos munkahelyük sikere, s ezért önként, a munkaszerződésben meghatározott feladatokon felül is hajlandóak extra erőfeszítéseket tenni.

- Hogyan támogathatja a HR ennek a fajta elköteleződésnek a kialakulását? Mi a kulcs?

- Nagyon sok múlik a csapaton, ahol dolgoznak az emberek. Hogy azt lássa a dolgozó a csapattól, hogy ez egy olyan szervezeti kultúra, ahol a munkatársak szeretnek együtt dolgozni, ahol támogatják egymást, és fontos számukra a munkahelyük sikeressége. Tehát ha szociálisan komfortosan érzi magát a munkahelyén. Ezt mindenféle csapatépítő technikával tudjuk elérni. Orientációs tréningeket tartunk, ahol megismerhetik a szállodaláncot, a különböző részlegek működését, egymáshoz való kapcsolatukat. Másik lehetőség a csapatépítő tréning. Nemrég például közösen, együtt indultunk a "Küzdelem a mellrák ellen" és a "Bringázz a munkába" - programokon. Nagyon finoman kell a különböző eszközökkel bánni! Oda kell figyelni arra, hogy még csak véletlenül se érezze erőszaknak ezt a dolgozó, ne erőltessük rá, hogy "szeresd ezt a céget", mert akkor inkább feszültségként, stresszként éli meg. Az elköteleződést indirekten tudjuk elősegíteni.
Tanulságok az elköteleződéssel kapcsolatban:
- sokszor a elköteleződés forszírozása válthat ki ellenállást, feszültséget a munkatársban, ezért
- indirekt módszerekkel, élmények adásával növelhetjük kollégáink jól-létét, s ez által elköteleződését.
- Válság idején a dolgozók külső kényszer miatti, normatív elköteleződése kerül előtérbe, így
- a jól-léti kérdések felülírnak minden más szempontot. Ebben a helyzetben ezért
- a közös csapatélmények helyett az egyének támogatása jelenthet megoldást, s
- fontos, hogy a szervezet kimutassa az elköteleződését a munkatársai felé.


- Tudna erre egy jó tippet adni?

- Igen. Például ne írjuk elő, hogy vegyenek részt valamilyen rendezvényen, hanem tegyünk meg mindent, hogy a munkatárs akarjon részt venni rajta. A rendezvényeket követően beszámolót, képeket helyezünk el a faliújságra és a szálloda belső hírlevelébe is. Szóval, nagyon lényeges a HR belső PR-ja.

- Mennyire vált be Önöknél ez a technika? Az elköteleződés indirekt, szociális jól-léten keresztüli támogatása?

- Ahogy mondtam, az elköteleződés egy érzelmi dolog, de természetesen van anyagi oldala is. Nagyon fontos, hogy egy cég tudjon áldozni erre, hiszen a jó és elkötelezett munkaerő egy igazán megtérülő befektetés.

- Térjünk át a válság alatti, utáni helyzetre egy kicsit! Hogyan alakult az elköteleződés, a jól-lét és a teljesítmény ebben az időszakban?

- A válság alatt kevésbé váltottak az emberek, tudták, hogy nehéz lenne elhelyezkedniük. Ebből a szempontból tehát, nagyobb lett a dolgozók elkötelezettsége - azaz az érzelmi szintű elköteleződés helyett a szervezettel való normatív kapcsolat lett a meghatározó. Ugyanakkor érezhetően csökkentek a juttatások, nem volt beruházás a fizikai munkakörnyezet javítására, az embereknek azzal a feszültséggel kellett dolgozniuk, hogy végig ott motoszkált a fejükben "vajon mit hoz a holnap?". S ilyenkor nem számít, milyen szép a kilátás, milyen jó itt ebben a csapatban dolgozni. Az egyéni, megélhetési érdekek kerülnek előtérbe. Ettől függetlenül az igazán lojális munkatársak elköteleződése nem változott.

- Nehéz lehetett HR-esként megtapasztalni, hogy ennyire megváltozott a munkatársak munkahelyi jól-léte.

- Az az igazi probléma, hogy nehezen kimutatható, pontosan milyen szinten van az emberek munkahelyi jól-léte, egészsége, stressz-szintje. Pontos számok, helyzetkép ismerete nélkül pedig nehéz célzott, hatékony lépéseket tenni, amelyek meg is oldják a problémát.

- Milyen módszereket tudtak bevetni a helyzet kezelésére?

- Véleményem szerint, ilyenkor sokkal fontosabb, hogy a cég kimutassa ragaszkodását, elkötelezettségét a dolgozói felé. Nem minden a pénz. Lehet, hogy nem tudtunk karácsonykor hatalmas ajándékkosárral kedveskedni, mint a korábbi években, de mindenki kapott egy doboz szaloncukrot és vásárlási utalványt. És ez a gesztus nagyon is sokat számít. Annyira örültek az emberek neki!

- Ezek tényleg jó ötletnek tűnnek. Van esetleg olyan, aminek az alkalmazásától óvva intene mindenkit?

- Egy nagy szállodalánc tagjaként nagyon sok ötletet, tippet kapok a külföldi HR-es kollégáimtól. Ezeket azonban nem lehet egy az egyben átvenni. Előfordulhat, hogy egészen más a megítélése a magyar kultúrában egy munkahelyi jól-léti intézkedésnek, mint más országokban. Ezt nagyon megtanultam az évek alatt.

Szűcs Nóra
Corporate Values Kft.
  • 2021.05.12SAP Human Experience Summit Miért fontos, hogy a vállalatok a munkavállalókat helyezzék tevékenységük középpontjába? Hogyan növelhető a kollégák hatékonysága és elkötelezettsége egy világméretű járvány idején? Ezekre a kérdésekre is választ ad az SAP Human Experience Summit. A közép-kelet-európai régió HR-eseinek szóló rendezvény interaktív virtuális élményt kínál független és SAP szakértők előadásaival, valamint vállalatok vezetőinek kerekasztal-beszélgetéseivel. A konferencia ingyenes, csupán regisztálni kell. Csatlakozik? Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mit tehet a munkáltató a védettségi igazolvánnyal nem rendelkező munkavállalók esetén?

Milyen következményekkel járhat a védettségi igazolvány léte vagy hiánya a munkaviszonyban? Megszüntethető-e a védettségi igazolvánnyal nem... Teljes cikk

Nem kerülhetnek előrébb az oltási sorban a pedagógusok

Sok pedagógus életkoránál és betegségeinél fogva már megkapta az oltást, és továbbra is a legveszélyeztetetttebbek, az idősek és krónikus... Teljes cikk

Ismét az első ülések kordonozásával védik a sofőröket

A héten ismét bevezetik az első ülések kordonozását a BKV-nál. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) korábban már követelte, hogy a... Teljes cikk