Megjelent: 10 éve

Ethos, avagy ősi görög recept a hitelességről

images

images

Mi az Ethos?

Arisztotelész szótárában az ethos szó jelentése: "hiteles". A görög filozófus megállapította, hogy jobban meggyőzhetőek vagyunk olyan valaki által, aki hasonló hozzánk, legyen szó az adottságairól (pl. az életkoráról) vagy tanult képességeiről (pl. fiatalos nyelvezet). Arisztotelész munkáiban nem említi az előadói tekintélyt - mely gyakran politikusok esetében fontos -, vagy az ismertséget (mondjuk egy iparág elismert szakértője), de valószínűleg csak azért nem, mert az ő korában korlátozottabb volt a nyilvános beszéd lehetősége. Manapság, amikor ennek megannyi formája létezik, és gyakran sokat tudunk az előadóról, ezeket is az ethosz fogalmába tartozónak vélem, kicsit bővítve az elméletét.

Tehát a fentiek alapján egy előadó ethos-szát négy tulajdonság határozza meg:

1. Szavahihetőség (ahogyan a hallgatóság érzékeli)
2. Hasonlóság (a hallgatósághoz)
3. Tekintély (a hallgatósághoz viszonyítva)
4. Ismertség vagy szaktudás (a témában)

Nézzük meg ezeket egyenként, mit jelentenek, hogyan tudjuk (ki)használni őket.

Ethosz = Szavahihetőség

Tételmondat: Ha bíznak benned, akkor elhiszik, hogy amit mondasz az igaz.

A hallgatóság hajlamosabb elhinni, amit mondunk, ha bízik bennünk és ez teljesen független a témától, amiről az előadás szól. Ha bíznak bennünk, akkor elhiszik, hogy amit mondunk az igaz. Javul a szavahihetőségünk, ha a hallgatóság úgy értékeli, hogy erős morális karakterrel rendelkezünk:

 • őszinteség,
 • etikus vagy morális nagyság,
 • nagylelkűség,
 • jóindulat.

  A hallgatóság jobban bízik bennünk, ha egy olyan csoport tagjai vagyunk, amelyek hallatán gyakran asszociálnak ezekre a tulajdonságokra (pl. lelkész, tűzoltó).

  Ethosz = Hasonlóság a hallgatósághoz

  Tételmondat: Ha hasonlítasz a közönségedre, akkor sokkal fogékonyabbak lesznek a mondanivalódra, ugyanúgy, ahogyan te is nyugodtabban nyitsz ajtót éjszaka, ha egy ismerős hang szól a másik oldalról.

  A közönség meggyőzhetőbb olyan ember által, akit azonosítani tudnak. Csakúgy, mint a szavahihetőség, ez is teljesen független a témától. Ha vannak közös tulajdonságaink a közönséggel, az már önmagában előny. Ha nincsenek, alkalmazkodhatunk nyelvileg, modorban, öltözködésben, kinézetben és az általános stílusodban a közönséghez. Ez a "kaméleon-hatás". Ne feledjük azonban, hogy ennek korlátai vannak. Ha eltúlozzuk, elveszíthetjük a hitelességünket a közönség előtt, ami nem túl szerencsés. Sok tulajdonságban lehet hasonlóság:

 • Életkor, nem, bőrszín, kultúra
  Például egy fiatal közönség fogékonyabb egy fiatal előadóra, ahogyan egy idősebb közönség egy idősebb előadóra.
 • Foglalkozás, kapcsolat
  Azonos a foglalkozásod a hallgatóságoddal? Tagja vagy ugyanannak a szervezetnek, mint ők?
 • Személyiség
  Analitikus? Emocionális? Visszahúzódó? Nyitott? Domináns?
 • Szociális helyzet
  Gazdag? Szegény? Tanult? Középosztálybeli? Városi? Vidéki?

  Ethosz = Tekintély

  Tételmondat: A tekintély az előadó és a hallgatóság közötti kapcsolatból fakad.

  Minél nagyobb egy előadó tekintélye, legyen az formális (pl. egy választott képviselő) vagy morális (pl. a Dalai Láma), annál inkább hajlamos a közönség elhinni, amit mond. A tekintély az előadó és a közönsége közötti kapcsolatból fakad, és többnyire elég könnyű felfedezni a jelenlétét. A tekintély számos típusa tartalmazza:

  - Szervezeti tekintély
  pl. CEO, menedzser, felügyelő
  - Politikai tekintély
  pl. elnök, politikai vezető
  - Vallási tekintély
  pl. pap, lelkész, nővér
  - Oktatási tekintély
  pl. igazgató, tanár, professzor
  - Korból fakadó tekintély
  pl. bárki aki idősebb nálunk

  Ezeken túl minden előadónak van tekintélye, már csak azért is, mert ő az előadó. Mikor beszélünk, mi vagyunk azok, akik a többiek előtt állnak, gyakran valamilyen emelvényen néha mikrofonnal és lámpafényben. Mi uraljuk a történéseket és ebből fakad az ideiglenes tekintélyünk is.

  Ethosz = Ismertség vagy szaktudás

  Tételmondat: Szaktudás az, amit a témáról tudsz. Ismertség az, amikor a közönséged tudja, hogy mennyire ismered a témát.

  Az ethoszt befolyásolja az ismertség. Az ethoszt befolyásoló négy személyiségjegy közül, az ismertség van leginkább kapcsolatban ezzel a témával.

  Az ismertséget számos dolog határozza meg.

  1. A tapasztalataid a témát illetően
  Hány évet dolgoztál vagy tanultál az adott területen?

  2. A témához vagy elmélethez való közelséged
  Te alkottad az elméletet? Vagy részt vettél a megalkotásában? Vagy inkább egyfajta harmadik személy vagy?

  3. Az eredményeid a területen
  Könyvek vagy publikációk? Blog? Termékek fejlesztése?

  4. A bemutatott képességeid
  Ha pénzügyi menedzsmentről beszélsz, sikeres pénzügyi menedzser vagy?

  5. Elért eredmények, vagy másoktól kapott elismerések a területen
  Díjak amiket elnyertél, megszerzett bizonyítványok, elért mérföldkövek

  Hogyan függenek össze ezek a tulajdonságok?

  Az ethoszt nem lehet csak úgy kipipálni ("igen, van ethoszod vagy "nem, nincs"), mint ahogy ez működik, mondjuk a terhességnél. Inkább a szépséghez hasonlítható, aminek van egy csomó változata és sokféleképpen érhető el. Könnyű észrevenni, ha megnézzük, hogy hányféleképpen kombinálódik az ethoszt jellemző négy tulajdonság. Nézzük a következő példákat!

 • Egy CEO beszél az alkalmazottakhoz: pozíciójából fakadóan szervezeti tekintélye van, és általában ehhez hozzájön még az ismertsége a cégben elért sikerei miatt. Habár nem valószínű, hogy sok alkalmazottjához hasonló lenne (a legtöbbjüknél idősebb, gazdagabb, és talán zárkózottabb és analitikusabb is). Mindazonáltal a szavahihetősége erős, mert az alkalmazottakkal való őszinte kommunikációjára alapozza beszédét.
 • Köztársasági elnök: az elnöknek - a munkájából adódóan - több tekintélye van, mint bárki másnak az országában. Az elismertsége és szavahihetősége valószínűleg nagyban függ a politikai beállítottságunktól.
 • Egy tanár beszél a diákjaihoz: valószínűleg papírja van a szavahihetőségéről. Tekintélye van a 16 évesek előtt mind a korából, mind a pozíciójából fakadóan. Tíz éve tanít az iskolában (tapasztalat), többek között sok diák idősebb testvérét is tanította (elismertség). Sajnos nem hasonlít rájuk sem kor, sem anyagi helyzet, sem pedig foglalkozás vagy zenei ízlés terén.

  Mindannyian jelentős ethosszal bírnak, mivel számos területen jól teljesítenek. Különösen az (el)ismertség és a tekintély jár gyakran együtt. Azok a dolgok, amiket az (el)ismertségért teszünk gyakran tekintélyt is szereznek számunkra. Azonban senkinek nincs tökéletes ethosza, ami a négy tényező maximalizálását jelentené. Ezt szinte lehetetlen elérni, mert sok láthatatlan ellentétet takar. Például, a közönség előtti tekintélyt gyengíti a velük való hasonlóságot.

  Miért fontos az Ethosz az előadók számára?

  Ha magas az ethoszunk, a közönség hallgat ránk és figyel az első megszólalásunktól kezdve. Arra számítanak, hogy valami fontos mondanivalónk van, és alig várják, hogy hallhassák. Ha alacsony az ethoszunk, a közönség vélhetően nem fog figyelni ránk (az is lehet, hogy meg sem jelennek; hiszen az alacsony ethosz nem vonz tömegeket). Az elvárások minimálisak egy alacsony ethoszú előadóval szemben, és egy gyenge nyitás biztos, hogy meg is öli az egész előadást.

  Hogyan teremthetünk ethoszt?

  Szemben a pathos-szal vagy logos-szal - melyek szintén arisztotelészi fogalmak -, az ethoszunk előre meg van alapozva még mielőtt az első szavaink elhangoznának. Függetlenül attól, hogy van tapasztalatunk az adott témában vagy sincs, CEO-ként dolgozunk egy vállalatnál vagy sem.

  Arról, hogyan építhetünk ethoszt és hogyan erősíthetjük a beszédünkkel, cikkem folytatásában fogok írni.

  Dr. Németh Zoltán
  www.drprezi.com, www.enetha.com

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  HR vezetők rendkívüli helyzetben - Erdei Kata, Richter Gedeon Nyrt.

  Tabuk dőltek meg, folyamatok egyszerűsödtek és gyorsultak fel a járványhelyzet alatt a gyógyszeripari vállalatnál, ami szemléletváltást kívánt... Teljes cikk

  Válságkezelés: a belső kommunikáción múlhat a siker

  A járvány okozta pánik nemcsak a kék-, hanem a fehérgalléros szektort is megrázza, drámaian felerősítve mások mellett a vállalatok belső... Teljes cikk

  Digitális Összefogás: 30 milliárd forintnyi eszközt ajánlottak fel eddig

  Már több mint 350 felajánlás érkezett a Digitális Összefogás akcióban, az eszközök összértéke elérheti a 30 milliárd forintot - közölte az... Teljes cikk