Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 éve

Ezek a jogszabályok változtatják meg az életünket

Sok jogszabály változik 2017. január elsejével. Szelektív adócsökkentések jönnek, miközben nagyot nőnek a bérek, zsugorodik a cafeteria - a napi.hu összefoglalója.

images

images

A kétgyermekesek családi adókedvezménye gyerekenként 5 ezer forinttal, 15 ezer forintra nő 2017-ben. Jövőre adómentes lesz a bölcsődei mellett az óvodai szolgáltatás, óvodai ellátás is. A gyakorlatban ez azt jelenti, ha a szülő kisgyermeke bölcsődei vagy óvodai ellátásáért fizetendő díjról odaadja a munkáltató nevére szóló számlát a munkáltatójának, akkor a vállalkozás által megtérített összeg teljesen köztehermentes. Vagyis se a munkavállalónak, se a munkáltatónak egy forint adót sem kell fizetnie - írja a napi.hu.

Bár jövőre a cafeteria részeként, kedvezményes adózás mellett 100 ezer forintot készpénzt adható majd, a szakértők a béren kívüli juttatások visszaszorulására számítanak, mivel a szabályozás összességében szigorodik, az adóterhelés pedig nő. Több cafeteriaelem - Erzsébet-utalvány, a helyi utazásra szóló bérlet, az iskolarendszerű képzés, a munkahelyi étkeztetés és az önkéntes pénztári hozzájárulás - kikerült a kedvezőbb körből. A közszféra alkalmazottjainak 100 ezer forintot, míg a magánszféra dolgozóinak 350 ezer forintot utalhat Szép-kártyára a munkáltató. Öröm az ürümben, hogy a juttatások adóalapjának megállapításához alkalmazandó szorzó - a jelenlegi 1,19-szeresről - 1,18-szorosra mérséklődik.

A munkaerő mobilitását ösztönzi, hogy a gépkocsival történő munkába járás költségtérítése kilométerenként 9 forintról 15 forintra emelkedik. A mobilitási célú lakhatási adókedvezmény mellett a társasági adóban is kedvezményes megítélés alá esnek a munkásszállás kialakításának és fenntartásának kiadásai.

A kormány sokat vár attól, hogy a társasági adó, amely jelenleg kétkulcsos: 500 millió forintos eredményig 10, felette 19 százalékos, januártól egységesen 9 százalékra csökken. A dolog szépséghibája, hogy a magyar adójog - főszabályként minden, 10 százalék alatti társasági adóztatású országot adóparadicsomnak minősít - írja a napi.

Egyúttal a szociális hozzájárulási adó (szocho) is 27 százalékról 22 százalékra csökken jövőre, majd 2018-tól 20 százalékra mérséklődik. Ezzel párhuzamosan a kisvállalati adó (kiva) 16 százalékról 14 százalékra csökken. A kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) bevételi értékhatára pedig 6 millióról 12 millió forintra emelkedik. A kivának kedvezőbbek lesznek a belépési feltételei is: a jövőben már 50 fős vég is választhatja és amíg 100 főnél kevesebb alkalmazottja van, maradhat is az adó hatálya alatt.

A társasági adónál rengeteg dolog változik, elsősorban a beruházások ösztönzésével kapcsolatos szabályok. Így változnak a fejlesztési adókedvezmény feltételei, kedvezményt kapnak a startup cégekbe fektető vállalkozások és gáláns adóalap-kedvezményt kapnak a kastély- és az energiahatékonysági beruházások.

Napi
Follow hrportal_hu on Twitter