Megjelent: 4 éve

Felmondási idő alatt már munkába kellene állnom, de a régi munkáltatóm nem enged el

2016 júliusában felmondást (munkavállalói részről) adtam be 30 napos felmondási idővel, viszont 2016 augusztusában már munkába kell állnom az új munkahelyen. Így korábbi időpontra esik munkakezdés, ezért kértem a munkáltatót, hogy mentesítsen az utolsó öt munkanapon. A kérést megtagadta. 2016 08.03-án írtam fizetés nélküli szabadságról egy bejelentést, de azt is elutasította. 2016 08.09-én kaptam még egy álláslehetőséget 13:00-ra a belvárosba. Szabadságom időarányosan már nem jár, de mégis betelefonáltam a munkahelyemre, hogy hivatalos ügyet kell intéznem, ezért nem tudok bemenni dolgozni. Másnap alá akart velem iratni a munkáltató egy olyan hivatalos papírt, amelyben azt állítják, hogy én szándékosan nem mentem dolgozni és nem szóltam senkinek sem arról, hogy hol vagyok. Ezt követően szó szerint idézem "Ezt alá kell írnod! én: Ez teljesen valótlan, nem írom alá. Főnök: Velem te nem fogsz szemétkedni, megtalállak tudom hol laksz!" Másnap gyomorgörccsel dolgoztam, rákövetkező napon beadtam az azonnali hatályú felmondást, amit nem írtak alá, azt mondta, postán adjam fel. Mivel már korábban beadtam a felmondást így követelik a további idő ledolgozását. Feljelentettek. Az azonnali hatályú felmondás munkavállalói részről ebben az esetben helytálló? Milyen okból jelenthet fel? Milyen módon tudom magam megvédeni? Milyen ítélet születhet ebből az ügyből?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A munkavállaló felmondása esetén köteles a felmondási időt - ez a törvény szerint 30 nap - még munkában tölteni [a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 69. § (1) bek.]. A munkáltató tehát joggal ragaszkodhat ahhoz, hogy - tekintet nélkül arra, hogy idő közben a munkavállaló másik munkaviszonyt létesít - azt teljes egészében ledolgozza a munkavállaló. Ha a munkavállaló ennek ellenére nem jelenik meg az előírt munkaidőben, akkor igazolatlanul van távol. A jelen esetben ez történt augusztus 9-én. Az állásinterjún való részvételre ugyanis a munkavállalónak nem jár mentesülés a munkavégzési kötelezettsége alól. A leírtakból nem derül ki, milyen dokumentumot akart aláíratni a munkáltató a munkavállalóval. Mindenesetre a kérdés szerinti kijelentések akkor sem megengedhetőek a munkáltató részéről, ha a munkavállaló kötelezettséget szegett az igazolatlan távolléteivel. A munkaviszonyból eredő kötelezettségek megszegése munkavállalói részről nem tartoznak egyetlen hatóság hatáskörébe sem, emiatt nincs hol "feljelenteni" a munkavállalót, ehelyett a munkáltató saját hatáskörében intézkedhet, például a munkaviszony megszüntetése iránt.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Dr. Kártyás Gábor

Dr. Kártyás Gábor, az Opus Simplex vezető tanácsadója, munkajogi tréningek, munkajogi szakjogász és szaktanácsadó képzések, konferenciák rendszeres előadója, egyetemi oktatói munkája mellett széles körű tudományos tevékenységet végez. Rendszeresen jelennek meg publikációi munkajogi szaklapokban.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Visszamenjek-e dolgozni, ha Gyes alatt szeretnék újra babát vállalni?

Gyes alatt tervezek teherbe esni, így nem szeretnék már újra munkába állni. A kérdésem az lenne, hogy a munkáltatót mikor kell értesíteni a... Teljes cikk

Elvállalhatok-e egy 4 órás munkát GYED mellett?

2013. óta van 8 órás folyamatos munkaviszonyom alkalmazottként. Jelenleg első gyermekemmel vagyok gyeden, mely 2020. június végén kezdődött. Alkalmam... Teljes cikk

Mit tehet a munkavállaló, ha a munkabalesetet nem akarja elismerni a cég?

Egyik ismerősöm a munkahelyén, munkavégzés közben elájult. Beütötte a fejét, össze kellett varrni. A cég nem akarja munkabalesetként elismerni. Jogosan teszi? Teljes cikk