Szerző: Rubóczki Anita
Megjelent: 13 éve

Hiány van MBA szakemberekből

A fejvadászok és a személyzeti tanácsadók azok, akik átlátják az álláspiac mindkét oldalát. Cikkünkben négy nagyváros - London, New York, Sanghaj, Szingapúr -fejvadásza vall arról, milyen lehetőségei vannak egy MBA diplomával rendelkező szakembernek, mely szektorok érezték kevésbé a válság hatásait.

London

Európa pénzügyi fővárosa, amely meglehetősen viszontagságos két évet tudhat maga mögött. Ennek még korántsincs vége, néhány szakértő szerint ugyanis az elkövetkező két évben akár 50 ezren is elveszíthetik állásukat a pénzügyi szektorban.

A Moloney Search az Egyesült Királyság egyik legnagyobb fejvadász cége, amely elsősorban friss diplomás, MBA végzettséggel rendelkező fiatal vezetők kiválasztására specializálódott. "Azt hiszem a neheze még hátra van. Tapasztalataink szerint az MBA programok, valamint az MBA diplomások felvételén spórol a legtöbb cég, így várhatóan ezen a területen tapasztalható majd jelentős visszaesés. Ügyfeleink jobban meggondolják, hogy melyik képzésre jelentkezzenek, és milyen tapasztalatokra van szükségük. Ez már nemcsak az MBA megszerzéséről szól, sokkal többet nyom majd a latban a szakmai tapasztalat" - nyilatkozott Curly Moloney, a cég ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: az ellátásilánc-menedzsment az egyik olyan terület, amelyen kevesebb nyomot hagyott a válság. Visszaesés itt is tapasztalható, leginkább az olyan általános területeken, mint a marketing és a kereskedelmi funkciók. Értékesítési területen, valamint HR pozíciókban továbbra is keresik az MBA diplomásokat, persze tapasztalattal a hátuk mögött, és fontos a kereskedelmi szemlélet is.


New YorkNew York, a világ pénzügyi központja, itt vette kezdetét az egész világot megrengető gazdasági válság. 2008 szeptemberében a Lehman Borthers összeomlása volt az első jele annak, hogy súlyos problémával kell szembe néznünk.

A Glocap Search egy New York-i székhelyű vállalat, amelynek egy Egyesült Államokon kívül Londonban is található kirendeltsége. A cég ügyvezető igazgatója Adam Zoia, aki korábban közgazdaságtant tanított a Harvard egyetemen. - "Ami igazán félelmetes a jelenlegi helyzetben az az, hogy a gazdaság minden szektorát, minden iparágat és tevékenységet érint" - mondta. - "Azok a cégek amelyek átszervezéssel próbálják átvészelni a válságot, továbbra is toboroznak, bár sokkal kisebb mértékben. Az egészségügy az a szektor, ahol a felvétel továbbra is állandónak mondható, míg néhány energiagazdálkodási területen, kisebb számban ugyan, de továbbra is keresnek MBA diplomásokat" - fogalmazott.

Zoia elmondta azt is, hogy nehezen tudja elképzelni, hogy a fejlett gazdasággal rendelkező országokban ne jelentkezne hamarosan igény az MBA szakemberek iránt. Egyes területeken továbbra is kevés van belőlük, aminek hamarosan hátrányát is érezni lehet. - "Nem tudhatjuk előre, hogy mikor kezdődik a fellendülés. Az azonban biztos, hogy a leépítések és kiszervezések után, a gazdaság fellendülésével, és mindegy, hogy ez hat vagy esetleg tizennyolc hónap múlva következik be, erőteljes fellendülésre számíthatunk. Most mindenki csak vár, de amint a gazdaság ismét eléri a korábbi szintet, a cégeknek egy súlyos problémával kell majd szembe nézniük, a munkaerő hiányával" - hangsúlyozta.


SanghajSanghaj, Kína pénzügyi központja, az a város, amely az elmúlt évtizedben példa nélküli gazdasági növekedést produkált.

Steve Fisher, a Korn/Ferry International, a világ legnagyobb vezetőket toborzó cégének sanghaji irodájában ügyfélszolgálati vezető. Fisher mintegy két évtizedes tapasztalattal rendelkezik a délkelet-ázsiai régióban. Mint mondta, ő sokkal inkább egy helyi MBA képzésre iratkozna be, és nem az Egyesült Államokban. - " Talán nincs annyi lehetőség most, mint tizennyolc hónappal ezelőtt, de még most is nagy itt a kereslet a tehetséges fiatalok iránt. A helyzet kicsit rosszabb, mint eddig volt, de nem kilátástalan. A multinacionális cégek elvárják a proaktív és kreatív szellemet, azonban sok állami tulajdonú, és sok más kínai cégnél is lenne igény a nemzetközileg elfogadott MBA diplomával rendelkező szakemberek felvételére" - emelte ki Fisher.

"Kína nagy hangsúlyt fektet az alternatív energiaforrások kutatására, és sokat fejlődött a szél- és napenergia, valamint a bio-üzemanyagok terén. Munkaerő felvétel tekintetében az ipari szektorban a legnagyobb a kereslet. Jelentős infrastrukturális beruházások indultak, amelyben mind a multinacionális, mind a kínai vállalatok érintettek. A gyógyszergyártó cégeknek továbbra is jól megy az üzlet, a biológus vagy gyógyszerész diplomások iránt nagy a kereslet. Számtalan lehetőség nyílik meg azon MBA diplomások előtt, akik beszélik a mandarin nyelvet, és még helyi szokásokat is ismerik. Csak egy ki türelemre van szükség." - jegyezte meg.


SzingapúrA mindig pezsgő, élettel teli Szingapúr köti össze a Keletet a Nyugattal. Az ázsiai régióban itt volt először érezhető a gazdasági hanyatlás.

Anne Benbow, a Spencer Stewart délkelet-ázsiai divízió, szingapúri irodájának ügyvezetője. Benbow New Yorkban szerzett MBA diplomát, majd a Lehman Brothers, a Chase Manhattan és a DHL cégeknél szerzett értékes HR tapasztalatokat. - "Még most is megbecsülik itt az MBA diplomát. Sokat számít a végzettség, misem jobb bizonyítéka ennek a nagy számú jelentkező az MBA képzésekre" - foglalta össze Benbow.

- "A különböző gazdasági ágazatokban eltérő trendek figyelhetők meg. A pénzügyi szektorban csökken a felvétel, míg a professzionális szolgáltatásokat nyújtó vállalatok esetében jól kidolgozott toborzási stratégiával továbbra is vesznek fel munkaerőt, bár sokkal szigorúbb követelményeknek kell megfelelniük a jelölteknek. Az ismert fogyasztói termékeket előállító vállalatok is folytatják a toborzást, azonban jóval kisebb számú felvétellel számolhatunk" - mondta. Úgy véli, akik időt áldoznak karrierjükből arra, hogy elvégezzék az MBA képzést, tisztában vannak azzal, hogy mit szeretnének elérni, és megtalálják a módját, hogy olyan tapasztalatokat szerezzenek, amely később még a hasznukra válhat. Még akkor is, ha ez nem pontosan egyezik azzal, amire akkor számítottak, amikor beiratkoztak a képzésre. Szerinte erre úgy kell tekinteni, mint egy kiváló lehetőségre, hogy értékes tapasztalatokkal gazdagodjanak.

  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
Meszelhetnek a presztízsállásoknak, érkezik a Z-generáció

A fiatal munkavállalók megváltoztathatják a magas presztízsű munkakörök jelentőségét, és akár teljesen devalválhatják is az eddig felkapott... Teljes cikk

Ezeknél a vállalatoknál várható munkaerő-felvétel a legnagyobb eséllyel

A felmérés szerint Közép-Magyarországon mindössze a cégek 4 százaléka ad fel álláshirdetést a következő egy évben. Teljes cikk

74 tehetséges friss diplomásnak kínál állást a MOL-csoport, hogy fenntartható megoldásokat biztosítson a régió számára

A MOL-csoport 2023-ban 7 országban 74 tehetséges friss diplomást vesz fel, akik lehetőséget kapnak arra, hogy a régió mobilitásának,... Teljes cikk