Megjelent: 5 éve

Hogyan hatottak az év eleji változások a cafeteriára?

Több félreértés is van a béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban, így a cafeteria adóterhével, illetve lakáshitel-támogatás egyes figyelemebe veendő részletei kapcsán. Ezt igyekszik rendbe tenni Fata László cafeteria szakértő, a Cafeteris Trend magazinban.

images

Nem csökkent a béren kívüli juttatások adóterhe?

Év elején megjelent egy tájékoztató NAV weboldalán, mely az alábbi részt tartalmazza.

"Az adómérték csökkenése azonban nem érinti:
- az egyes – béren kívüli és egyes meghatározott – juttatások után a kifizetőt terhelő adó alapját, amely továbbra is a juttatás értékének 1,19-szerese"

Ezt volt aki úgy értette, hogy a béren kívüli juttatások esetén nem csökkent az szja mértéke 16-ról 15 százalékra.

Volt januárban olyan béren kívüli juttatásokhoz kapcsolódó konferencia, oktatás, szakértői előadás, ahol az előadó külön felhívta a résztvevők figyelmét, hogy bizony a béren kívüli juttatások adóterhe nem csökkent.

Pedig DE! De, nem! De, igen!...


Szerencsére az szja törvény leírja ezt pontosan:
"8. § Az e törvény hatálya alá tartozó jövedelem után az adó mértéke - ha e törvény másként nem rendelkezik - az adóalap 15 százaléka."
"69. § (1) Béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások [70. §], valamint a béren kívüli juttatások [71. §] után az adó a kifizetőt terheli.
(2) Az (1) bekezdés hatálya alá tartozó juttatás esetében jövedelemnek minősül a juttatás értéke, ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott termék, szolgáltatás esetén annak szokásos piaci értéke, illetőleg abból az a rész, amelyet a magánszemély nem köteles megfizetni. A kifizetőt terhelő adó alapja az előzőek szerinti jövedelem 1,19-szerese."

A NAV tájékoztató arról szólt, hogy bár az szja csökkent 16-ról 15 százalékra, de az adó alapja továbbra is az érték 1,19-szerese. Erre azért hívta fel a figyelmet a NAV, mert több más juttatásfajta esetén ez a szorzó 1,19-ről 1,18-ra csökkent.

A lakás méltányolhatóságának vizsgálatakor figyelembe kell venni a lakás telekár nélküli értékét?

Különböző helyzetekben a méltányolható lakásméret megállapításához bizony az ottlakók és a lakás szobaszámának vizsgálata mellett figyelembe kell venni a lakás telekár nélküli értékét is.

Ez a szabály 2014. előtt a lakáscélú támogatásra is igaz volt.

2014-ben azonban így változott az szja törvény lakáscélú (hitel) támogatásra vonatkozó része:
"a lakás szobaszáma nem haladja meg a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendeletben meghatározott méltányolható lakásigényt"

Tehát az adómentességhez nem kell megfelelni a teljes méltányolhatósági feltételrendszernek. Kizárólag arra kell figyelni ezek közül, hogy a lakók számához képest a szobaszám ne haladja meg a méltányolható méret szobaszámát.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Munkavállalói részvények kibocsátásával egészíti ki juttatási programját az SAP

Az eddigi részvényszerzési kedvezmények mellé egy harmadik pillérrel egészíti ki munkavállalói részvényprogramját az SAP 2020 júniusától. A... Teljes cikk

December közepéig több utazással kapcsolatos könnyítés is érvényben marad

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kérése alapján a helyi és helyközi közlekedési szolgáltatók a veszélyhelyzet megszüntetését... Teljes cikk

A SZÉP kártyások már készülnek a nyári szezonra

A tavaszi - járványhelyzet okozta - visszaesést követően ismét kezd magára találni a hazai turizmus és vendéglátás, ezt mutatják az OTP SZÉP... Teljes cikk