Megjelent: 8 éve

Hogyan kaparintson meg a vállalat tehetségeket?

A vállalati tehetségmenedzsment a HR-szakma viszonylag új szakterülete, amely az elmúlt évek során megjelent cikkek, tanulmányok konzekvenciái alapján - miszerint a globális munkaerő létszáma várhatóan drasztikus csökkenést mutat majd - egyre nagyobb jelentőséggel bír a munkavállalók közötti tehetségek megtalálása, „kinevelése" és megtartása szempontjából.

E hosszú távú folyamat egyik legalapvetőbb feltétele, hogy a vállalatok rendelkezzenek minden szükséges információval az alkalmazottakkal kapcsolatban. Ám ez az egyszerűnek tűnő kritérium általában két ok miatt nem valósul meg. Egyrészt a vállalatok nem vizsgálják meg, hogy vajon az adott munkavállaló által végzett munka és annak minősége beleillik-e a vállalat által kitűzött jövőbeli célokba, képes-e azt támogatni, annak eleget tenni. Másrészt nem végzik el a szükséges felméréseket sem munkavállalóik körében, amelyek során fény derül arra, elégedettek-e munkájukkal, a rájuk szabott vállalati szerep- és felelősségkörökkel, és amennyiben nem, ennek mi az oka.

Fontos feladat tehát minden, a karriermenedzsmentet és tehetséggondozást célul kitűző vállalat számára egy olyan belső kommunikációs rendszer kialakítása, amely lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy megismerjék a vállalati célokat és abban képesek legyenek megtalálni a saját szerepüket úgy, hogy világosan lássák saját fejlődésük lépcsőfokait, ismerjék az ehhez szükséges eszközöket és a folyamat kompetens személyeit.

A tehetségmenedzsment folyamat első lépéseként fel kell mérni a jelöltek szakmai felkészültségét, ami nem csupán a meglévő tudásszintet, a végzettséget igazoló bizonyítványokat, papírokat jelenti, hanem a szóba jöhető további kompetenciákat, a jelöltben rejlő addicionális szakmai lehetőségeket, valamint a többi munkatárssal fennálló viszonyt is. A munkatársakkal kialakult kapcsolat minőségének megítélése a jövőbeli közös munka, közös projektek jellegének, összetettségének függvénye. Ennek alapján lehet a különféle személyiség-típusokra, valamint a belső munkavállalói viszonyrendszerekre felépíteni az egyéniségekre szabott elvárási szinteket.

Ekkor válik fontossá a vezetők szerepe. A lemért adatok alapján a HR-munkatársakkal együttműködésben össze kell állítani egy kompetencia halmazt, amely meghatározza azokat a készségszinteket és emberi tulajdonságokat, amelyek a vállalati célok megvalósításához, valamint a teljesítmény növeléséhez szükségesek. E kompetencia halmazokat úgy kell megalkotni, hogy az üzleti környezet valamint a vállalatot érintő változásokhoz bármikor adaptálhatók legyenek.

A tehetségmenedzsment folyamat megalapozása után, a megvalósítási szakaszban ki kell építeni egyrészt egy olyan nyilvántartást, amelyben különféle mérőpontok állíthatók fel a teljesítmény és a fejlődés nyomon követése érdekében, másrészt meg kell határozni a folyamatban kompetens vezetők és résztvevők körét, harmadrészt meg kell fogalmazni azokat a jövőbe mutató, stratégiai vállalati célokat, amelyet a tehetségmenedzsment segítségével kívánunk támogatni.

Ezen eszközök és szereplők összefogásához pedig szükség van egy olyan humánügyviteli szoftveres megoldásra, amely webes alapon képes biztosítani és támogatni a rugalmas jogosultságkezelést, a jóváhagyási folyamatokat, a feladatátadást és folyamatmenedzsmentet.

A VT-SOFT humánügyviteli megoldáscsomagja a tehetségmenedzsment folyamatának minden pontját proaktív módon támogatja. Alap HR-rendszerében nyilvántartható a munkavállalók végzettsége, vállalaton belüli és kívüli tevékenységei (akár olyan szabadidős tevékenységek is, amelyek jövőbeli potenciált jelenthetnek a vállalat számára), képességei, tudásszintjei.

A Teljesítményértékelés modul szolgál a tényleges tudásszint felmérésére és lehetőséget biztosít arra is, hogy e tudásszinteket a vállalaton belül betöltött szerepkör alapján akár a vezetők, akár maguk a munkavállalók is specifikálják. Az elfogadott tudásszintekre alapozva a HR-részleg immár képes egy pontos és reális, egyénre szabott karriertervet összeállítani a munkavállalók számára. Ebből kiderül, kiből válhat vezető és ki az, akinek szüksége lehet oktatásra akár ahhoz, hogy a következő fejlődési szintre lépjen, akár ahhoz, hogy nagyobb teljesítményt érjen el a saját szintjén.

Az Oktatás modul nyújt segítséget a különféle fejlesztési tréningek, beiskolázások, e-Learning tevékenységek és egyedi fejlesztési tervek megvalósításában, nyilvántartásában, nyomon követésében és kiértékelésében. A modul segítségével a HR-részleg, vagy felelős vezető nyilván tudja tartani a szóba jöhető fejlesztő tréningeket, tanfolyamokat, képzéseket és ezekhez a rendszeren keresztül képes delegálni jelölteket a munkavállalók közül, valamint teljeskörű költségvetést is tud készíteni a humánfejlesztésekkel kapcsolatosan. A modul lehetőséget biztosít a különféle oktatások végeztével a kiértékelésekre is, amelynek keretében a jelölt "mentora" visszajelzéseket tehet az oktatási program eredményességéről és javaslatokat a további fejlesztendő készségszintekről.

Egy korszerű, integrált, webes alapon működő humánügyviteli rendszer tehát nem csupán a napi szintű, HR-feladatok ellátásban játszik fontos szerepet, hanem képes támogatni egy olyan összetett, sokszereplős, hosszú távú és stratégiai jelentőségű folyamatot is, mint a vállalati tehetségmenedzsment.

Sorozatunk következő részében a karriermenedzsmentet egy másik szemszögből vizsgáljuk: egy cég fejlődése érdekében a meglévő munkatársak tudásának fejlesztése, vagy magasabb kvalitású, új munkatársak felvétele jelent nagyobb előnyt? Milyen módon támogatható a döntés előkészítés, miképpen mérhető a jelenlegi tudás, hogyan állíthatók össze a szükséges kompetenciák?
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A fenntarthatóságban is stílust teremtenek a textilnyomtatók

Sose volt annyira egyszerű ruhatervekből kézzelfogható divatcikkeket létrehozni, mint a festékszublimációs textilnyomtatók korában. A rendkívül... Teljes cikk

Budapesten alakítja ki új Automatizációs Tudásközpontját a Morgan Stanley

A Morgan Stanley úgy döntött, hogy Budapesten alakítja ki azt a tudásközpontot, amelynek célja az automatizáció felgyorsítása a banknál a... Teljes cikk

A túlélés záloga lehet a jól digitalizált humán erőforrás menedzsment

Hazai HR és IT szakértői körben egyre gyakrabban merül fel az igény a szervezet által alkalmazott HR informatikai megoldások továbbfejlesztése, vagy... Teljes cikk