kapubanner for mobile
Szerző: Berta László
Megjelent: 14 éve

Honnan lesz egymillió munkahely?

Az Orbán Viktor pártelnök által ígért egymillió új munkahelyet a versenyszféra teremti meg, a kevéssé képzettek elhelyezkedésére pedig az építőipar, a mezőgazdaság és a turizmus területén van esély - tudhatjuk meg a Fidesz választási programjából, amely jócskán mellőzi a konkrétumokat.

A parlamenti választásokat megelőző héten több közvélemény kutató is esélyesnek látja, hogy a Fidesz-KDNP kétharmados választási győzelmet arat április végén. Az eredmény ismerete nélkül tanulságként vonható le, hogy a Fidesz nem kiváló választási programjával érdemelte ki a szavazók bizalmát, sőt, a négy éven át folytatott, minden kormányzati lépésre negatívan reagáló stratégiára sem kellett ráerősítenie a kampányban. Medgyessy Péter volt miniszterelnök lemondásakor tett bemondását azzal egészíthetjük ki, hogy nemcsak az SZDSZ, az MSZP is tele van korrupciós ügyekkel, melyekre szép sorban derül fény.

A furcsa kampány újat hoz abban, hogy a felek igazi vita nélkül, süketen szólongatják, sértegetik egymást, nem kis mértékben a szakpolitikai vitát elutasító Fidesz stratégájához igazodva. Orbán Viktor és csapata az előző két választási bukás után nem kockáztat, foglalkoztatást növelő és munkaügyi elképzeléseiről csak választási hívószavakban értesít, ami a választók többségét - legalábbis eddig úgy tűnik - egyáltalán nem zavarja.


Egymillió magyar munkahely



Az elhíresült orbáni ígéret szerint 10 év alatt egymillió munkahelyet teremtenek egyszerűen, tömören, ennyit; ennél kicsit bővebben: Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke 6 gazdaságpolitikai lépést ajánlott a következő kormánynak, amiből Orbán Viktor pártelnök szerint négyet a Fidesz követhetőnek tart. Mértékkel azért. Az új, termelő munkahelyek létrehozása, Demján húzó gondolata helyet kapott a fideszes nyilatkozatokban, de azt nem harsogják keményen, hogy a munka és a munka tisztelete nélkül nem fog az ország felemelkedni.

A március 9-ei Demján-beszéd után - amit Orbán Viktor a rendezvényen kommentált -, a forradalmi megemlékezések leple alatt megjelent Nemzeti ügyek politikája címen az a választási program, amiben a válaszokat lehet keresni. A foglalkoztatás-munkaügyi részét jegyző Matolcsi György leírja, hogy egymillió új munkahely kell ahhoz, hogy fenntartható növekedés és egyensúly jellemezze a magyar gazdaságot. "Az új munkahelyek jelentős részét felsőfokú végzettség nélküli emberek számára kell a vállalkozóknak létrehozniuk, hiszen közöttük sok a munkanélküli vagy az inaktív." Ez a döntő pont, mert a Fidesz a családi adózás bevezetését tervezi, ahol a munka után járó adókedvezmény adhat lendületet a gyerekvállalás emelkedésének, és annak, hogy minél több munkából élő család legyen.

Semjén Zsolt KDNP elnök a demográfiai katasztrófa elkerülésére a családtámogatási rendszer kialakítását javasolja, megemlítve azt, hogy a Parlamentben leleplezte azt a titkosított szocialista tervet, melyben a válságövezetekből származó 1 millió ázsiai migráns betelepítésével akarták megállítani a népességfogyást.


Munkáltatók kérték?



Tehát a Fidesz egymillió magyarnak akar új munkahelyet adni a magyar vállalkozások helyzetbe hozásával, de a tervezett ösztönzőkről: adócsökkentésről és a közbeszerzéseken szerezhető előnyökről további híreket nem kaptunk, annyit derül ki a programból, hogy az új munkahelyek döntő többsége három területen jöhet létre. Az építőipar, a mezőgazdaság és a hazai turizmus tömegesen szívja föl majdan a jelenleg nem foglalkoztatott munkaerőt. Hiányzik "a melyik ágazat, milyen elosztásban" megközelítés, és a zöld igényeknek megfelelő terven túl - évente a lakásállomány 10 százalékának energiatakarékossá tétele, felújítása 80 ezer építőipari munkahelyet teremtene - nem lelhetők fel a mezőgazdaság és az építőipar munkahelyteremtő koordinátái.

A program mezőgazdaságra szánt pátoszos, nemzetépítő sorai nem tartalmaznak számon kérhető terveket, csak kívánatos utakat: "egy összetettebb, sok kis- és közepes méretű birtokra épülő, változatos termékszerkezetű mezőgazdaság tud nagyszámú, megélhetést biztosító munkahelyet teremteni". A turizmus - összefüggéseiben - ennyi figyelmet sem érdemel, egyszerűen a mezőgazdaság fejlődésének függvénye: "a piacok fejlesztése elősegíti a helyi identitás erősítését éppúgy, mint a lakossági ellátás mellett a turizmus, falusi turizmus kibontakozását". Összegezve tehát, a beígért egymillió munkahelyből összesen 80 ezret fed le a választási program, ami meglepő, mert aki komolyan és ügyesen játszik a számokkal, már csak presztízsből is igyekszik pontos eredményre jutni. Ez benne az öröm, amit tovább serkent a tét. Átpolitizált megfogalmazásban: egy ország megmentése háborús állapotából - ismétlik magukat és egymást a kormányzásra készülők.

Mégis, honnan lesz ennyi munkahely? - kérdezik, legújabban Szijjártó Péter stábfőnök egy felmérésre hivatkozva kozmetikázott, mely szerint a szürkegazdaságban 200-300 ezer vagy még több munkahely van. Mindez azért, mert a vállalkozásokat agyonnyomja a bonyolult adórendszer, a magas adók és a bürokrácia. Vagyis tíz év alatt reális egymillió új, legális munkahely létrehozása. Ha ezt a pár százezret a programban jelölt 80 ezerrel összeadjuk, akkor is mély matematikai szakadék tátong remények és tények partja közt.

Addig is nyugodtan hátradőlve figyeljük, hogy az ország gazdasági épülését érintő lényegi kérdések elmaradnak a korrupciós botrányok és a kis ügyek mögött. Friss példa egy ilyen kis ügyre, hogy az év elején megváltoztatott alkalmi munkavállalás feltételeit szabályozó törvényt a Fidesz ki fogja dobni, mert szerinte hátrányosan érinti a mezőgazdaságból élőket a munkavállalók bejelentésének elektronikussá tétele és a munka után 4 százalékkal megemelt adó. Új törvényt hoznak, ami idecsábítja majd a dolgozni vágyókat - állítja Font Sándor, úgy látszik, kevéssé mérlegelve, hogy az április elején bevezetett elektronikus bejelentő rendszer csökkentheti az adóelkerülést, mert amit az alkalmi munkavállalói könyvekbe eltűnő tintával jegyeztek, talán sms-ben nagyobb eséllyel marad a rendszerben, alakul adóbevétellé. De ha valóban hülyeség az egész, akkor hiba volt hónapokat szánni, pénzt költeni a törvény előkészítésére, talán nem sejtik a szocialisták, hogy a demokrácia esztelen pénzkidobás, ha egymás ellen játsszák, márpedig a Fidesz nem támogatta ezt a törvénymódosítást, és időben szóltak.

Még ha egyértelmű álláspontot nem is fogalmaztak meg, a Fidesz szorgalmasan kritizálta, hogy a kormányzat késve utalja a többszörös igények kielégítésére nem elegendő munkahely megtartó tízmilliárdokat. Bernáth Ildikó, a Fidesz frakcióvezető helyettese, a Foglalkoztatási és Munkaügyi bizottság alelnöke egy tavalyi, a "félelem bére" címen előadott hozzászólásában a miniszterelnöktől kérdezte, hogy szeptemberben felfüggesztettek egy 10 milliárd forinttal meghirdetett munkahelymegőrző programot, mit kívánnak tenni a munkanélküliség csökkentéséért, azért, hogy a hazai kis- és közepes vállalkozások megőrizhessék versenyképességüket.

Miután eredmények mutatkoztak, a programok pénzkibocsátásai hatására munkahelyeket őriztek meg, az egészet értelmetlen pénzköltésnek minősítették. Amikor viszont a pályázó vállalkozások sikerességét mérlegelő célirányosságot hiányolták, igazuk volt, mert a költések hatása nem mutatkozott hosszabb távon, legalábbis nem vehető észre munkáltatói szemléletváltozás, és nőtt a munkanélküliség, ami a munkaügyi-foglalkoztatási terület elmúlt 8 évének kritikájába illik. A kormány a befektetett pénzeszközök arányait volt csak képes bemutatni, a befektetések értékét nem. A szocialisták várható választási veresége bizonyíthatja, hogy a világgazdasági válságra hivatkozva hosszú távon nem lehet értelmes politikát építeni, ahogy az államcsőd elől futva nem szerencsés folyton sikerekre hivatkozni, még ha másra nem is lehet. A Fidesz mérlegelt, nem kapott vérszemet, mellőzte a negatív választási kampányt.


Közmunka, avagy mi lesz az 1 millió munkavállalóval?



Pár mondatot a fiatal értelmiségiek sorsáról is sejtet a program, biztos helyük van a magyar űrkorszakban: a kreatív iparban, innovációban, kutatásfejlesztésben. Ez csak kisebb része az egymillió munkásnak, jegyzik meg bölcsen. Szijjártó Péter a minap nyilatkozta, hogy a kormány elhibázott gazdaságpolitikája hosszú távon veszi el a jövőt, a kilábalás lehetőségét az országtól, a 24 év alatti fiatalok több mint 25 százaléka munka nélkül van. De ne az elnöki stáb magaslatából tájékozódjunk, milyen a Fidesz foglalkoztatáspolitikája, hitelesebb forrásból merítünk, ha áttekintjük a párt Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottságának tevékenységét.

A bizottság hivatalos feladata, a törvények és egyéb politikai döntések előkészítése mellett vadul támadta az Út a munkához néven futó szocialista büszkeséget, a jelenleg 130 ezer embernek munkát adó közmunka programot. Vezérszólójuk, Czomba Sándor a bizottság más fideszes tagjaihoz képest legalább szakmába vágó munkaerő-piaci tapasztalatokkal rendelkezik, volt munkaügyi kirendeltség vezető és igazgatott szakképző iskolát. 2009. júniusi álláspontja szerint a kormány létrehozott egy virtuális, másodlagos munkaerőpiacot közfoglalkoztatás címén, ahova 15-20 ezer ember lép majd be havi szinten.

"És láss csodát, "javulni fog" a munkanélküliség. De milyen áron? Nincs 30 ezer forint a CNC-esztergályos munkahelyének megtartására, de van 45 ezer forint lapáttámasztásra. Erről van szó, a közfoglalkoztatás ezt jelenti." Ezt a félemetes "élő embertemetőt" még sem dobják el könnyen, ezért az elkényelmesedett társaság jóval diplomatikusabban fogalmaz a választási programban. A közmunka keretében lehetőségeket biztosítanak a romáknak és a szakképzetlen munkavállalóknak az építőiparban, a mezőgazdaságban. Sőt, meglátják azt is, hogy a közmunkák révén széles tömegek megmozgatása lehetséges olyan célok érdekében, ami által új érték keletkezik (pl. gátépítés, erdőtelepítés, önkormányzati bérlakásépítés). A végére a programíró annyira beindult, hogy érdemesnek találta az EU-forrásokat kombinálni a közmunkaprogrammal.

A Munkaerő-piaci Alap Rehabilitációs alaprészének 2009-es zárolása óta és az akkreditált szervezetek bértámogatásának szüneteltetésével a fogyatékos személyek nehezebben jutnak munkához. Mindezt a baloldal a válság miatti megszorítások mellett a jogosulatlan támogatások miatti kedvezőtlen tapasztalatokkal indokolta, amikor megváltozott munkaképességű embereket méltatlan feladatokban alkalmaztak. A foglalkoztatási bizottság Fidesz-politikusai folyamatosan napirenden tartották a témát, ami lényegi változást nem hozott, de a következő években eldől, hogy szimbolikus vagy valós segítő szándék vezette őket.

Végezetül, rövid kitekintésként. A választásokat megelőző napok hangulatától kellően távoli, mégis a mai helyzetre illő példát hoztak a hírek. Az egzaltált külsejű Grigorij Perelman orosz matematikus miután megoldotta a világ legnagyobb matematikai talányainak egyikét, a Poincaré-sejtést, visszautasította a felajánlott egymillió dolláros díjat. Ne zavarják a nyugalmát, kérte. Talán mi is bízhatunk a csodában. A kicsi, korrupt és ezért lerobbant magyar gazdaság fejlődési pályára kerül, a legváratlanabb hívó szóra a periférián élők többsége munkába robog, még úgy is, hogy a rejtély megfejtését maga a zseniális megfejtő a döntő pillanatban, amikor díjazzák (április 11-én) nem tette közzé. Nyugalom helyett bizalmat kért, hogy a tervét megvalósíthassa. Sokakban felmerül a kérdés, hogy csak a jó megfejtésért jár a jutalom vagy ennek ígéret is elég.


  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk