kapubanner for mobile
Megjelent: 10 éve

Hozd ki a maximumot a teljesítményértékelésedből!

Sok dolgozó a teljesítményértékelő beszélgetést időpazarlásnak tartja, ahol passzívan végighallgatja főnöke mondanivalóját és unottan konstatálja, hogy megint nem kapott annyi béremelést, amennyit szeretett volna. Ha Te is így gondolod, akkor egy értékes lehetőséget szalaszthatsz el évről évre - írja a Multiculti HR Blog.

Tekintsd az éves teljesítményértékelő beszélgetést egy kiváló lehetőségnek, ahol végre nyugodtan beszélgethetsz a menedzsereddel a munkádról és a jövődről. Ahhoz azonban, hogy előnyt kovácsolj belőle előzetes felkészülésre van szükség. Kövesd az alábbi lépéseket és vedd át az irányítást!

Készülj fel!

A legrosszabb, amit tehetsz, ha készületlenül mész a beszélgetésre. Ha ezt teszed, már a belépéskor vesztettél. Ha viszont összeszeded a gondolataidat és terveidet, akkor sokkal jobb eredményre számíthatsz.

 • Gyűjts tényeket, konkrét példákat, arról hogy hogyan növelted részleged teljesítményét, milyen újító vagy fejlesztő ötleteid voltak és milyen plusz feladatokat vállaltál az év során!
 • Vedd sorra javaslataidat saját pozíciód fejlesztésére!
 • Gondolkodj el azon, hogy hogyan lehetne saját és részleged teljesítményén javítani!

  Te mit mondanál, ha valaki ezzel állna eléd? "Meggyőződésem, ha ezt és ezt bevezetjük, akkor ennyivel és ennyivel javíthatnánk az osztály hatékonyságán. Végeztem egy előzetes kutató munkát hogy meg tudjam mutatni, hogyan is működne, ha rápillantanál."

  Te nemet mondanál? És hogyan vélekednél az adott kollégáról? Lusta és alacsony teljesítményű, vagy proaktív (oly' gyakran emlegetett skill!) és hasznos tagja a csapatomnak?

  Figyelj a testbeszédre, hangszínre, viselkedésre!

  Mint minden tárgyaláson, itt is előny a határozott fellépés. A bizonytalanság, görnyedt testtartás és a szemkontaktus hiánya nem jelent előnyös tárgyalási pozíciót. Mivel a munkáltató nem szociális intézmény a könyörgő arckifejezés és a rossz szociális körülmények sorolása sem célravezető stratégia. A legtöbb főnök észérvek alapján dönt, ezért légy céltudatos (nem agresszív!), legyenek reális elképzeléseid és gondosan érvelj saját kimagasló teljesítményed mellett.

  Adj megalapozott indokokat!

  Óvakodj az érzelmi zsarolástól, csak magadra haragítod a főnöködet, ha kilépéssel vagy szakszervezettel, esetleg bírósággal fenyegetőzöl. Kezdd a száraz tényekkel, emeld ki szakmai felkészültségedet, elért eredményeidet. Teljesítményedet ne másokéhoz hasonlítsd, hanem magyarázd el, hogy Te mennyiben járultál hozzá a részleged vagy a vállalat sikeréhez. Elért eredményeidet lehetőleg számokkal támaszd alá. Például a 11 százalékos értékesítésibevétel-növekedés kétharmada a te személyes munkádnak köszönhető.

  Mutass vágyat a kiemelkedő teljesítmény elérésére!

  Ha bebizonyítod főnöködnek, hogy Te szeretnél kiemelkedő teljesítményt elérni és erre még ötleteid is van, akkor azt oszd meg menedzsereddel. Ha pedig még konkrét ötleted nincs, akkor kérd ki az ő véleményét, hogy miben tudnád segíteni az ő és az osztályod munkáját.

  Halld meg a visszajelzést!

  Első lépésként nyugodtan hallgasd végig az értékelőt, ne vágj közbe és ne kezdj azonnal védekezni. Előbb próbáld meg tisztázni, mi zavarja a másikat. Próbáld meg a kritikát építő kritikaként felfogni, amely segítségedre szolgál a jövőbeni teljesítményed javításában. Maradj objektív. Ne engedd át magad az érzelmeidnek. Figyelj a közlő érzéseire, s összefoglaló módon kijelentő módban ismételd vissza, mit értettél meg a másik mondanivalójából, mi az, amit őt zavarta a viselkedésedben.

  Multiculti blog
  HR Blog
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  További cikkek
  Szeptembertől a tanárok és az igazgatók is kapnak értékelést az alapján, hogy milyen munkát végeztek

  Megjelent a Magyar Közlönyben az oktatásért is felelős Pintér Sándor belügyminiszter rendelete a pedagógusok teljesítményértékeléséről, amely... Teljes cikk

  Női oktató kapta idén a Gács-András díjat

  Csomós Petra, az ELTE TTK Alkalmazott Analízis és Számításmatematikai Tanszékének docensének személyében másodszor nyerte el női oktató az... Teljes cikk

  Az X generációsok tudják: ha nem tanulsz, véged - avagy miért jó megtartani a középkorú munkavállalót?

  Nincsenek könnyű helyzetben manapság az X generációs (jellemzően 1960 és 1979 között született) munkavállalók. Könnyen kerülhetnek... Teljes cikk

  Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár