Megjelent: 7 éve

Hozd ki a maximumot a teljesítményértékelésedből!

Tekintsd az éves teljesítményértékelő beszélgetést egy kiváló lehetőségnek, ahol végre nyugodtan beszélgethetsz a menedzsereddel a munkádról és a jövődről. Ahhoz azonban, hogy előnyt kovácsolj belőle előzetes felkészülésre van szükség. Kövesd az alábbi lépéseket és vedd át az irányítást!

Készülj fel!

A legrosszabb, amit tehetsz, ha készületlenül mész a beszélgetésre. Ha ezt teszed, már a belépéskor vesztettél. Ha viszont összeszeded a gondolataidat és terveidet, akkor sokkal jobb eredményre számíthatsz.

 • Gyűjts tényeket, konkrét példákat, arról hogy hogyan növelted részleged teljesítményét, milyen újító vagy fejlesztő ötleteid voltak és milyen plusz feladatokat vállaltál az év során!
 • Vedd sorra javaslataidat saját pozíciód fejlesztésére!
 • Gondolkodj el azon, hogy hogyan lehetne saját és részleged teljesítményén javítani!

  Te mit mondanál, ha valaki ezzel állna eléd? "Meggyőződésem, ha ezt és ezt bevezetjük, akkor ennyivel és ennyivel javíthatnánk az osztály hatékonyságán. Végeztem egy előzetes kutató munkát hogy meg tudjam mutatni, hogyan is működne, ha rápillantanál."

  Te nemet mondanál? És hogyan vélekednél az adott kollégáról? Lusta és alacsony teljesítményű, vagy proaktív (oly' gyakran emlegetett skill!) és hasznos tagja a csapatomnak?

  Figyelj a testbeszédre, hangszínre, viselkedésre!

  Mint minden tárgyaláson, itt is előny a határozott fellépés. A bizonytalanság, görnyedt testtartás és a szemkontaktus hiánya nem jelent előnyös tárgyalási pozíciót. Mivel a munkáltató nem szociális intézmény a könyörgő arckifejezés és a rossz szociális körülmények sorolása sem célravezető stratégia. A legtöbb főnök észérvek alapján dönt, ezért légy céltudatos (nem agresszív!), legyenek reális elképzeléseid és gondosan érvelj saját kimagasló teljesítményed mellett.

  Adj megalapozott indokokat!

  Óvakodj az érzelmi zsarolástól, csak magadra haragítod a főnöködet, ha kilépéssel vagy szakszervezettel, esetleg bírósággal fenyegetőzöl. Kezdd a száraz tényekkel, emeld ki szakmai felkészültségedet, elért eredményeidet. Teljesítményedet ne másokéhoz hasonlítsd, hanem magyarázd el, hogy Te mennyiben járultál hozzá a részleged vagy a vállalat sikeréhez. Elért eredményeidet lehetőleg számokkal támaszd alá. Például a 11 százalékos értékesítésibevétel-növekedés kétharmada a te személyes munkádnak köszönhető.

  Mutass vágyat a kiemelkedő teljesítmény elérésére!

  Ha bebizonyítod főnöködnek, hogy Te szeretnél kiemelkedő teljesítményt elérni és erre még ötleteid is van, akkor azt oszd meg menedzsereddel. Ha pedig még konkrét ötleted nincs, akkor kérd ki az ő véleményét, hogy miben tudnád segíteni az ő és az osztályod munkáját.

  Halld meg a visszajelzést!

  Első lépésként nyugodtan hallgasd végig az értékelőt, ne vágj közbe és ne kezdj azonnal védekezni. Előbb próbáld meg tisztázni, mi zavarja a másikat. Próbáld meg a kritikát építő kritikaként felfogni, amely segítségedre szolgál a jövőbeni teljesítményed javításában. Maradj objektív. Ne engedd át magad az érzelmeidnek. Figyelj a közlő érzéseire, s összefoglaló módon kijelentő módban ismételd vissza, mit értettél meg a másik mondanivalójából, mi az, amit őt zavarta a viselkedésedben.

  Multiculti blog
  HR Blog
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter