Megjelent: 1 éve

Íme, az Önkéntességért Díj idei elismertjeinek listája

Az Év Önkéntese Hevesi Zoltán, a Szegedi Nemzeti Színház munkatársa. Díjazták a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségét, a BP BSC Kft.-t és a SZIKRA Tehetséggondozó Egyesületet is.

images

Az Önkéntes Központ Alapítvány minden évben díjazza az ország legkiemelkedőbb önkéntes programjait. A 2020-as év a Covid-19 vírus megjelenése és a járvány megfékezésére hozott intézkedések miatt az önkéntesség terén is több változást hozott.

A beérkezett pályázatok között kimagaslóan sok kapcsolódótt a koronavírus helyzethez kapcsolódó önkéntes programokhoz. A díjakra szeptember végéig lehetett pályázni, 4 kategóriában.

A zsűritagok fontosnak érezték kiemelni azokat a szervezeteket és intézményeket is, amelyek bár nem nem nyertek díjat, de a járvány kapcsán példamutató önkéntes programot alakítottak ki. Ezért a díj történetében első alkalommal Elismerő Oklevélben részesítetta a zsűri Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Polgármesteri Kabinet Közösségi Részvételi Irodáját, Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzatát és a móri Szociális és Alapszolgáltatási Központot.

Az Év Önkéntese címet Hevesi Zoltán kapta, aki a Szegedi Nemzeti Színházban folyó alkotó-szervező-közösségi munka motorja, tevékenysége példaértékű.

A helyi pékségben végzett munkája mellett több mint 11 éve tevékenykedik fáradhatatlanul szabadidejében azért, hogy Szeged város kulturális intézményeinek munkáját segítse önkéntesként. Hosszú évek tapasztalatával, érdeklődéssel és szeretettel folyamatos elkötelezettséget vállal a kultúra segítéséért, értékeink megőrzéséért.

Az Év Önkéntes Programja díját a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége kapta, amely 17 magyarországi tagszolgálat és 7 magyarországi és határon túli magyar nyelven működő társszolgálat önkénteseivel folytatja tevékenységét az önkéntesség, anonimitás, titoktartás elveinek betartásával.

A szervezet célja a krízisek kezelése, a mentálhigiénés prevenció, az öngyilkosság megelőzése. A járványhelyzet okozta változásokra gyors reagálási terv kidolgozásával és végrehajtásával a szervezet önkéntesei 2 nap átállási/technikai szünet után a home office munkavégzésre térhettek át a hagyományos ügyeleti helyiségben történő szolgálat helyett.

A hívásszámok emelkedésével a szövetség a 80-810-600 telefonszámot is beindította, amely a kezdeti 108 óra/hét után 2020. július elsejétől nonstop elérhető.

Az Év Vállalati önkéntes programját a BP BSC Kft. valósította meg. A vállalat önkéntes programjának első számú célkitűzése a munkavállalók motiválása és a cégben érezhetően jelenlévő jószándék és tenni akarás becsatornázása volt.

Mára önkéntes programjaik a munkáltatói márka fontos elemévé váltak. 2009-ben néhány aktív munkavállaló megalapította a 'Solaris' nevet viselő csoportot. Ez a csoport volt felelős a negyedéves adománygyűjtő programokért, valamint céges egészségmegőrző és jótékonysági programokat is szerveztek.

Jelenleg a HR-en belül egy 5 fős csapat dolgozik a cég önkéntes és érzékenyítő programjain. A vállalaton belül 7 önkéntes dolgozói csoport működik azért, hogy az érzékeny társadalmi csoportok ügyeinek támogatása és a jó ügyek felkarolása megvalósuljon: többek között megváltozott munkaképességű kollégák befogadása, roma integrációs programok, LMBTQ-közösség támogatása, nők és férfiak munkaerőpiaci helyzetének és esélyeinek kiegyenlítése, dolgozó szülők munka-magánélet egyensúlyának megteremtése, kismamaprogramok, jótékonyság és adományozás, figyelemfelhívás és érzékenyítés, szakértői előadások szerepelnek a témák között.

Az október 12. és november 4-e közötti időszakban a www.onkentessegertdij.hu oldalon a közönség szavazatai alapján az Év Közösségi Kezdeményezése díjat a SZIKRA Tehetséggondozó Egyesület nyerte.

Céljuk az autista gyerekek és családjaik megsegítése volt, akik a járvány alatt az online oktatásban nem tudtak részt venni, valamint a szükséges fejlesztéseket sem kaphatták meg, és az ingyenes Erzsébet táborokba sem mehettek a szakemberhiány miatt. A SZIKRA 1,5 hónap alatt megvalósította ÁLOM-tábort, amelynek eredményeképpen 40 érdi autista gyermek ingyenes fejlesztése és táboroztatása történhetett meg.


  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.10joee tesztesemeny2 tesztesemény2 Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.04HAPPY NEW WORK! meetup Vajon 2022 milyen kihívásokat tartogat a számunkra, ki hogyan látja a munka(végzés) jövőjét, milyen akadályokkal szembesülhetünk és hogyan készülhetünk fel mindezekre? Ha érdekel a téma, akkor regisztrálj a KÜRT Akadémia ingyenes, online meetupjára! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Banki dolgozók figyelem! Megkezdődött a banki véradók hete

Idén is közös véradással hívják fel a figyelmet a társadalmi felelősségvállalási programok fontosságára a magyarországi pénzintézetek:... Teljes cikk

Munkahelyi csapatok jelentkezését is várják az idei TeSzedd! akcióra

Szeptember 20-tól lehet regisztrálni a legnagyobb belföldi hulladékgyűjtő eseményre, a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért elnevezésű... Teljes cikk

Október elejéig lehet pályázni az idei Önkéntességért díjakra

Szeptember 6. és október 4. között várja a pályázatokat az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) az idei Önkéntességért díjakra. Négy kategóriában lehet pályázni. Teljes cikk