kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Íme, az Önkéntességért Díj idei elismertjeinek listája

Az Év Önkéntese Hevesi Zoltán, a Szegedi Nemzeti Színház munkatársa. Díjazták a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségét, a BP BSC Kft.-t és a SZIKRA Tehetséggondozó Egyesületet is.

Az Önkéntes Központ Alapítvány minden évben díjazza az ország legkiemelkedőbb önkéntes programjait. A 2020-as év a Covid-19 vírus megjelenése és a járvány megfékezésére hozott intézkedések miatt az önkéntesség terén is több változást hozott.

A beérkezett pályázatok között kimagaslóan sok kapcsolódótt a koronavírus helyzethez kapcsolódó önkéntes programokhoz. A díjakra szeptember végéig lehetett pályázni, 4 kategóriában.

A zsűritagok fontosnak érezték kiemelni azokat a szervezeteket és intézményeket is, amelyek bár nem nem nyertek díjat, de a járvány kapcsán példamutató önkéntes programot alakítottak ki. Ezért a díj történetében első alkalommal Elismerő Oklevélben részesítetta a zsűri Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Polgármesteri Kabinet Közösségi Részvételi Irodáját, Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzatát és a móri Szociális és Alapszolgáltatási Központot.

Az Év Önkéntese címet Hevesi Zoltán kapta, aki a Szegedi Nemzeti Színházban folyó alkotó-szervező-közösségi munka motorja, tevékenysége példaértékű.

A helyi pékségben végzett munkája mellett több mint 11 éve tevékenykedik fáradhatatlanul szabadidejében azért, hogy Szeged város kulturális intézményeinek munkáját segítse önkéntesként. Hosszú évek tapasztalatával, érdeklődéssel és szeretettel folyamatos elkötelezettséget vállal a kultúra segítéséért, értékeink megőrzéséért.

Az Év Önkéntes Programja díját a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége kapta, amely 17 magyarországi tagszolgálat és 7 magyarországi és határon túli magyar nyelven működő társszolgálat önkénteseivel folytatja tevékenységét az önkéntesség, anonimitás, titoktartás elveinek betartásával.

A szervezet célja a krízisek kezelése, a mentálhigiénés prevenció, az öngyilkosság megelőzése. A járványhelyzet okozta változásokra gyors reagálási terv kidolgozásával és végrehajtásával a szervezet önkéntesei 2 nap átállási/technikai szünet után a home office munkavégzésre térhettek át a hagyományos ügyeleti helyiségben történő szolgálat helyett.

A hívásszámok emelkedésével a szövetség a 80-810-600 telefonszámot is beindította, amely a kezdeti 108 óra/hét után 2020. július elsejétől nonstop elérhető.

Az Év Vállalati önkéntes programját a BP BSC Kft. valósította meg. A vállalat önkéntes programjának első számú célkitűzése a munkavállalók motiválása és a cégben érezhetően jelenlévő jószándék és tenni akarás becsatornázása volt.

Mára önkéntes programjaik a munkáltatói márka fontos elemévé váltak. 2009-ben néhány aktív munkavállaló megalapította a 'Solaris' nevet viselő csoportot. Ez a csoport volt felelős a negyedéves adománygyűjtő programokért, valamint céges egészségmegőrző és jótékonysági programokat is szerveztek.

Jelenleg a HR-en belül egy 5 fős csapat dolgozik a cég önkéntes és érzékenyítő programjain. A vállalaton belül 7 önkéntes dolgozói csoport működik azért, hogy az érzékeny társadalmi csoportok ügyeinek támogatása és a jó ügyek felkarolása megvalósuljon: többek között megváltozott munkaképességű kollégák befogadása, roma integrációs programok, LMBTQ-közösség támogatása, nők és férfiak munkaerőpiaci helyzetének és esélyeinek kiegyenlítése, dolgozó szülők munka-magánélet egyensúlyának megteremtése, kismamaprogramok, jótékonyság és adományozás, figyelemfelhívás és érzékenyítés, szakértői előadások szerepelnek a témák között.

Az október 12. és november 4-e közötti időszakban a www.onkentessegertdij.hu oldalon a közönség szavazatai alapján az Év Közösségi Kezdeményezése díjat a SZIKRA Tehetséggondozó Egyesület nyerte.

Céljuk az autista gyerekek és családjaik megsegítése volt, akik a járvány alatt az online oktatásban nem tudtak részt venni, valamint a szükséges fejlesztéseket sem kaphatták meg, és az ingyenes Erzsébet táborokba sem mehettek a szakemberhiány miatt. A SZIKRA 1,5 hónap alatt megvalósította ÁLOM-tábort, amelynek eredményeképpen 40 érdi autista gyermek ingyenes fejlesztése és táboroztatása történhetett meg.


  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Profi programozók önkéntes munkája segítheti a fogyatékkal élő embereket, hogy munkához jussanak

A digitalizáció nem csak a pénzügyi világot alakította és alakítja át, de többek között a karitatív szervezetek munkáját is hatékonyabbá... Teljes cikk

ESG-intézkedések - ilyen különbségek vannak a kkv-k és a nagyvállalatok között

A vállalatok nagy többsége szerint az ESG a jövőben rendkívül vagy nagyon fontos lesz üzleti működésük szempontjából – mutat rá a BDO... Teljes cikk

Sok vállalat a HR-re bízza a társadalmi felelősségvállalást, de forrást nem igazán ad hozzá

A hazai cégek elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás (CSR) tekintetében, de távol vannak attól, hogy valódi megoldásokat nyújtsanak a... Teljes cikk